2024 4 liepos

Parengta 40 tūkst. Ukrainos karių

Prieš dvejus metus, birželio 26 d., prie Jungtinės Karalystės (JK) vykdomos Ukrainos karių mokymo operacijos „Interflex” prisijungė 7-ių JK vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų valstybių bei Vokietijos, Kanados, Australijos ir Naujosios Zelandijos instruktoriai, kurie išplėtus rengimo apimtis per šiuos dvejus metus parengė apie 40 tūkst. Ukrainos karių. Šios operacijos tikslas – suteikti bazinių karinių žinių ir įgūdžių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariams, didžiausią dėmesį skiriant taktinių veiksmų vykdymui apgyvendintoje vietovėje ir tranšėjose, taip pat vedami taktinės medicinos ir inžinerijos užsiėmimai, o žinios ir įgūdžiai pritaikomi taktinių pratybų metu.

Šiuo metu į JK yra išvykusi 5-oji Lietuvos kariuomenės mokymo grupė, suformuota iš Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko, Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro, Div. gen. Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos ir Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos karių. Per dvejus metus mokymo operacijoje „Interflex” dalyvavo beveik 100 Lietuvos kariuomenės instruktorių, kurie kasmet parengia apie 400 Ukrainos kovotojų.

Lietuvos kariuomenės instruktoriai taip pat dalyvauja Europos Sąjungos misijoje „EUMAM Ukraine”, kur 2024 m. planuojama parengti apie 1600 kovotojų. Vokietijos vadovaujamoje daugianacionalinėje karių mokymo programoje 2023 m. lietuviai parengė 850 Ukrainos karių pagal 14 skirtingų kursų. Kartu su Vokietijos, Belgijos, Slovėnijos ir Norvegijos instruktoriais Lietuvos kariai vykdė ginklų valdymo, šaudybos, medicinos ir inžinerinius mokymus, rengė įvairaus lygmens padalinius, orientuotus į puolimą bei gynybą apgyvendintose ir miškingose teritorijose.

Lietuvoje taip pat vykdomi Ukrainos karių rengimo kursai, kurių metu planuojama perengti 1600 Ukrainos karių pagal beveik 90 skirtingų programų, tarp kurių atakos inžinierių rengimas, taiklaus šaulio rengimas, instruktoriaus kursas, ginklų sistemų specialisto kursai, ryšininkų kursai ir kitos vadų bei specialistų mokymo programos. Lietuvoje taip pat rengiami išminavimo specialistai pagal Šiaurės šalių-Lietuvos sprogmenų neutralizavimo mokymo iniciatyvą (angl. Nordic-Lithuanian EOC Training Initiative). Danijos, Islandijos, Norvegijos, Suomijos, Švedijos ir Lietuvos iniciatyva apima instruktorių turimų žinių perdavimą bei aprūpinimą mokymams būtinomis priemonėmis, kurios pasibaigus kursui perduodamos Ukrainos kariams.

Archyvinės LK nuotraukos.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *