2024 26 liepos

Kauno valstybinis lėlių teatras surengė unikalias gastroles JAV

Gegužės mėnesį 8-24 d. Kauno valstybinio lėlių teatro lėlininkai leidosi į išskirtines gastroles, kurių misija buvo pasiekti bei priminti apie lietuviškas šaknis, kultūros savitumą,  kalbos grožį kitapus Atlanto gyvenantiems Lietuviams ir jų vaikams. Gastrolių metu JAV buvo pristatyti net du ypatingi KVLT repertuaro kūriniai, alsuojantys lietuviška dvasia: tai spektaklis „SESYTĖ ELENYTĖ IR JONIUKAS AVINIUKAS“ (rež. M. Mičiulytė) ir edukacinis spektaklis „LĖLĖ, KURI DIDŽIUOJASI, KAD TURI „Ė“  (rež. A. Žiurauskas).  Gastrolių metu spektaklis buvo parodytas 3 kartus, o edukacinis spektaklis – net 5 kartus, aplankytos Čikagos, Sietlo, San Francisko ir Los Andželo lietuvių bendruomenės.

KVLT lėlininkai pradėjo kelionę Pasaulio lietuvių centre Lemonte, Čikagoje, kur lituanistinės mokyklos vaikams parodė edukacinį spektaklį „LĖLĖ, KURI DIDŽIUOJASI, KAD TURI „Ė“. Tą patį vakarą edukaciją ir spektaklį „SESYTĖ ELENYTĖ IR JONIUKAS AVINIUKAS“ KVLT trupė pristatė ir centre „Sielos“ susirinkusiems lietuvių išeivių vaikams, tėveliams ir mokytojams. Čikagoje taip pat aplankytas lituanistinis vaikų lopšelis-darželis, kurį lanko daugiau nei pusšimtis vaikų. Kiemo terasoje šviečiant šiltai saulutei vaikai smagiai žaidė ir dainavo kartu su edukacinės programos personažais – po pasaulį keliaujančiais lėlininkais. Atskridusi iš Čikagos į Sietlą, teatro komanda  tiesiai iš lėktuvo skubėjo aplankyti „Lino“ lietuvių bendruomenės. Po itin šilto priėmimo, Kauno lėlininkai leidosi Vakarų pakrante link San Francisko.

San Franciske aplankyta lituanistinė „Genio“ mokykla, kurios vadovė Aistė Šiaurytė-Solly negailėjo šiltų žodžių visai teatro trupei, atvežusiai lietuvišką programą į kitą pasaulio kraštą: „Širdingai dėkojame visai Kauno valstybinio lėlių teatro komandai  už be galo širdį paliečiantį spektaklį. Mūsų San Francisko Lituanistinės Mokyklos mokiniams, tėveliams ir San Francisko bendruomenės nariams tai buvo unikali ir neįkainojama dovana!”.

Beveik tris savaites trukusių intensyvių gastrolių metu lėlininkai  rado laiko pasisemti žinių bei įkvėpimo iš JAV gyvenančių kūrėjų. KVLT komanda Los Andželo lietuvių lėlininkės Danutės Mažeikos dėka apsilankė legendinio JAV lėlininko Grego Viljamso lėlių dirbtuvėse, kur sužinojo daugybę įdomių faktų apie G. Viljamsą (menininkas kūrė ir animavo lėles garsiems Holivudo filmams tokiems kaip „Vyrai juodais drabužiais“ ir kt.) bei jo mokytoją lėlininką Bobą Beikerį. Taip pat teatro komanda apsilankė ir legendinės Lietuvių kilmės aktorės Rutos Lee namuose, kuriuose juos pasitiko pati elegantiškoji ir nuostabioji aktorė bei pasidalino įdomiomis ir įkvepiančiomis istorijomis apie savo gyvenimą ir patirtį Holivude.

 „Šios gastrolės buvo tikrai rimtas iššūkis, nes kelionės ritmas buvo be galo intensyvus, o pats jų planavimas pareikalavo ypatingo organizatorių susitelkimo bendros misijos vardan. Tačiau nepaisant  intensyvaus tempo, mes stengėmės nepamiršti ir bent minutėlę stabtelėti pasidžiaugti, kiek daug šiltų ir laimingų veidų, kiek daug gražių ir nuoširdžių emocijų suteikė mūsų spektakliai JAV gyvenantiems lietuviams. Matyti, kaip nušvinta mažųjų akys pamačius lėlės – buvo didžiausia dovana ir atlygis už visą įdėtą darbą. Matome didžiulę prasmę savo misijoje skleisti ir puoselėti Lietuvišką žodį ir kultūra Lietuvoje ir už jos ribų,“ – įspūdžiais po gastrolių dalinosi KVLT vadovė Rasa Bartninkaitė.  

Kauno valstybinis lėlių teatras ypatingai dėkoja JAV lietuvių bendruomenės kultūros tarybai ir jos pirmininkei Giedrei Elekšytei-Kniežai už galimybę dalintis lietuvišku žodžiu, kultūra ir pasaka su Čikagoje gyvenančiais mažaisiais lietuvaičiais, taip pat – Lietuvos kultūros ministerijai ir Pasaulio lietuvių fondui už projekto misijos palaikymą ir finansinę paramą. Už idėjos palaikymą ir visokeriopą pagalbą  – nuoširdi padėka Pasaulio lietuvių bendruomenės vicepirmininkui, KVLT įkūrėjų V. ir S. Ratkevičių anūkui Laurynui Misevičiui, Sietlo „Lino“ bendruomenę subūrusiai Jurgitai, Aistei Šiaurytei – Solly už priėmimą San Franciske, Sigitai Barysienei – už priėmimą šv. Kazimiero lietuvių parapijoje ir organizacinę pagalbą, Danutei Mažeikai, Nijolei Lambertas ir visiems prisidėjusiems prie teatro gastrolių organizavimo – Rūtai, Vincui, Aidai, Viktorui.

Jau šį rudenį Kauno lėlių teatro planuose dar vienos gastrolės į JAV, aplankant  Jungtinių Amerikos Valstijų Rytinėje pakrantėje įsikūrusias lietuvių bendruomenes, lituanistinius darželius ir mokyklas.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *