2024 27 liepos

Naujas akcentas Kaune: gimnazijos sieną papuošė kūrinys su ypatinga žinute

By kaunoaleja.lt Bir6,2024 #gimnazija

Kauno gatvės meno galeriją papildė menininko Tado Šimkaus autorinis darbas „Apkabinimas”. Neofreska ant „Aušros” gimnazijos sienos įprasmintas vienos seniausių ir aktyviausių nevyriausybinių organizacijų – „Jaunimo linijos” – veiklos Kaune trisdešimtmetis. Idėja įgyvendinta per „Kauno akcentų” programą.

„Jaunimo linija” teikia emocinę paramą jaunimui, per dieną priimdama daugiau kaip šimtą skambučių. Viena pagrindinių organizacijos misijų – kurti tarpusavio ryšį, nepalikti žmogaus vieno su skausmu ir problemomis. Minėdama 30 metų veiklos Kaune sukaktį, organizacija šį jubiliejų nusprendė įprasminti meno kūriniu, o Kauno miesto savivaldybė skyrė finansavimą tokiai iniciatyvai. Akcentui pasirinktas Tado Šimkaus darbas „Apkabinimas”, atspindintis organizacijos veiklos prasmę – ryšį ir atidumą kitam.

„Kaip sako besikreipiantys į „Jaunimo liniją”, gaudami nors ir nuotolinę pagalbą, jie jaučiasi apglėbti bei palaikomi. Piešinys „Apkabinimas” būtent tai ir atspindi. Nupiešta figūra kelia teigiamas emocijas, parodo žmonių tarpusavio ryšius, o mintis nukreipia į atviresnį, meilės pilną gyvenimą”, – apie kūrinį kalbėjo autorius Tadas Šimkus.

Menininkas atviravo, jog įgyvendinti šį akcentą Kaune – didelis džiaugsmas. Nemaža dalis jo artimo rato žmonių savanoriauja „Jaunimo linijoje”, tad ir pačiam T. Šimkui buvo garbė prisidėti prie organizacijos viešinimo. 

Nors tema sudėtinga, piešiniu bandyta suteikti jai lengvumo ir pozityvumo. Apsikabinusių asmenų siluetai pavaizduoti švariomis linijomis, neiššaukiančiomis spalvomis, kad sklandžiai įsilietų į aplinką.

„Aušros” gimnazijos sieną papuošęs didelio mastelio kūrinys nupieštas per savaitę. Savo štrichus čia paliko ir  patys savanoriai. Paskutiniu potėpiu per oficialų kūrinio atidengimą ir pristatymą visuomenei tapo „Jaunimo linijos” logotipas.

„Dar viena siena tapo „gyva”, miestą papuošė dar vienas „Kauno akcentas”. Tai ne tik gražus, bet ir išskirtinę prasmę turintis kūrinys – padėka „Jaunimo linijai” ir jos savanoriams, kurių teikiama psichologinė ir emocinė parama, konsultacijos kasdien padeda šimtams jaunų žmonių.

Organizacija jau tris dešimtmečius tęsia labai kilnią misiją, todėl miestui yra garbė prisidėti prie jų veiklos įamžinimo ir taip išreikšti savo padėką bei pasveikinimą jubiliejinės sukakties proga. „Apkabinimu” toliau skleidžiame žinutę – būtina rūpintis savo psichologine sveikata. Šią idėją palaikome ir skatiname”, – per neofreskos atidengimą kalbėjo Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Pasak vicemero, nuo 2017-ųjų per „Kauno akcentų” programą Kauno savivaldybė finansavo gausybės įvairių meninių objektų įrengimą – gatvės meno kūrinių, skulptūrų, dizaino objektų. Visa tai puošia miestą, išryškina jo savitumą. Jis ir toliau ragina kūrėjus siūlyti savo menines idėjas, kurias miestas įvertins ir geriausias iš jų finansuos.

Neofreskos „Apkabinimas” įgyvendinimui Kauno savivaldybė skyrė 5 tūkst. eurų. Nuo „Kauno akcentų” programos starto ekspoziciją po atviru dangumi Kauno erdvėse papildė jau apie 120 kūrinių. Vien šiemet sulaukta 19 paraiškų. Daugiau informacijos apie iniciatyvą: akcentai.kaunas.lt.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *