Įsibėgėjus rudeniui ant savo stalų nešame vis daugiau rudens gėrybių – gaminame iš jų įvairiausius patiekalus ir naudojamės proga jas valgyti šviežias. Daržovės puikiai praturtina pusryčių, pietų ar vakarienės meniu. Be to, rudens metu jų galima įsigyti už palankią, mažesnę kainą. Jei kartais stinga įkvėpimo, ką paruošti sau ir artimiesiems, prekybos tinklo „Rimi“ ambasadorė, žinomo sostinės restorano virtuvės šefė Goda Juknaitė-Lamsargė siūlo išbandyti paprastą ir pigų patiekalą, kuris pradžiugins ne tik akis, bet ir širdį.
Eksperimentuokite ir išbandykite netradicinius receptus
Rudenį daržovės pasižymi ypatingu šviežumu, išlaiko natūralų skonį, ryškias spalvas ir paįvairina kasdienį valgiaraštį. Restorano šefė Goda Juknaitė-Lamsargė siūlo kuo daugiau daržovių įtraukti į meniu bei pasigaminti gardžių patiekalų, kurie taps tikra stalo puošmena.
Pasak šefės, nors visų lietuvių pamėgtus burokėlius esame įpratę dėti į sriubas ar troškinius, ši daržovė yra kur kas universalesnė. Švelnaus skonio burokėliai puikiai dera ne tik prie mėsos ar žuvies patiekalų, juos galima naudoti desertams, gardinti salotas ir košes.
„Iš burokėlių gaminamos užtepėlės ir džemai. Įtraukus juos į rudeninį meniu, burokėliai ne tik paįvairina patiekalus, bet ir suteikia netikėtų skonių. Mano rate – ypač mėgstami purūs burokėlių blynai su ryškiu burokėlių džemu, sauja šviežių uogų ir graikišku jogurtu. Tai – nebrangūs, nuostabūs pusryčiai, kurie džiugina tiek akis, tiek gomurį. Blynams burokėliai suteikia natūralios drėgmės ir sodrų atspalvį, o burokėlių džemas stebina savo skoniu. Be to, šis džemas puikiai tinka ne tik prie blynų, bet ir prie sūresnių užkandžių“, – sako „Rimi“ ambasadorė, šefė G. Juknaitė.
Į ką atkreipti dėmesį renkantis?
Skaniausius ir šviežiausius burokėlius ekspertai rekomenduoja rinktis atsižvelgiant į jų dydį bei spalvą. „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Luka Lesauskaitė-Remeikė pastebi, kad jei vasarą pirkėjai dažniau renkasi marinuotus burokėlius šaltibarščiams, tai šaltesniu metų laiku populiaresni tampa švieži arba vakuumuoti virti burokėliai.
„Renkantis šviežius burokėlius, atkreipkite dėmesį į tai, kad šiek tiek mažesni burokėliai paprastai būna kiek saldesni. Geriau, kai jų odelės būna lygios, tvirtos, be didesnių dėmių ar įpjovimų. Šviežius burokėlius patariama laikyti šaldytuve, daržovių skyriuje, sudėtus į plastikinį maišelį arba sandarų indą, kad išliktų drėgmė. Tinkamomis sąlygomis ši daržovė gali išsilaikyti net iki trijų mėnesių, priklausomai nuo jos šviežumo įsigijimo metu. Norintys atrasti netikėtus burokėlių patiekalų skonius ar pasigaminti tradicinių valgių visą šią savaitę „Rimi“ parduotuvėse gali įsigyti šviežių burokėlių su nuolaida. Taip pat pigiau bus galima įsigyti raudonųjų paprikų, lietuviškų ilgavaisių agurkų, morkų“, – sako L. Lesauskaitė-Remeikė.
Kartu su restorano šefe G. Juknaite-Lamsarge „Rimi“ kviečia pasigaminti nebrangių ir gardžių burokėlių blynų.
Purūs burokėlių blynai su burokėlių džemu, uogomis ir graikišku jogurtu
Džemui reikės:
400 g burokėlių
200 g cukraus
½ a. š. druskos
1 apelsino žievelės
120 ml apelsinų sulčių
60 ml citrinų sulčių
Gaminimo eiga:
Nulupkite burokėlius ir sutarkuokite arba supjaustykite smulkiais gabaliukais. Sudėkite į puodą kartu su cukrumi, druska ir tarkuota apelsino žievele. Virkite ant lėtos ugnies apie 10 minučių. Tuomet supilkite apelsinų sultis ir tęskite virimą, kol burokėliai visiškai suminkštės. Įpilkite citrinų sultis ir virkite dar kelias minutes, kol masė sutirštės. Galiausiai sutrinkite trintuvu iki vientisos tekstūros.
Blyneliams reikės:
160 g avižų dribsnių
30 g cukraus
6 g kepimo miltelių
2 kiaušiniai
120 g graikiško jogurto
110 g virtų burokėlių
100 g bananų
Gaminimo eiga:
Avižas ir kepimo miltelius susmulkinkite blenderiu iki miltų konsistencijos. Sudėkite visus likusius ingredientus ir plakite iki vientisos, rožinės masės. Kepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol blyneliai apskrus iš abiejų pusių. Patiekite su graikišku jogurtu, šviežiomis uogomis ir burokėlių džemu.