2024 27 liepos

50-metį atšventęs vaikų darželis, kuriame nebėra pietų miego: „Į ugdymą žiūrime inovatyviai”

Jubiliejinę pusės amžiaus sukaktį pasiekęs Kauno lopšelis-darželis „Želmenėlis” užaugino ne vieną mažųjų kauniečių kartą. Įstaiga vadovaujasi taisykle: darbą planuoti atsakingai, o atlikti – kūrybiškai. Drauge su auklėtojomis, mokytojomis čia vaikus ugdo žaismingi personažai, greta tradicinių švenčių nepamirštamos ir pagoniškosios, o kasdieniame įstaigos gyvenime su aktyviu įsitraukimu dalyvauja ir tėvų bendruomenė. 

Stiprios komandos pasiekimai

50 metų istoriją tęsiančio „Želmenėlio” pavadinimas pažįstamas daugeliui kauniečių. Lankiusieji šį lopšelį-darželį veikiausiai sutiks, kad įstaiga verta komplimentų už savo išskirtinumą ir originalias ugdymo metodikas.

Beveik prieš du dešimtmečius šis lopšelis-darželis ėmėsi inovacijos – pirmieji pradėjo ugdymą personažais. Visos grupės, švietimo pagalbos specialistai bei menų pedagogai turi po savo herojų. Kiekvienas jų auklėtiniams reiškia ne tik vaizdą, bet ir atitinkamas darbo priemones.

Pavyzdžiui, Briedis Simas vaikams motociklu atveža užduotis, Varlė kalbininkė ant lelijų lapų paruošia logopedinius iššūkius, o koridoriuose su visais sveikinasi direktorė Šerniukė Agotukė.

Maža to, įstaiga viena pirmųjų atsisakė pietų miego ir jau penkerius metus šį laiką skiria kitoms ugdytinių veikloms.

„Esame tie, kurie nebijo inovacijų ar naujų iššūkių. Visa komanda yra drąsi ir kūrybiška. Jei tik atranda kažką netradiciško, įdomaus, visada pasiūlo išmėginti ir pritaikyti darbinėje praktikoje. Smagu, kai suaugusieji geba būti vaikais tarp vaikų. Man tai yra pavyzdys, kaip reikėtų žiūrėti į ugdymą”, – savo komandai komplimentų negailėjo darželio vadovė Saulė Šerėnienė, pridūrusi, kad  be stipraus kolektyvo tokiais puikiais rezultatais negalėtų džiaugtis.

Apie trys tūkstančiai auklėtinių

Pusšimtį metų veikianti ugdymo įstaiga gali didžiuotis, kad ir šiandien darbuotojų gretose yra net penki kolegos, dirbantys bemaž nuo pat darželio ištakų. Viena jų – mokytoja Stasė Čivienė, pradėjusi pedagogo kelią būtent čia ir skaičiuojanti jau 44 karjeros metus. Pasak jos, per tiek laiko būta daug įvairių patirčių, o kiekviena jų padėjo tobulėti kaip specialistei.

„Pradėjau dirbti dar visiškai jauna, neturėdama patirties. Tikrai jaudindavausi. Tačiau dabar į darbą einu su džiaugsmu. Čia turiu galimybę kasdien vis dar atrasti kažką naujo ir toliau tobulėti”, – mintimis dalijosi pedagogė. 

Lopšelis-darželis „Želmenėlis” kasmet išleidžia apie 60 ugdytinių, tad per visą gyvavimo laikotarpį jų skaičius siekia jau apie tris tūkstančius. Mokytoja didžiuojasi, kad iš tokio gausaus būrio darželinukų užaugo ne vienas mokytojas ir gydytojas. 

Patrauklus ne vien kauniečiams

Švietimo įstaiga savo išskirtiniu požiūriu į vaikų ugdymą pritraukia nemažai jaunų specialistų. Būtent jų „kitoniškas”, laisvas požiūris padeda įgyvendinti naujas idėjas, o drauge ir patiems pasisemti patirčių.

Neseniai personalo gretas papildžiusi mokytoja Kamilė Klimukaitė pasakoja dėl galimybės dirbti būtent čia kasdien atvykstanti iš kito miesto.

„Gyvendama Jonavoje girdėjau daug gero apie šį lopšelį-darželį. Aplinkiniai teigiamai atsiliepė apie ten dirbančius specialistus. Pasidomėjusi daugiau sužinojau apie jų taikomus metodus ir požiūrį į ugdymo procesą. Tai mane sužavėjo. Nusprendžiau, kad kaip specialistė noriu dirbti ir tobulėti būtent čia”, – pasakojo K. Klimukaitė.

Darželis, anot jos, daug dėmesio skiria ne tik vaikų ugdymui, bet ir bendruomenės auginimui, tradicijų kūrimui ir puoselėjimui. Į vaikams organizuojamas šventes dažnai įtraukiami ir tėveliai. 

Vaikus aplanko gyvi ožiukai

Kaunietė Agnė abudu vaikus leido į „Želmenėlio” darželį. Pirmajai dukrai ugdymo įstaigą rinkosi dėl patogios vietos. Patirtis pranoko lūkesčius, todėl ir antrąją atžalą nusprendė vesti į šią įstaigą.

Moterį sužavėjo nuoširdus mokytojų atsidavimas darbui, skatinant vaikų kūrybiškumą ir smalsumą pažinti pasaulį.

„Visai neseniai buvo suorganizuotas šeimų futbolo turnyras. Tėvai su vaikais sužaidė varžybas, dalyvavo papildomose rungtyse. Vyko ir judrumo savaitė. Ją užbaigė pas vaikus atvykę baikeriai, tarp kurių buvo ir keletas auklėtinių tėvelių. Prieš Šventas Kalėdas darželis tradiciškai kviečia į pyragų dieną”, – dar šviežiais prisiminimais dalijosi kaunietė.

Pasak jos, ugdymo įstaiga rengia gausybę švenčių, kurių dalis jau tapo tradicinėmis. Viena įsimintinesnių vaikams – Ožio Jeronimo diena, kuomet į darželį „paviešnagėti” užsuka tikri ožiukai. Mažieji nenustygsta noriu juos paglostyti. 

Investicijos atsispindi rezultatuose

Kaunas per paskutinį dešimtmetį pasiekė ženklų proveržį tobulinant švietimo infrastruktūrą – nuo pastatų atnaujinimo, aplinkos bei sporto aikštynų sutvarkymo iki naujų įstaigų statybų. Miestas seniai išsprendė eilių darželiuose problemą, tačiau jau kuris laikas siekia, kad vietos darželiuose kauniečiams būtų kuo patogiau prieinamos arčiau namų ar tėvų darboviečių.

„Mokyklos ir darželiai yra vienas svarbesnių miesto patrauklumo rodiklių savo ateitį planuojančioms jaunoms šeimoms. Paskutiniu metu padarėme nemažą pažangą, bet dar yra kur stengtis. Miestas investuoja, rūpinasi, kad vaikai augtų ir mokytųsi jaukiose erdvėse, o mokytojams ten būtų patogu, gera dirbti.

50 metų gyvuojantis darželis vertas ne vien sveikinimų tokia garbinga proga, bet ir padėkos už jaunatvišką požiūrį pasitelkiant inovacijas savo veikloje. Smagu, kad įstaiga pritraukia ne tik daug mažųjų kauniečių, bet ir savo darbui pasišventusius pedagogus”, – sveikindamas įstaigos kolektyvą kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kaunas tęsia tradiciją beveik kasmet atverti po naują ikimokyklinio ugdymo įstaigą. Per paskutinius kelerius metus atidaryti darželiai Šilainiuose („Vaikystės takas”) ir Vilijampolėje („Pelėdžiukas”). Jau netrukus bus pradėtas statyti didžiausias mieste lopšelis-darželis Romainiuose, Vijūkų gatvėje. Taip pat artėja Tirkiliškių mokyklos-darželio rekonstrukcija Aleksote, išplečiant įstaigos grupių ir klasių skaičių tiek darželinukams, tiek ir pradinių klasių mokiniams.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *