2024 30 birželio

Jubiliejinė „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ Lietuvoje taps Dainų dienos akcentu

15-us metus vyksianti pilietinė iniciatyva „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ šiemet sutampa su šimtmečio Dainų švente ir taps svarbiausios jos  dalies, Dainų dienos akcentu. Organizatoriai kviečia lietuvius visame pasaulyje tęsti tradiciją ir giedoti liepos 6-ąją lygiai 21 valandą, kad ir kur jie tuo metu būtų.

„Vienas tu – iš milijonų mūsų visų“ – tokiu šūkiu šiemet prisistato jubiliejų mininti iniciatyva. Organizatorių teigimu, šiemet ji siunčia stiprybės žinią: kiekvieno iš mūsų individualios ir bendros milijonų mūsų visų jėgos.

„Didžiuokimės, kad esame lietuviai, ir parodykime savo išskirtinumą bei jėgą visiems giedodami. Per šiuos 15 metų mūsų tautiečiai, gyvenantys tolimiausiuose pasaulio kampeliuose, jau atrado vienybės jausmą, kurį sukuria bendra giesmė.

Kviečiame dar kartą tai patirti: net jei Valstybės dieną, 21 valandą aplink jus nebus daugiau nė vieno lietuvio, iškelkite galvą ir giedokite – kartu su jumis visame pasaulyje giedos milijonai mūsų visų”, – sako iniciatyvos sumanytojas Raimundas Daubaras.

„Ši diena yra mums be galo brangi ta prasme, kad mes galime didžiuotis. „Tautiška giesmė“ mums, kaip Tautai, sunkiose valandose buvo kaip dvasinė paspirtis ir, aš manau, kad ji yra tam tikra grandis tarp po visa pasaulį pasklidusių lietuvių ir čia Lietuvoje esančių. Norėčiau, kad ši diena mums būtų džiaugsmo diena ateityje, kur galėtume didžiuotis savo valstybe ir nepriklausomai ir laisvai kurti. Aš noriu ištarti, kad didžiuojuosi šiandieną galėdamas ištarti „Lietuva, tėvyne mūsų“, – yra sakęs Prezidentas Valdas Adamkus.

Kaip ir kasmet, visi kviečiami dalintis giedojimo akimirkomis bei jas siųsti organizatoriams – kad žinia apie Lietuvos stiprybę ir vienybę pasklistų visame pasaulyje.

„Ši tradicija – unikali. Esame pirmoji ir kol kas vienintelė Tauta pasaulyje, kasmet visame pasaulyje kartu giedanti savo himną. Tai – tik dar vienas mūsų charakterio stiprybės ir išskirtinumo įrodymas“, – sako R. Daubaras.

Kviečia verslą sustoti ir giedoti

Organizatoriai kviečia prie iniciatyvos šiemet prisidėti visus, mylinčius Lietuvą: ne tik pavienius žmones ir bendruomenes, bet ir verslą.

„Šiemet giedosime šeštadienį, bet daugybė žmonių tuo metu dirbs: prekybos, restoranų, degalinių, kavinių ir kitose srityse. Siunčiame žinią visiems lietuvių valdomiems verslams mūsų šalyje ir pasaulyje: kviečiame dviems minutėms sustoti ir giedoti kartu su milijonais mūsų visų“, – teigia R. Daubaras.

Gimė „Tūkstantmečio odisėjoje“

Bendros giesmės tradicija gimė prieš 15 metų, minint Lietuvos vardo tūkstantmetį. Tuomet patriotiškas žygis jachta „Ambersail“ aplink pasaulį „Tūkstantmečio odisėja. Vienas vardas Lietuva“ aplankė 26 lietuvių bendruomenes 20-yje valstybių, o jį vainikavo visame pasaulyje suskambėjusi Tautiška giesmė.

„Tąkart lietuvių bendruomenės himną giedojo vienu metu liepos 5-ąją: pavyzdžiui, Australijos lietuviai giedojo pasitikdami aušrą. Vaizdo medžiaga iš skirtingų pasaulio vietų tapo bendru vienybės klipu, parodytu liepos 6-ąją, minint Mindaugo karūnavimo ir Valstybės dieną“, – prisiminimais dalinasi iniciatyvos sumanytojas.  

2019 m. Lietuvos Respublikos Seimas liepos 6-ąją paskelbė ne tik Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir Valstybės, bet  ir Tautiškos giesmės diena.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *