2024 27 liepos

Vytauto Didžiojo karo muziejuje atidaryta tarptautinė paroda „Sarmatų karvedžiai“

Dalyvaujant Vytauto Didžiojo karo muziejaus ir kitų Lietuvos muziejų muziejininkams ir vadovams, garbiems svečiams iš Lenkijos ir Ukrainos, Lietuvos politikams, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės atstovams, visuomenininkams, žiniasklaidos atstovams, geriems Vytauto Didžiojo karo muziejaus draugams ir partneriams, gegužės 29 d. buvo atidaryta tarptautinė paroda „Sarmatų karvedžiai“.

Ji praskleidžia šydą, dengiantį XVI-XVII a. Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karo vadų pasaulį, kupiną drąsos, bendro sutarimo laisvės ir brolybės idėjų. Šis pasaulis mums paliko prisiminimus apie genialius karvedžius ir garsius mūšius, laisvos Respublikos idėją ir jos gynėjus – bajorus – savo tėvynės motinos sūnus.

Paroda pasakoja apie Abiejų Tautų Respublikos gimimą, piliečių istorinę savimonę, valstybingumo, politinių idėjų raidą bei sarmatizmą – Rytų ir Vakarų kultūrų lydinį, tiltą tarp šių dviejų pasaulių. Apie Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos žmonių pastatytą krikščionybės bastioną, po bendra vėliava gynusį europietiškąją civilizaciją.

Šimtus metų atgal į Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Abiejų Tautų Respublikos laikus keliauti kviečiančioje parodoje eksponuojama per du šimtus autentiškų ir itin vertingų XVI-XVII a. eksponatų, kurie atkeliavo net iš penkiolikos Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos muziejų. Tai yra laikmečio tapybos darbai, autentiški ginklai ir šarvai, knygos, litaurai ir kiti unikalūs ir įdomūs reliktai.

Keliauti į šį pasaulį kviečia ne tik parodos, tačiau ir vyksiančios Lietuvos bei Lenkijos istorikų paskaitos, filmų peržiūros, savaitgalio edukacinės veiklos moksleiviams ir šeimoms.

Paroda Vytauto Didžiojo karo muziejuje veiks iki 2024 m. lapkričio 16 d.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *