2024 27 liepos

Įteikti apdovanojimai

Kaunas tęsia tradiciją ir penktus metus iš eilės įvertina socialiai atsakingas organizacijas bei iniciatyvas, rodančias išskirtinį dėmesį specialiųjų poreikių turintiems žmonėms. Šią savaitę įteikti apdovanojimai „Kaunas visiems” 2024-ųjų laureatams: meno rezidencijų platformos „Magic Carpets” ir negalią turinčių asmenų centro „Korys” socialiai įtraukaus meno parodai„Bendrystės link”, restoranui „McDonald’s” ir Kauno fotografijos galerijai.

„Mūsų miestas auga ir kaip matome iš „Kaunas visiems” apdovanojimų, drauge su juo auga visuomenės sąmoningumas. Vis daugiau organizacijų, pavienių žmonių bei verslo atstovų tampa atviresni specialiųjų poreikių turintiems asmenims. Būtent to ir siekiame – padrąsinti ir paskatinti kauniečius daryti gerus darbus, kurti draugišką ir saugią aplinką visiems miesto gyventojams, pasidalinti savo teigiama patirtimi ir tapti pavyzdžiu kitiems. Didžiuojamės, kad bendromis mūsų visų pastangomis Kaunas tampa socialiai atsakingu miestu”, – kalbėjo vicemeras Mantas Jurgutis.

Integracija į darbo rinką

„Metų verslo” laureatais tapo restoranas „McDonald’s”, nuolatiniam darbui į savo komandą pakvietęs protinę negalią turintį vyrą. Šis bendradarbiavimas truko pusmetį. Naujasis kolega iki tol niekuomet nebuvo dalyvavęs jokioje darbinėje veikloje, tad turėjo galimybę įsilieti į kolektyvo gretas ir pasijusti tikra komandos dalimi.

„Įtraukimas yra viena iš mūsų vertybių, todėl šiais metais „McDonald’s” yra „DUOday” ambasadorius. Visada palaikome žmones, turinčius specialių poreikių, kad jie galėtų sėkmingai integruotis į darbo rinką. Durys yra atviros visiems ir tikime, kad kiekvienas gali prisidėti prie mūsų komandos sėkmės. Džiaugiamės galėdami kurti įvairiapusišką bei įtraukiančią darbo aplinką, kurioje žmonės jaučiasi laukiami ir įvertinti”, – pasakojo Vladimir JanevskiBaltijos šalių „Premier Restaurants” vadovas.

Pasak jo, įvairovės ir įtraukimo puoselėjimas įmonėse bei organizacijose stiprina komandą, gerina jų rezultatus, prisideda prie sėkmingos veiklos. Drąsa ir įsipareigojimas remti savo bendruomenės narius yra itin svarbūs. 

Pilnaverčio gyvenimo patirtys

„Metų vietos” laimėtojais paskelbta Kauno fotografijos galerija, kuri ne tik pritaikė savo erdves neįgaliesiems, bet ir septynerius metus bendradarbiauja su specialiųjų poreikių turinčia savanore Miranda. Tokia bičiulystė padeda ne tik geriau suvokti gyvenimo prasmę, bet ir pačius save.

„Žengėme šį žingsnį norėdami būti socialiai atsakingi ir sudaryti galimybes specialiųjų poreikių turinčiam žmogui patirti pilnavertį gyvenimą. Neilgai trukus supratome, kad ne mes esame reikalingi sukurti kažkokias ypatingas ar tiesiog pilnavertes sąlygas, bet mums yra reikalingi tokie žmonės kaip Miranda, kad suprastume truputėlį daugiau apie gyvenimą, kaip jis veikia, iš ko jis susideda ir kokie esame mes patys”, – sakė Kauno fotografijos galerijos vadovas Gintaras Česonis.

Pasak jo, apdovanojimas buvo labai netikėtas, tačiau jis galėtų būti padrąsinimas ir kitoms institucijoms tapti atviresnėmis negalią turintiems asmenims.

Atviresnės meno organizacijos

„Metų iniciatyvos” kategorijoje šiais metais išrinkta paroda „Bendrystės link / Bridging the Gap”. Jos tikslas – paryškinti socialinės atskirties mažinimo bei kultūrinės sąmonės kitimo procesus. Tai paroda apie bendrystę, siekį auginti solidarumą bei tarpusavio supratimą, sujungusi tris bendruomenes – VDU universiteto, žmonių su negalia ir meno atstovus.

„Tokie susitikimai ir bendrystės, patirčių apsikeitimas praplečia akiratį ir padeda suprasti, kad žmonės su negalia yra tokie pat žmonės kaip ir mes. Galbūt jie turi tam tikrų poreikių, kuriuos reikia atliepti, bet nemanau, kad tai didelė kliūtis kažkokiam bendravimui ar draugystei atsirasti”, – pasakojo viena iš parodos organizatorių, Kauno bienalės direktorė Neringa Kulik.

Jos nuomone, dauguma skirtingų kultūros, meno organizacijų tampa atviresnės ir prieinamesnės: „Tikrai yra dedamos pastangos, kad socialinę atskirtį patiriančios asmenų grupės galėtų kokybiškai įsijungti į įvairias kultūrines ir menines veiklas. Asmenys turintys negalią daug labiau įsitraukia, galbūt netgi tampa labiau pastebimi”.

„Kaunas visiems” apdovanojimai – graži tradicija, apjungianti įvairias organizacijas ir iniciatyvas. Pagrindinis tikslas – dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į specialiųjų poreikių turinčius asmenis bei kartu kurti patogų ir draugišką miestą visiems.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *