2024 1 liepos

Balinių vėžlių populiacija yra sėkmingai atkuriama

    Šiemet į gimtąsias balas Metelių regioniniame parke sugrįžo net 111 balinių vėžliukų (lot. Emys orbicularis). Jau daugiau nei dešimtmetį, kiekvieną rudenį, iš nesaugiai sudėtų dėčių vėžliukai yra surenkami Lietuvos zoologijos sodo bei Dzūkijos – Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos specialistų ir perkeliami ramiam žiemojimui į Lietuvos zoologijos sodą. Vasaros pradžioje, pabudę iš žiemos miego, sustiprėję grįžta į gimtinę. Trylika metų vykstančių projektų tikslas beveik pasiektas – balinių vėžlių populiacija yra sėkmingai atkuriama.

    Baliniai vėžliai yra reliktinė ir vienintelė vėžlių rūšis, natūraliai gyvenanti Lietuvoje, nuo 1976 metų įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Prieš daugiau nei dešimtmetį balinių vėžlių populiacijai buvo kilusi reali grėsmė išnykti. Tuo metu Lietuvos gamtoje gyvenančių balinių vėžlių skaičius siekė vos 300-400 individų. Pagrindinės šių gyvūnų nykimo priežastys yra – tinkamų buveinių trūkumas, plėšrūnai bei žmogaus veiklos (laukų melioracija, buveinių naikinimas). Šiuo metu ši rūšis yra priskiriama grėsmingos būklės taksonams (EN), skaičius gamtoje jau yra normalizuotas ir siekia 1000 roplių. Didžiausios šios rūšies populiacijos yra aptinkamos Lazdijų rajone – Metelių ir Veisiejų regioniniuose parkuose. 

    Siekiant išsaugoti šią svarbią ekosistemos rūšį, 2011 – 2014 metais Lietuvos zoologijos sodas, kartu su Lietuvos gamtos fondu pradėjo įgyvendinti balinių vėžlių išsaugojimo ir pagausinimo veiklą įgyvendinant LIFE projektą „Bandomojo ekologinio tinklo gamtinio karkaso teritorijose Pietų Lietuvoje sukūrimas“. Lietuvos zoologijos sodas kartu su Metelių regioninio parko direkcija 2017–2022 metais taip pat vykdė projektą „Gamtosauginių bei gamtotvarkinių priemonių įgyvendinimas išsaugojant ir pagausinant balinių vėžlių ir raudonpilvių kūmučių populiacijas“ (05.4.1-APVA-V-018-01-0004). Projekto metu į gamtą išleista: 477 baliniai vėžliai ir 493 raudonpilvės kūmutės. Projekto tęstinumas bus vykdomas iki 2028 metų. Vykdant projekto tęstinumą, 2023 metais į  gamtą išleista 112 balinių vėžlių jauniklių. Šiemet į gimtąsias balas sugrįžo 111 balinių vėžliukų, naujai išsiritę jaunikliai vėl bus iškasami rudenį ir peržiemos Lietuvos zoologijos sode. Žiemos miegas vėžliukams yra būtinas, kad jie sėkmingai adaptuotųsi ir mokėtų prisitaikyti gamtoje, į kurią paaugę, sustiprėję ir pasiruošę iššūkiams, grįš jau baloms įšilus – birželio mėnesį. 

    Tai ne mitas! Baliniai vėžliai gali sulaukti net 100 metų amžiaus. Lenkų mokslininkai Jablonski ir Jablonska 1998 metais aptiko seniausią balinių vėžliukų patelę, kuriai ant kiauto karkaso buvo išgraviruota 1892 m. data. Remiantis graviūrų dydžiu patelė turėjo būti mažiausiai 20 metų senumo, o pakartotinai pagauta net po 108 metų! Tai yra seniausia kada nors aptikta balinių vėžliukų patelė. Mokslininkams pavyko sutikti žmones, kurie jaunystėje, ganant karves, gaudydavo vėžliukus ir graviruodavo ant jų kiautų datas. Žymėjimus vykdė vietinių kaimų gyventojai, kurie gaudydavo vėžliukus jiems keliaujant į lizdus ar iš jų. Išnagrinėjus informaciją, galima teigti, jog vėžliai naudoja tas pačias lizdavietes daugiau nei 70 metų! 

    Ilgaamžius balinius vėžlius galite sutikti Lietuvos zoologijos sode kasdien: 10:00-20:00 val. (pirmadieniais nuo 11:00 val.)! Šiemet Lietuvos zoologijos sodui sukanka – 86-eri! Liepos 1 dieną Lietuvos zoologijos sodas visus gamtos mylėtojus kviečia į 86-ojo gimtadienio šventę. Garsaus gamtininko, biologo, profesoriaus Tado Ivanausko ir kitų to meto gamtos entuziastų pastangomis, pirmasis šalyje zoologijos sodas vartus lankytojams atvėrė dar 1938 m. liepos 1 d..

Liepos 1-ąją švęskime Lietuvos zoologijos sodo 86-ąjį gimtadienį kartu!

Bilietus įsigyti galite: https://bilietai.zoosodas.lt/ arba Lietuvos zoologijos sodo kasose.

Atrask, pažink, išsaugok!

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *