2024 28 rugsėjo

Žinomas moteris papirko „longevity“ filosofija – stengiasi ja vadovautis kasdien

By kaunoaleja.lt Rgs26,2024 #longevity

„Stebuklų nebūna. Turbūt turėčiau dėkoti genams. Be to, aš natūraliai nemėgstu riebių patiekalų, padažų, bulvių, nevalgau vakare, maždaug nuo 17 – 18 val. Išskyrus tokias gražias progas, kokia buvo dabar“, – apie tai, kaip pavyksta pasirūpinti kūno linijomis, dalinosi desertinės įkūrėja Liucina Rimgailė, atvykusį į „Michelin“ gido įvertintame restorane „Apvalaus stalo klubas“ vykusią ypatingų patiekalų degustaciją.

Rytais – kažką sūraus

Tai, kuo Trakuose vaišinta žinoma moteris, atspindi naująją „longevity“ kryptį, kurioje akcentuojama sveikatai palankesnė mityba. L. Rimgailei tai būdas gyventi pilnavertį gyvenimą, nepriklausomai nuo to, kiek metų tai truks: jaučiantis stipriai, sveikai, pajėgiai daryti tai, ką nori daryti, neprarandant noro, smalsumo, žingeidumo ir kokybės savo gyvenime siekimo.

„Sveikatai palankesnis yra kuo švaresnis maistas, kurio sudėtyje nedaug sudedamųjų dalių. Namuose dažniausiai gaminu salotas, troškinius, daržoves naudoju netgi maltinukuose, – pasakoja pašnekovė, – Labai stengiuosi ryte suvalgyti kokią nors daržovę ir kažką sūraus, išgerti puodelį Matcha arbatos. Tik po kurio laiko išgerti kavos ir suvalgyti desertą“.

L.Rimgailė sako naudojanti visus maisto produktus, tik vis dažniau pastebinti, kad turėtų nepersistengti su pieno gaminiais.

„Taip pat yra patiekalų, kurių nemėgstu, o mėsos organizmas prašo gan retai. Dažniausiai tai būna jautiena. Matyt intuityviai ją renkuosi, nes turiu polinkį į mažakraujystę“, – sako žinoma moteris.

Kalbėdama apie sūnaus mitybą, ji pastebėjo besistengianti sukurti galimybę vaikui rinktis.

„Jam 3 – tas amžius, kai darželyje valgo viską, o namie ir kelionėse geriausiu atveju spragėsius ir bulvytes… Visgi nepaisydama to, ką jis sako, šalia tiesiog padedu agurko ir morkos šiaudelių. Labai dažnai tai pasiteisina, nes būna suvalgyta“, – šypsosi jauna mama.

Ieško balanso

Su „Apvalaus stalo klubo“, veikiančio jau 30 metų ir nuolat garsėjančio savo gastronominiais ieškojimais bei naujų skonių ir tekstūrų derinimo meistryste, puoselėjama „longevity“ kryptimi šįsyk susipažino ir pianistė Ieva Dūdaitė.

„Man „longevity“ reiškia ne tik ilgaamžiškumą, bet ir gyvenimo kokybę. Svarbu ne tik gyventi ilgai, bet ir jaustis gerai, būti aktyviai ir sveikai mentaliai bei fiziškai. Šių dienų prabanga – ramybė, santykiai ir privatumas. Tai kasdien kuriame ir savo svajonių namuose“, – sako talentinga moteris.

Kalbėdama apie dailios figūros paslaptis, ji neabejojo, kad tai yra kelių veiksnių derinys. Visų pirma, I. Dūdaitė tiki subalansuotu gyvenimo būdu: reguliarus mankštinimasis, 2-3 bėgimai per savaitę, maistinga mityba ir pakankamai miego.

„Mano, kaip pianistės, grojimo sesijos taip pat prisideda prie mano fizinės gerovės, nes jos reikalauja tiek protinės, tiek fizinės disciplinos. Be to, prioritetą teikiu poilsiui ir sąmoningumui, užtikrindama, kad pakaktų miego. Po labai intensyvių laikotarpių skiriu laiko atsipalaidavimui ir atsigavimui. Galiausiai, svarbu rasti harmoniją visose gyvenimo srityse“, – sako pašnekovė.

Sveikesnis maistas jai tas, kuris yra natūralus, mažai perdirbtas ir turtingas maistinėmis medžiagomis.

„Tai vaisiai, daržovės, pilno grūdo produktai, liesa mėsa ir žuvis, o kartais maistas, kuris atneša džiaugsmą ir šypseną“, – patikina I. Dūdaitė.

Jai svarbu, kai tokiu maistu gali pasimėgauti ir restoranuose.

„Ilgaamžiškumo paslaptys ir sąmoningi pasirinkimai papildė mūsų restorano meniu“, – sako Rasa Šnaiderienė, „Apvalaus stalo klubo“ įkūrėja ir savininkė, kalbėdama apie naują restorano „longevity“ kryptį.

Restorano meniu parengtas laikantis sveikos mitybos principų. Tai apima eiliškumo žinojimą „kas po ko valgoma“, ingredientų keitimą sveikesniais variantais. Pavyzdžiui, meniu yra patiekalų be laktozės, duonos be glitimo, o tai tinka ne tik alergiškiems žmonėms, kuriems dažnai sunku restoranuose rasti jiems tinkamo maisto, bet ir visiems, kurie atsakingai renkasi sveikesnę mitybą.

Šaukštas acto – prieš valgį

Restoranas siekia, kad kiekvienas patiekalas ne tik būtų skanus, bet ir naudingas sveikatai, gerintų gyvenimo kokybę.

Vienas iš unikalių restorano pasiūlymų – vakarienę pradėti ne nuo tradicinės duonos su sviestu, bet nuo skaidulų.

„Rekomenduojame prieš užkandžius užsisakyti skaidulų“, – sako į sveikatai palankesnės gyvensenos, mitybos žinias besigilinanti R. Šnaiderienė.

Jos teigimu, mokslininkai yra įrodę, kad skaidulos užpildo virškinimo traktą tinkleliu, lėtina angliavandenių sąlygotą gliukozės pasisavinimą į kraują.

„Tad, duona siūloma vėliau, kai virškinimo sistema jau paruošta apsaugoti nuo gliukozės kiekio pikų, skatinančių nuovargį, „galvoje rūką”, uždegiminius, autoimuninius procesus – ligų atsiradimą bei progresavimą“, – paaiškina pašnekovė.

Restoranas taip pat siūlo vakarienę pradėti nuo šaukšto acto.

„Acto šaukštas prieš sočius pietus ar vakarienę padeda sumažinti cukraus kiekio kilimą kraujyje, pagerina medžiagų apykaitą ir virškinimą“, – teigia „Apvalaus stalo klubo“, vienintelio Trakuose įtraukto į „Michelin“ rekomenduojamų restoranų gidą, kolektyvas.

Todėl, anot jų, vakarienę pradėti kopūstų sultimis su fermentuotu ridikėliu ir actu yra puikiausias aperityvas ne tik gomuriui, bet ir visam virškinimo traktui.

Restoranas naudoja raugintus, fermentuotus produktus, gardinant gurmaniškus patiekalus. Fermentuotos daržovės ne tik suteikia unikalų skonį, bet ir padeda skatinti ilgaamžiškumą bei gerą sveikatą.

„Michelin“ rekomenduojame restorane „longevity“ pietų ar vakarienės, kuriose žiniomis dalinasi R. Šnaiderienė, itin laukiami kolektyvai. „Apvalaus stalo klube“ nuolat vyksta įvairūs renginiai, kviečiantis sveikatintis kartu. Pasak R. Šnaiderienės, bendra patirtis kolegas įkvepia, skatina susiforuoti naujus įgūdžių kasdieniniame gyvenime, dalintis sveikesnio gyvenimo būdo informacija.

„Kviečiame sąmoningai mėgautis gastronomija, taip tikimės prisidėti prie sveikatinimo ir sveiko amžėjimo tradicijų puoselėjimo mūsų visuomenėje“, – sako restorano kolektyvas.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *