2024 26 liepos

Šį savaitgalį muziejuje – net trys renginiai

Šį savaitgalį muziejuje vyks net trys skirtingi renginiai. Šeštadienį, gegužės 18 d., nuo 20 val. Lietuvos etnografijos muziejus kviečia drauge pasitikti naktį muziejuje. Sekmadienį, gegužės 19 d. – Sekminės su papročiais, tradicijomis ir Sekminių pramogomis muziejaus Aukštaitijos kaime, o muziejaus miestelyje – Tautinių bendrijų renginys, kurio metu bus pristatomi įvairūs tautinių bendrijų paveldo aspektai – tradiciniai amatai, kulinarija, muzika.

Gegužės 18 d., šeštadienį, nuo 20 val. muziejus kviečia drauge pasitikti Europos muziejų naktį: su gidu paklajoti po sodybas užsklęstomis durimis, paragauti vakarėjančio kaimo kasdienybės – gnaibant ir skanaujant zacirkos. Nuklysti į Balanos gadynę pasiklausyti sakmių prie balanos švieselės. Pažaisti slėpynių Aukštaitijos valakiniame kaime ar pasivaikščioti vakarėjančio muziejaus takais, pasigrožint pavasario gamtos žaluma, žydinčiais sodais, drauge palydint saulę. Būtina registracija į ekskursiją šiais kontaktais: +370 687 64831 arba gintaras.markevicius@lemu.lt. Renginys nemokamas.

Sekmadienį, gegužės 19 d. nuo 12:00 val. muziejaus Aukštaitijos kaime vyks tradicinės Sekminės. Kartu atgaivinsime pasiruošimo Sekminėms epizodus. Vieni sako: bus pagada, tai ir gyvuliai, ir žmonės bus sveiki. Kiti tvirtina: Sekminės šlapios – Kalėdos riebios. Muziejininkai pasirengę viešnagei po atviru dangumi bet kokiu oru. Dirbtuvėlėse bus galima pasigaminti baltą balandį – šventosios Dvasios ir taikos simbolį. Norintys savarankiškai išsikepti piemenų kiaušinienės – bus aprūpinti ugnele ir reikalingais įrankiais, o produktus – teks įvairiais būdais pelnyti. Ogi garsieji Sekminių virtiniai: 7 šeimos, kurios pirmos gaspadinę atras ir jai patalkininkaus, Sekminių virtinių paragauti tikrai gaus. Vienai šeimai – visas septynetas! Lauksime berželiais pasipuošusiose sodybose su stalais bei suolais šimtamečiuose soduose Sekminių pramogoms ir atokvėpiui. Programa: čia.

nuo 13:00 val.  muziejaus miestelyje kviečiame švęsti Tautinių bendrijų dieną ir bendrystę su istorinėmis tautinėmis bendrijomis, šalyje gyvenusiomis nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų, tarp jų – totoriais, žydais, karaimais, lenkais. Simboliškai renginys vyks muziejaus miestelyje, kurį kuriant buvo siekiama išryškinti daugiakultūrinio gyvenimo atspindį XX a. pradžios Lietuvoje. Šventės metu bus pristatomi įvairūs tautinių bendrijų paveldo aspektai – tradiciniai amatai, kulinarija, muzika bei supažindinama su minėtų tautų istorija: čia

Miestelio kepykloje, Lietuvos karaimų bendruomenės narė, Trakų krašto tradicinių amatų centro edukatorė, Margarita Rajeckienė atskleis kaip išsikepti karaimų virtuvės puošmeną – kibiną (kybyn), kurio recepto subtilybių ji išmoko nuo mažens kepdama tradicinius karaimiškus kibinus su savo seneliais. Būtina registracija (vietų skaičius ribotas): čia.

Tuo tarpu miestelio Arbatinėje, aktyvus Lietuvos žydų bendruomenės veikėjas, įvairių kultūrinių ir visuomeninių iniciatyvų narys, Tautinių bendrijų tarybos pirmininkas, Levas Daumantas Todesas išmokys kaip pasigaminti legendinę silkės užtepėlę – foršmaką. Būtina registracija (vietų skaičius ribotas): čia

14 val. vyks gėlių iš krepinio popieriaus dirbtuvės su Teresa Michalkiewicz-Markowska – verbų rišėja, Čekoniškių (Vilniaus r.) verbų ir buities seklyčios amatininke. Teresa jau daugiau kaip 30 metų riša verbas iš džiovintų gėlių ir žolių. Ji – aukščiausios Lietuvoje pagamintos vilnietiškos verbos, siekiančios 6,4 m ir įrašytos į Guinnesso rekordų knygą, autorė.

Nepraleiskite, bus tikrai įdomu!

Renginiuose bus filmuojama ir fotografuojama. Vaizdo medžiaga bus naudojama muziejaus veiklos viešinimo tikslais.

Daugiau informacijos muziejaus svetainėje: čia   ir Facebook paskyroje: čia

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *