2024 28 rugsėjo

Kalbėjimas vėjams

Rugsėjo 27 d. 18 val., galerijoje „Meno parkas” (Rotušės a. 27, Kaunas) vyks dailininko Eimučio Markūno kūrybai skirto albumo-monografijos „Kalbėjimas vėjams” pristatymas.

Eimučio Markūno (g. 1959) kūrybą aprėpti vienoje knygoje vargu ar įmanoma. Ir ne tik todėl, kad jis įvairiaplanis ir įvairiapusis menininkas, kuriantis vitražus, tapybos, grafikos, videokūrinius, piešinius, fotografijas, instaliacijas, objektus, akcijas, o dar ir todėl, kad keblu spėti fiksuoti vis naujus menininko veiklos rezultatus. Tad šios monografijos tikslas – suvokti jo kūrybos originalumą, aprėpiant įvairovę, sąlygotą savitu pasaulio matymu ir prigimtinu asmenybės vitališkumu.

Leidinyje pristatoma Eimučio Markūno tapyba (teksto aut. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas tapytojas Jonas Gasiūnas), objektai, instaliacijos ir performansai (teksto aut. lenkų menininkas Wacław Kuczma), grafika ir piešiniai (teksto aut. poetas Julius Keleras ir ispanų menininkas Agustín Fructuoso), vitražai (teksto aut. dailėtyrininkė dr. Rasa Žukienė). Baigiamajame skyriuje aptartas dailininko kūrybos kontekstas ir daugiaprasmiai naratyvai, orientuoti į bendražmogiškas vertybes (teksto aut. dailėtyrininkė dr. D. Zovienė). Prieduose pateikiamos gyvenimo ir kūrybos datos, asmeninių ir bendrų parodų sąrašai bei išsami bibliografija.

Išleido galerija „Meno parkas”, Kaunas, 2024 m. Projekto vadovas Arvydas Žalpys, sudarytoja Danutė Zovienė, dailininkė Airida Rekštytė, vertėjas Egidijus Mačiulskas.

Knygos leidybą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus dailės akademija, privatūs rėmėjai.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *