An. Geg 7th, 2024

Lietuvos ir Lenkijos „Oršos” planas

By admin Bal26,2024 #karyba
Oršos planas

Lietuvos ir Lenkijos kariai dalyvavo tarptautinėse pratybose „Narsus grifonas 2024″. „Suvalkų koridoriaus” prieigose įvyko bendros Lietuvos, Lenkijos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Portugalijos kariuomenių pratybos.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Lenkijos Respublikos Prezidentas Andrzej Duda, Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, Lietuvos kariuomenės vadas gen. Valdemaras Rupšys, Lenkijos kariuomenės vadas gen. Wieslaw Kukula atvyko dalyvauti pratybų uždarymo renginyje.

„Pratybos parodė, kad dvišalis Lietuvos ir Lenkijos „Oršos” planas veikia puikiai. Visi užsibrėžti tikslai įgyvendinti daugiau nei 100 procentų. Vienybė, sėkmingas bendradarbiavimas bei sąveika su sąjungininkais praplečia galimybes toliau gilinti „Suvalkų koridoriaus” gynybą, įtraukiant papildomus pajėgumus bei kitas pajėgų rūšis, tokias kaip oro ir jūrų komponentai”, – pabrėždamas tokių pratybų svarbą sakė Lietuvos kariuomenės vadas gen. V. Rupšys.

Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija” organizuotose pratybose nuo balandžio 21 d. dalyvavo brigadai pavaldūs batalionai, Krašto apsaugos savanorių pajėgos, Karo policija, Karo medicinos tarnyba, Karinės oro pajėgos, Oro gynybos, Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų ir Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos batalionai bei NATO sąjungininkai iš Lenkijos kariuomenės 15-osios mechanizuotosios brigados, Portugalijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Tarptautinių pratybų pagrindinis tikslas – treniruoti brigados štabo ir pavaldžių vienetų gebėjimą planuoti bei vykdyti gynybines karines operacijas sąveikaujant su NATO sąjungininkais.

„Nors pratybos ir nebuvo labai ilgos, bet laikas jose buvo labai efektyviai išnaudotas. Greiti sprendimai, persidislokavimas, išsiskleidimas ir manevravimas tai tie elementai vardan kurių mes dirbame. Niekada netrūks iššūkių, bet visi jie yra įveikiami jei mes komunikuojame tarpusavyje. Tokie iššūkiai yra numatomi, tad žinomi, ir valdomi. Noriu pasidžiaugti, kad būtent juos ir įveikėme, o ko nemokėjome, išmokome. Pratybose dalyvauja keturios šalys, ir penktos šalies oro pajėgos. Darkart parodėme kad esame pajėgūs integruoti tiek veiksmus ant žemės, tiek veiksmus ore per pakankamai trumpą laiką bet kuriomis sąlygomis”, – kalbėdamas apie pratybų tikslus pažymėjo Pėstininkų brigados „Žemaitija” vadas plk. Aurelijus Alasauskas.

Pratybų metu buvo treniruojamos perdislokavimo, manevro, žvalgybos, gynybinių operacijų ir kovines paramos užduotys. Pagrindinę pratybų dalį sudarė aktyvios fazės ir gynybos treniruotės, kurių metu buvo tikrinami gynybos scenarijai pagal dvišalį Lietuvos ir Lenkijos „Oršos” planą bei pasirengimas reaguoti į atsiradusias grėsmes valstybės gynybos kontekste.

Nuotr. aut. gr. Gabija Vaitkutė.

Table of Contents

By admin

Related Post