2024 28 rugsėjo

Tyrėjai ir menininkai siekia išsaugoti Šilainių istoriją: gyventojus kviečia pasidalinti nuotraukomis

By kaunoaleja.lt Rgs23,2024 #Šilainiai

Všį  „Kultūros dirbtuvė “ kviečia į paskutinį, 3-ąjį šiemet organizuojamų renginių ciklą, „Gyvas mikrorajono archyvas“, kuriuo siekiama užfiksuoti ir išsaugoti autentišką istorinę medžiagą apie tai, ką reiškia gyventi viename iš daugybės sovietmečio Lietuvos mikrorajonų.

Paskutinė sovietmečiu vystyta Kauno miesto dalis

Nors Šilainiai – vienas jauniausių Kauno miesto rajonų, šiam šiaurės Kaune suprojektuotam daugiabučių gyvenamųjų namų masyvui kitais metais sukaks 40 metų. Istorikai, miesto tyrinėtojai, menininkai pabrėžia, kad jau atėjo metas rinkti istorinę, archyvinę šių rajonų medžiagą. „Sovietinių miegamųjų rajonų istorijos dažnai lieka užmirštos ir neįamžintos, nors čia gyvena reikšminga miesto populiacijos dalis. Jau trečią kartą šiemet kviesdami žmones į savo renginius skatiname dalintis prisiminimais ar artefaktais, kuriuos vėliau perduodame saugojimui“, – sako projekto iniciatorė, žinoma Kauno menininkė ir visuomenininkė Evelina Šimkutė. Organizatoriai ypač pabrėžia fotografijų svarbą: ne centrinių miesto dalių, o daugiabučių rajonų, kuriuose mažiau žymių objektų bei lankytinų vietų, fotografijų, ar net jų albumų, stinga. Reikšmingos miesto gyvenamųjų erdvių dokumentacijos trūksta ir miesto archyvuose, ir muziejuose. Miestiečiai kviečiami dalintis savo namų albumais: renginių metu renkamos tiek statybų, tiek švenčių, tiek buitinio gyvenimo akimirkos, padėsiančios geriau pažinti Šilainius ateities kartoms.

Istorijomis kviečia dalintis visus norinčius

Iniciatyvos organizatoriai praneša, kad visi jų organizuojami renginiai yra nemokami, o dalyvauti juose gali visi neabejingi savo miesto ir gyvenamosios erdvės istorijai. Projektas yra finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos lėšomis. „3-iame „Gyvo mikrorajono archyvo“ renginių cikle kviečiame šilainiškius net į 7 susitikimus: rugsėjo mėn. pabaigoje ir spalio mėn. pradžioje organizuojame net keletą dirbtuvių, ekspedicijų, istorijų rinkimo sesijų. Porą savaičių aktyviai įrašinėsime gyventojų pasakojimus, fotografuosime, rinksime istorinę medžiagą bei tyrinėsime dar nepažintas Šilainių vietas“, – tęsia E. Šimkutė. Pasak organizatorių, ypač didelio dėmesio sulaukia fotografijos dirbtuvės, kurių metu visi norintys gali išmokti fotografijos meno pagrindų, esminių urbanistinių erdvių fotografavimo principų. Jas veda dokumentinės fotografijos profesionalas Artūras Morozovas. „Fotografija yra puikus būdas pažinti vietovę ir bendruomenę. Vaikščiodami su fotoaparatu mes aplinką juntame kitaip: daug jautriau, stebėdami pokyčius, ieškodami ypatingų detalių, reiškinių. Tai puikus metodas stebėti ir pažinti. Kviesime fotografuoti tiek mobiliuoju telefonu, tiek fotoaparatu“, – prasitaria žinomas Kauno kūrėjas.


Fotografijos dirbtuvės vyks rugsėjo 25 d. Istorijų rinkimo sesijoms norintys kviečiami rugsėjo 26 ir 28 dienomis, o visi besidomintys sociologija, antropologija ar etnologija kviečiami į rugsėjo 27 d. ekspediciją.

Darbus vainikuos uždarymo renginys Kauno rotušėje

Įvairių renginių metu surinktos fotografijos ir audio pasakojimai atspindintys pastarųjų 50-ies metų Šilainių mikrorajonų gyventojų kasdienybę bus perduoti saugojimui pagrindinei miesto istorinę atmintį saugančiai institucijai – Kauno miesto muziejui. Intensyvų 2 savaičių ciklą organizatoriai kviečia uždaryti atvira diskusija viename iš jau minėto muziejaus skyrių, t.y. neseniai atsinaujinusioje ir duris atvėrusioje istorinėje Kauno rotušėje spalio 5 d. Šis renginys yra KMM organizuojamo, Europos kultūros sostinės metais ypač didelio susidomėjimo sulaukusio, „Istorijų festivalio“ dalis. Po diskusijos kauniečiai laukiami filmo peržiūroje: vakare Kauno menininkų namuose įvyksdokumentinio filmo „Mana rajons: Pietinis“ premjera. Juostoje aptariamos dukart pasaulinių karų metu nušluotų Šiaulių istorijos. Filmą pristatys režisierė Julija Juknaitė. Daugiau informacijos–VšĮ „Kultūros dirbtuvė“ el. svetainėje. https://kulturosdirbtuve.lt/

3-ojo ciklo programa:

https://www.facebook.com/events/1891966004616217/?ref=newsfeed

Rugsėjo 25 d. 17:30-20:30 val.
Susitikimo adresą atsiųsime užsiregistravusiems.
FOTOGRAFIJOS DIRBTUVĖS SU ARTŪRU MOROZOVU
 https://www.facebook.com/events/854663546612594/
BŪTINA IŠANKSTINĖ REGISTRACIJA: https://forms.gle/eDUDwazhE9t9Dis67

Rugsėjo 26 d. 17:30 val.
LAURI kepyklėlė – picerija Baltijos g. 112, Kaunas
ISTORIJŲ RINKIMO SESIJA
 https://www.facebook.com/events/1517075322235113/

Rugsėjo 27 d. 17:30 val.
Susitinkame prie įėjimo į turgų, Prūsų g. 4, Kaunas, 47125 Kauno m. sav.
EKSPEDICIJA ŠILAINIUOSE
https://www.facebook.com/events/1226190172059650/

Rugsėjo 28 d. 15:00 val.
Baltijos g. 54 kieme
ISTORIJŲ RINKIMO SESIJA
 https://www.facebook.com/events/529190342982194/

Spalio 5 d. 14:00 val.
Kauno rotušė
MIKRORAJONO ISTORIJOS / Baigiamasis projekto renginys
 https://www.facebook.com/events/1415058915781730/

Spalio 5 d. 19:00 val.
Kauno menininkų namai / Kaunas Artists’ House
DOKUMENTINIO FILMO „Mana rajons: Pietinis“ PERŽIŪRA
https://www.facebook.com/events/1220170535787750

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *