2024 19 gegužės

Kauno startuolių ekosistemos laukia renginių ir projektų kupini metai

Pagal suplanuotų renginių skaičių ir ateinančių naujų stiprių organizatorių vardus galima prognozuoti, kad Kauno startuolių ekosistemos šiemet laukia kaip niekad aktyvūs metai. Jau 2023-iuosius buvo galima laikyti startuoliams skirtų veiklų atsigavimu, ypač lyginant su užsitęsusiu pandemijos laikotarpiu, dėl kurio Kaune, kaip ir visame pasaulyje, į startuolius nukreiptos iniciatyvos kiek prislopo. O 2024 m. projektų, iniciatyvų, susitikimų ir įvairių kitokių startuolių bendruomenę suburiančių bei auginančių veiklių skaičius bus kaip niekad didelis.

„Pernykštis, o ypač numatomas šių metų pakilimas išties džiugina ir, tikimės, atneš Kaunui ne vieną sėkmingą startuolį. Kaip rodo tiek mūsų, tiek pasaulinė patirtis, sėkmingai antreprenerystės kultūros raidai svarbus kiekvienas etapas – nuo ankstyviausio verslumo ugdymo dar mokykloje iki sukurtos vietinės startuolių infrastruktūros, padedančios sujungti mentorius, investuotojus ir idėjų kūrėjus-realizuotojus, arba kitaip antreprenerius, bei jų komandas į vieną gyvybingą sistemą“, – sako Gytautas Kulakauskas, VšĮ „Kaunas IN“ Verslo skyriaus investicinės aplinkos projektų vadovas.

Prie startuoliams skirtas veiklas Kaune iki šiol vykdžiusių organizacijų – „Kaunastic Startups“, „Tech-Park Kaunas“ ir universitetų inovacijų centrų, jungiasi nauji žaidėjai, pradėję veiklas 2023 ar 2024 metais – „Kauno spiečius“, naują Verslumo ir kūrybiškumo centrą atidariusi Kauno kolegija, taip pat solidžios organizacijos iš Vilniaus – „Rockit“ ir „Baltic Sandbox“, laimėjusios Inovacijų agentūros kvietimą „Startuolis“, pagal kurį organizuos renginius ir įgyvendins programas.

Didelis dėmesys – ankstyvosios stadijos startuoliams

Atsižvelgiant į Kauno esamos ekosistemos specifiką, ypač didelis dėmesys bus teikiamas programoms, skirtoms padėti vystyti ankstyvųjų stadijų startuolius, paskatinant kuo daugiau žmonių ir komandų įsitraukti bei gauti pagalbos vystant savo idėją.

Tuo tikslu Kaune šiemet jau dabar suplanuoti 8 hakatonai. Paprastai tai yra trijų dienų renginiai, per kuriuos dalyviai mokosi startuolio kūrimo pagrindų, bendrauja su mentoriais, dalindamiesi idėjomis, formuodami komandas ir dirbdami su verslo modeliu bei vystydami prototipą. Hakatonai ne tik padeda įtraukti naujus žmones į bendruomenę, bet ir antrepreneriams atrasti potencialius ateities kolegas.

Taip pat verslo idėją auginti norintiems kauniečiams numatytos 5 inkubavimo programos: įprastai jų paskirtis yra suteikti tiek fizinę infrastruktūrą pradedančiai ir nedaug resursų turinčiai įmonei, tiek teikti pagalbą per inkubatoriaus mentorius ir kitus startuolius.

Keturiose pre-akceleravimo ir akceleravimo programose Kauno startuoliams bus teikiama mentorystė, mokymai, prieiga prie vertingo kontaktų tinklo ir kitų naudingų resursų – tokiu būdu padedant pagreitinti startuolio augimą ir vystymąsi, ištobulinti jo strategiją bei pačią idėją per gautas žinias, būtinas verslo augimui ir prototipo sukūrimui.

Kaip ir pernai, esamiems ir būsimiems startuoliams Kaune bus organizuojami reguliarūs susitikimai, kontaktų ir žinių dalijimosi susibūrimai, kuriuose laukiami tiek esami ekosistemos žaidėjai, kuriems rūpi išgirsti šviežiausias investuotojų naujienas ar inovacijų tendencijas, tiek ir naujokai, kurie dar neturi savo verslo idėjos, bet norėtų įsitraukti į bendruomenę, sužinoti, nuo ko galėtų pradėti. Vienas tokių susitikimų – „Kaunastic Startups Meetups“, kasmėnesinis, visiems besidomintiems atviras startuolių bendruomenės tinklaveikos renginys, į kurį paprastai susirenka po 150 dalyvių.

Sėkminguose projektuose sukaupta patirtimi dalinsis su Kauno startuoliais

Viena iš naujai 2024-siais Kaune veiklą pradedančių organizacijų – finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centras „Rockit“, išsiskiriantys savo patirtimi ne tik akseleruojant startuolius, bet ir puoselėjant partnerystes tarp įvairių ekosistemos dalyvių tiek viešajame, tiek privačiajame sektoriuose. Centras organizuoja ne tik bendruomenės renginius, bet ir stambias konferencijas, kurios suburia verslus ir ekspertus iš Lietuvos ir aplinkinių regionų, kur „Rockit“ vardas jau taip pat yra puikiai atpažįstamas.

Organizacijos nuveiktų darbų sąraše – du „Rockit Impact“ akseleratoriai, sujungę stambius verslus ir startuolius: jų metu verslas buvo pakviestas integruoti pilotinius technologinių startuolių sprendimus ir taip sustiprinti savo veiklą inovacijomis.

Kitas projektas, organizuotas kartu su „Swedbank“, buvo nukreiptas į tvarias inovacijas – kaip startuoliai savo sprendimais galėtų padėti verslui tapti tvaresniam.

„Kauno startuolių ekosistema mums dar nėra iki galo pažįstama, todėl džiaugiamės atsiradusia galimybe į ją pasigilinti ir prie jos prisidėti. Matome, kad Kaune kuriasi daug inovatyvių kompanijų, kad universitetai orientuojasi į programas apie technologijas, inovacijas ir finansines technologijas. Tai įkvepia padėti auginti stipresnę ekosistemą, kuri ir garsintų Kauną, ir keltų ekonomiką“, – sako „Rockit“ vadovė Lina Žemaitytė-Kirkman.

Per 2024-2026 m. laikotarpį „Rockit“  Kaune teiks startuolių inkubavimo paslaugas, rengs hakatonus, įmonių kūrimo intensyvus bei pre-akseleravimo modulius ir programas, kurių metu bus vystomos inovatyvios, tvarios idėjos, kursis nauji startuoliai, o jau egzistuojantys verslai galės tobulėti įgydami Lietuvos ir užsienio ekspertų žinių bei praktinių patarimų.

Kai renginių tiek daug – ką pasirinkti?

Kaune gimusio startuolio – inovatyvios platformos „Mokosi.lt“ bendraįkūrėja Jurgita Jaruševičė prisimena, kad tik pradėjus vystyti idėją sukurti mokymosi platformą, kuri apjungtų skirtingų sričių mokytojus bei jų paslaugų ieškančius mokinius, labai padėjo dalyvavimas pre-akceleratoriuje, kurį organizavo Tech Hub: „Patirtis ir išsineštos žinios buvo labai naudingos, nes tuo metu turėjome minimalų supratimą apie startuolių kūrimą. Praktiški patarimai, individualūs pokalbiai su mentoriais padėjo sudėlioti verslo modelį ir pradėti darbus.

Praėjusias metais dalyvavome tarptautiniame EdTech akceleratoriuje Maltoje. Šiame akseleratoriuje fokusavomės į augimą ir plėtrą į užsienio šalis. Abiejų akseleratorių patirtys neįkainojamos, tik labai svarbu pasirinkti tinkamą programą ir žinoti, ko tiksliai siekiate. Iš lietuviško pre-akceleratoriaus gavome bazinių žinių, reikalingų startuolių kūrimui ir vystymui. Iš Maltos akceleratoriaus gavome tarptautinės patirties, pažinčių bei pagalbos žengiant pirmuosius žingsnius užsienio rinkoje“, – pasakoja startuolio bendraįkūrėja.

2021 m. veiklą pradėjęs „Mokosi.lt“ per 2022 m. sugeneravo apie 200 tūkst. EUR pajamų, o jo plėtra vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse – Rumunijaoje, Maltoje.

„Nors su Kauno startuolių sistema nesu labai išsamiai susipažinusi, bet, kaip ir visur, jos stiprinimui reikalingos sėkmės istorijos, vietinės savivaldos palaikymas, nebūtinai finansinis, tai gali būti ir pagalba atidarant reikiamas duris, konferencijų organizavimas. Startuolių ekosistemos stiprinimui yra būtini hakatonai ar aktualioms sritims skirti akseleratoriai. Džiugu girdėti, kad šios iniciatyvos šiemet suaktyvės ir Kaune“.

Renkantis akseleravimo ar pre-akseleravimo programą J. Jaruševičė pataria atidžiai įsivertinti savo poreikius ir kruopščiai susipažinti su programa, pasidomėti mentoriais ir tolimesnio finansavimo galimybėmis.

Artimiausi Kauno startuolių bendruomenei skirti renginiai

Gegužės 9 – konferencija “Industrial Engineering 2024“ – Conference “Industrial Engineering 2024 – from Zero to Hero”

Gegužės 29 – paroda „Technorama“ – Technorama 2024: Let’s make it!

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *