2024 27 liepos

Kaune atidaromoje parodoje – autentiškas žvilgsnis į Taivano kasdienybę

By kaunoaleja.lt Bir9,2024 #Taivanas

Kaune atidaroma paroda „Taivanas 2 plius 2″, kviečianti pažvelgti į Taivano kasdienybę lietuvių bei taivaniečių kūrėjų akimis.

Lietuvos autorių Mariaus Jovaišos bei Sauliaus Paukščio ir Taivano fotomenininkų Yang Che-Yi (楊哲一) ir Pan Chin-Jui (潘勁瑞) kūryba nuo birželio 10 dienos bus eksponuojama parodoje Kauno „Akropolyje”.

S. Paukštys laikomas vienu iš lietuviškosios post-modernizmo fotografijos pradininkų, jo sukurti Taivano kaleidoskopai peržengia tradicinės fotografijos ribas.

„Šiuose fotografikos darbuose yra atsisakyta natūralaus spalvingumo ir koloritas yra transformuotas į sintetinius magentos, ciano, salotinės, indigo ir kitus ryškius atspalvius. Galutinė realistiškų darbų transformacija į visų neono spalvų piešinius atliepia Hiro Isono kūrybą ir šiuo metu itin populiarius vaporvawe dizaino subkultūros vaizdinius. (…) Tirštai užpildytos kompozicijos perteikia į kultūrines tradicijas atremtos, tačiau masinę kultūrą propaguojančios ir smarkiai bei staigiai progresuojančios visuomenės dinamiką”, – sako menotyrininkas Gytis Oržikauskas.

M. Jovaiša, išgarsėjęs oro fotografijų albumais „Neregėta Lietuva”, „Neregėta Kuba” ir kitais, šį kartą ne skraidė, o vaikščiojo ir ieškojo būdų kaip iš arti atskleisti taivaniečių kultūros ir kasdienybės įvairovę. 

„Mariaus Jovaišos fotografijas galima skaidyti į dvi pastebimai skirtingo naratyvo dalis – pirmojoje dalyje fiksuoti į autoriaus matymo lauką patekę žmonės, kurie nėra aktyviai komunikuojantys su stebėtoju, tačiau yra įsitraukę į paveiksluojamą veiksmą. Šiose nuotraukose M. Jovaiša tapatinasi ne su personažais, bet su pačiu vyksmu, į kurį kamera žvelgia pakreiptais rakursais”, – sako menotyrininkas.

Tuo metu Taivano fotomenininkų kūryba, pasak jo, suteikia parodai autentiškumo ir aktualumo. Pan Chin Jui darbuose svarbus ne gyvas aplinkos paveikslas, o antriniai šalies kultūros reprezentantai: gatvės menas, bendruomenės ritualai, regionui charakteringos iškabos, vietos kulinarija ir tradicijos. 

Tuo metu Yang Che-Yi nuotraukose, kuriose vaizduojami Taivano gamtovaizdžiai liudija apie sudėtingus klimato kaitos procesus, tiesiogine to žodžio prasme kaičiančius šalies veidą.

Beveik 100 fotografijų paroda birželio 10 d. – liepos 7 d. bus eksponuojama trečiajame Kauno „Akropolio” aukšte, koridoriuje nuo „Topo centro” link „Džiaugsmotekos”. Vėliau paroda kelsis į Šiaulių ir Klaipėdos „Akropolius”. 

Lietuviai fotografai į Taivaną vyko jo kultūros ministerijos kvietimu.

Daugiau informacijos galima rasti www.taivanas2plius2.lt

Nuotraukos – M. Jovaišos.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *