2024 26 liepos

Kadetai sustabdė patyčias prieš silpnesnį – įvykį troleibuse tiria policija, aplankys Prezidentas

By kaunoaleja.lt Geg29,2024 #kadetai

„Kai supratome, kad prieš merginą naudojamas psichologinis smurtas, nė akimirkos nesuabejojome, kaip turėtume elgtis. Situaciją padėjo spręsti ir suaugusieji“, – apie įvykį, nutikusį Kauno viešajame transporte ir sudominusį policijos pareigūnus, pasakoja  Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus auklėtinė Rugilė.

Neliko abejingi

Ji buvo viena iš keturių šios ugdymo įstaigos moksleivių, po pamokų tuo pačiu troleibusu vykusių namo. Dvyliktokė Rugilė Kšivickaitė, vienuoliktokė Austėja Simanavičiūtė bei devintokai Rytis Okmanas ir Kristupas Muleravičius iškart įsidėmėjo būrelį triukšmingų bendraamžių – jaunuoliai į save dėmesį atkreipė keiksmažodžiais bei iššaukiančiomis ir garsiomis kalbomis.

„Iš pradžių manėme, jog jie tiesiog nekultūringi, todėl pasakėme kelias pastabas. Vaikinai, aišku, į tai nereagavo ir tęsė savo veiklą. Tik po kurio laiko supratome, jog jų veiksmai yra nukreipti prieš konkretų asmenį. Užstojome merginą, kuri buvo stumdoma ir įžeidinėjama, vienas iš troleibuso keleivių iškvietė policiją“, – pasakoja Rugilė.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos skyriaus darbuotojai patvirtino, jog buvo gautas pranešimas apie Karaliaus Mindaugo prospekte, troleibuse keturių jaunuolių žodišką konfliktą su mergina.

„Kadangi mergina iš troleibuso išlipo, su ja susisiekti nebuvo įmanoma. Nustatyti keturi galimai konfliktavę nepilnamečiai (gim. 2010 m.; gim. 2010 m.;  gim. 2010 m. ir gim. 2011 m.), kurie buvo perduoti tėvams“, – pranešė pareigūnai.

Ne pirmas kartas

Kad Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus auklėtiniai yra pilietiški, jie įrodė jau ne kartą. Buvo ne sykį rašyta apie moksleivių gelbėtus nušąlusius asmenis, gaivintus netekusiuosius sąmonės ir patyrusius priepolius. Kauno kadetai dalyvauja ir dingusiųjų asmenų paieškų akcijose, įvairiose visuomeninėse iniciatyvose.

Rytoj, gegužės 30 d., 11 val. Karo muziejaus sodelyje vyks vieša, iškilminga kadetų pasižadėjimo ceremonija. Joje Prezidentas Gitanas Nausėda moksleiviams įteiks pirmuosius jų pagal mokykloje galiojančią sistemą pasiektus laipsnius.

Iš viso ceremonijoje dalyvaus 94 kadetai – 59  kauniečiai, 3 ukrainiečiai, o likusieji atvykę iš įvairių Lieuvos miestų. 23 iš jų nuo šiol galės didžiuotis būdami vyresniaisiais kadetais. Kitiems bus suteiktas oficialus kadetų laipsnis.

„Ši ceremonija suteikia galimybę ne tik pagerbti mūsų auklėtinius, bet ir sustiprinti jų ryšį su Tėvyne bei puoselėti svarbias dvasines vertybes“, – sako išskirtinės ugdymo įstaigos vadovas Ričardas Žilaitis.

Anot jo, būsimi kadetai iškilmingai ištars pasižadėjimo žodžius, savo mokymusi ir elgesiu prisidėti prie tėvynės ir tautos klestėjimo, dvasinių vertybių puoselėjimo bei saugumo stiprinimo.

Šiame ypatingame renginyje dalyvaus karinių ir sukarintų organizacijų vadai, licėjaus socialiniai partneriai, kadetų tėvai, visuomenė.

Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus yra vienintelė šalyje ugdymo įstaiga, ruošianti sausumos kadetus. Joje šiuo metu vidurinio išsilavinimo siekia 279 moksleiviai iš visos Lietuvos.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *