2024 7 gruodžio

Terasos „Prie pilies“ atidaryme žinomi žmonės degustavo dekonstruotus lietuviškus patiekalus

By kaunoaleja.lt Geg29,2024 #Trakai

„O taip, aš labai mėgstu lietuvišką virtuvę! Ypač šiais laikais, kai tradicinius patiekalus šefai praturtina įvairiais naujoviškais sprendimais“, – terasos „Prie pilies“ atidaryme Trakuose surengtoje dekonstruotų valgių degustacijoje dalyvavęs aktorius Eimutis Kvosčiauskas.

Jis, kaip ir kiti šventės svečiai, ne tik mėgavosi virtuvės virtuozo Edgaro Rutkausko netradicinių sprendimų rezultatais, bet ir meno projektu, kurio įkėpėjais tapo AP galerija bei tapytojas Tadas Tručilauskas.

Besipildanti svajonė

„Mano svajonė ir siekis yra sukurti bendruomenės namus, kurių gyvybė būtų bendra kūryba, socialinė savirealizacija, o tai vienytų skirtingų profesijų, patirčių žmones – nuo gyvenančiųjų meno pasaulyje iki dievinančių matematiką. Viso to jungiamąja grandimi galėtų tapti bendrystė kūryboje ir raiškoje, kur kiekvienas čia rastų mieliausią vietą savo projektams, partnerystėms, santykių atradimams“, – terasos „Prie pilies“ idėją „menas & maistas & geras laikas“ atskleidė jos sumanytoja Rasa Šnaiderienė.

Tam, kad būtų išpildytas sumanymas, E. Rutkauskas susirinkusiems pateikė tris gurmaniškas staigmenas – lietuviškos virtuvės karalienę bulvę, praturtintą graikiniais riešutais, kanapėlėmis, burokėliais ir silkute, sveikam gyvenimui subalansuotą „bowl“ bei spurgytes su šviežiomis uogomis ir aguonomis.

„Pokebowl – tai energijos ir skonių užtaisas, kuris susideda iš daugiau nei 20 ingredientų, tokių, kaip grikiai ir perlinės kruopos, pagardintos alyvuogių aliejumi su citrina, bei žalumynai – krapai, petražolės, daržinis builis. Taip pat jame rasite ir šviežių bei silpnai sūdytų agurkėlių, marinuotų ir kitų variacijų ridikų, kelmučių, burokėlių, imbiero, pomidorų, patisonų, gaivių salotų lapų, riešutų, bruknių džemo, putpelių kiaušinių, avokado, daugybę sėklų ir žinoma,  puikią lietuvišką žuvį – skumbrę“, – apie tai, kas gimė klausantis širdies ir vadovaujantis patirtimi pasakoja E. Rutkauskas.

Anot jo, dar viena kulinarinė interpretacija yra wrap bei jo artimiausias atitikmuo – silkė pataluose. Patiekale susipina daugybė skonių, nes bulvių salotos yra derinamos su krapais ir krienais, šviežiais ridikėliais bei marinuotais burokėliais ir, žinoma, lietuviška sūdyta silke.

Lietuviška virtuvė karaliauja

„Lietuviška virtuvė mūsų šeimai tikrai patinka! Vyras su sūnumi labiau „bulviniai“, o mes su dukra „šaltibarštinės“. Namuose dabar labai dažnai ruošiame šaltibarščius, o žiemos sezonu mėgstame kepti kugelį, Vyras moka puikiai virti cepelinus, o pusryčiai dažni su grikiais! Esu didelė mėgėja įvairių pagaminimo būdų kopūstų ir burokėlių!“, – šeimos virtuvės paslaptimis pasidalino terasos atidaryme viešėjusi „Coocomoos“ įkūrėja Rūta Mackevičiūtė.

Kad lietuvių namuose karaliauja bulvės, patvirtino ir virtuvės šefas E. Rutkauskas, pridurdamas, jog tai ir jo bei komandos mėgstamas ingredientas, kuris virtuvėje ruošiamas tik šviežias ir aukščiausios kokybės.

„Idėja šį sezoną maistą gaminti iš lietuvių mėgstamų produktų, juos neįprastai pateikiant. Įspūdžių tikimės įsimintinų, ypač, kai ragaujant galima mėgautis ir kerinčiu ežero bei garsiosios Trakų pilies vaizdu“, – kalba pašnekovas.

Ne pirmus metus vasaros sezoną terasoje „Prie pilies“ pasitinka verslininkas Danielius Bunkus su sūnumi Kristupu, tinklaraščio „Nesupermama“ autorė Viktorija Beišienė bei kiti žinomi žmonės.

Trenerė, sveikos mitybos specialistė Agnė Juknienė pasakojo bulvinius blynus tarkuojanti stambia tarka, nes taip jos šeimai skaniausia. Iš daržovių ji vertina agurkus, pomidorus, krapus. A. Juknienės namuose yra nedidelis šiltnamis ir kelios pakeltos lysvės, kuriose jau dera špinatai, salotos, žalumynai: „Tikras malonumas ryte nueiti ir nusiskinti savo auginto gėrio“.

Meno terapija ant vandens

Nuomonės formuotoja ir turinio kūrėja Darja Kot taip pat yra lietuviškos virtuvės gerbėja, į kulinarinius eksperimentus besileidžianti kartu su mama ir sese. Pašnekovė patikino pastaruoju metu laiko gaminti atrandanti vis mažiau, todėl vertinanti tai, kuo lepina restoranų virtuvės šefai.

„Labai mėgstu skaniai valgyti, o lietuviška virtuvė – maistas, auginantis mane nuo vaikystės. Nuo tų laikų vasaros kvepia bobutės šaltibarščiais su bulvėmis ir braškėmis su pienu. Esu labiau valgytojai nei gamintoja, todėl vasarą ypač džiugu, kai rodos, kad maitina pati gamta. Kaime išeinu į lauką ir raškausi šilauoges, žemuoges, mėlynes, obuolius, labai mėgstu kriaušes ir aronijų uogas“, – šypsosi aktorė Renata Kutinaitė.

Menas, kaip ir maistas, yra svarbi jos gyvenimo dalis, todėl galimybė ant vandens įrengtos vasaros terasos atidaryme dalyvauti ir kūrybinėje terapijoje jai buvo itin vertinga.

„Menas užima reikšmingą vietą mano gyvenime. Kuo daugiau skirtingų formų tenka pamatyti, tuo daugiau plečiasi mano vidinis pasaulis, samprata. Kas skatina mano pačio kūrybinį potencialą ir tobulėjimą“, – neabejoja ir E. Kvosčiauskas.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *