2024 5 liepos

Naujos kino su garsiniu vaizdavimu patirtys virtualioje bibliotekoje ELVIS

By kaunoaleja.lt Lie3,2024 #ELVIS

Lietuvos audiosensorinė biblioteka, bendradarbiaudama su Lietuvos kino centru, praturtino virtualios bibliotekos ELVIS fondą dviem reikšmingais lietuviškais filmais. Nuo šiol Algirdo Aramino „Kai aš mažas buvau“ (1968) ir Algimanto Puipos „Velnio sėkla“ (1979) turi garsinį vaizdavimą ir yra prieinami žmonėms su regos negalia.

Pirmoji meilė ir gyvenimo pamokos

Algirdo Aramino filmas „Kai aš mažas buvau“ su garsiniu vaizdavimu suteikia galimybę regėjimo negalią turintiems žiūrovams pilnai patirti jo emocinį gylį. Garsinis vaizdavimas – tai papildytas garso takelis, kuriame detaliai balsu apibūdinami vizualiniai elementai (aplinka, veido išraiška, judesiai). Tai padeda nereginčiam žiūrovui suvokti subtilias emocijas ir psichologinę veikėjų raidą, kuri yra esminė filmo pasakojimo dalis.

Filmas išlieka aktualus ir šiandien dėl jo gebėjimo gilintis į brendimo temą ir perteikti maištą prieš socialines normas. Režisierius tyrinėja jauno žmogaus psichologinę raidą ir pirmosios meilės išgyvenimus, o tai sudaro galimybę šiuolaikiniam žiūrovui susieti savo patirtis su filmo veikėjų išgyvenimais. „Kai aš mažas buvau“ išsiskiria giliai humanistine žinute, kurioje atsiskleidžia amžinai svarbios vertybės – tiesa, autentiškumas ir asmeninė laisvė.

„Man atrodo, kad A. Aramino kūryba yra vienintelė, kuri Lietuvoje dar nėra nagrinėta. Iš tikrųjų jo palikimas yra didesnis nei Raimondo Vabalo. Jis yra nufilmavęs daug filmų, ne visi jie yra vienodai geri ar prasti. Tačiau jo indėlis į lietuvišką kinematografą yra tikrai didelis“, – pasakoja ne vieną A. Aramino filmą nufilmavęs žymus lietuvių vaidybinio ir dokumentinio kino operatorius Donatas Pečiūra.

Žmogaus prigimties tyrinėjimas kine

Garsinis vaizdavimas ypatingai svarbus Algimanto Puipos filmui „Velnio sėkla“, nes jis padeda regos negalią turinčiam žiūrovui perteikti subtilius emocinius niuansus ir poetišką vizualinę atmosferą, būtiną pilnam šio gilaus pasakojimo išgyvenimui.

Filmą „Velnio sėkla“, sukurtą dar 1979 metais, verta žiūrėti ir šiandien dėl jo istorinės ir kultūrinės svarbos, atspindinčios tarpukario Lietuvos kaimo gyvenimą. Unikalus vizualinis ir stilistinis režisieriaus požiūris, apimantis ir siurrealistines detales, atskleidžia žmogaus prigimties ir lietuviško mentaliteto gilumą. Filmas iki šiol skatina diskusijas apie universalias žmogiškąsias temas ir socialines problemas, tad tinka ne tik asmeniniam augimui, bet ir švietimo tikslams.

„Mūsų siekis yra užtikrinti, kad kiekvienas asmuo, turintis regos sutrikimų, galėtų mėgautis lietuvišku kinu. Įtraukdami šiuos filmus į mūsų virtualią biblioteką ELVIS, mes atveriame žmonėms su regėjimo negalia visiškai naujas kultūrines patirtis“, – pabrėžia Lietuvos audiosensorinės bibliotekos Leidybos vadovė Alisa Žarkova.

„Velnio sėkla“ yra dramatiškas ir istoriškai sodrus filmas, skirtas auditorijai, ieškančiai gilesnių įžvalgų apie praeities įvykius ir tarpukario Lietuvos kaimo gyvenimą. Tuo tarpu A. Araminas filme „Kai aš mažas buvau“, perteikdamas brendimo, pirmosios meilės temas, renkasi lengvesnę pasakojimo formą.

Abu minėti filmai jau pasiekiami virtualioje bibliotekoje ELVIS. Lietuvos kino centras ir Lietuvos audiosensorinė biblioteka siekia užtikrinti, kad lietuviškas kinas būtų prieinamas visiems, nepaisant jų regėjimo galimybių. Tai yra svarbus žingsnis, leidžiantis žmonėms su regėjimo negalia patirti lietuviško kino grožį.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *