2025 27 balandžio

Silkė – stalo pelenė ar karalienė? 

By kaunoaleja.lt Bal27,2025 #silkė

Silkė – neva tik nepasiturinčių lašiša. Silkė – dažnai tik marinuota. Silkė – dažniausiai tik šventiniam stalui. Tokių ir panašių mitų bei pramanų apie silkę Lietuvoje sklando tikrai nemažai. O juk ši lietuvių mėgstama žuvis yra ne tik vienas populiariausių žuvies produktų pasaulyje, bet slepia savyje daugybę gamtos paslapčių: ji neatsiejama jūrų ekosistemų dalis, kurios elgsena ir biologiniai ypatumai stebina net visko mačiusius mokslininkus.  

Silkių įdomybės 

Pasaulyje yra apie 200 silkių rūšių, tačiau būtent Atlanto silkė sudaro daugiau nei pusę visų žvejybos metu sugaunamų silkių. Laisvėje šios žuvys formuoja didžiulius būrius, kurie gali būti matomi net iš oro. Jos geba prisitaikyti prie įvairių temperatūros sąlygų – nuo seklių pakrančių iki šimtų metrų gylio vandenynuose, o taip pat jos komunikuoja leisdamos burbuliukus, kurie padeda palaikyti ryšį būrio viduje. 

Ką silkė slepia savyje? 

Nors yra manančių, jog silkė nėra pati naudingiausia žuvis, tačiau silkė yra puikus omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir vitaminų šaltinis, kurie yra naudingi širdies sveikatai ir bendram organizmo funkcionavimui. Be to, silkė lengvai virškinama, nes omega-3 riebalai gerina medžiagų apykaitą. Dar daugiau. Silkė yra sotus, bet gana liesas produktas, todėl ji gali ne tik palaikyti sveiką medžiagų apykaitą, bet ir padėti mesti svorį. 

Kartais dėl silkės apdirbimo marinatu kai kurie mano, kad ji nėra sveikas maistas, tačiau toks silkės apdorojimas natūraliais procesais tik padeda išsaugoti silkės skonį, savybes ir kokybę.

Silkių patiekalai 

Nors silkės dažnai valgomos per šventes, jos yra puikus maistas visus metus. Silkės lengvai paruošiamos ir gali būti naudojamos įvairiuose šiltuose ar šaltuose patiekaluose, virtos ar keptos, senoviniuose ar moderniuose receptuose.  

Silkę dažniausiai galima valgyti ir tiesiai iš įpakavimo, ir troškinti ar net dėti į sriubas. Kai kuriose šalyse ji kepama tešloje arba patiekiama kaip karštas patiekalas su bulvėmis ir padažais. Žinoma daromos ir užtepėlės, įvairūs canape, salotos.  

Yra daugybė silkės paruošimo būdų ir tūkstančių tūkstančiai skirtingų receptų kiekvieno skoniui. Juk silkė populiari ne tik Lietuvoje  – ji yra viena mėgstamiausių žuvų Skandinavijoje, Olandijoje bei Vokietijoje.  

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *