2025-12-18

Turguje: tradiciniai produktai, naujovės ir daugybė idėjų šventiniam stalui

By kaunoaleja.lt Gru18,2025 #turgus

Norint pasiruošti ateinančių Kūčių ir Kalėdų šventiniam stalui tenka aplankyti nemažai prekybos vietų ir pasukti galvą kaip įdomiau paruošti patiekalus. Tačiau lankantis turguje galima ne tik rasti viską, ko reikia, įskaitant ir tradicinius, naminius produktus, bet ir išgirsti iš prekybininkų įvairių idėjų kaip viską įdomiau ir skaniau paruošti.

Ant stalo dominuoja keptas paukštis

„Ir toliau išlieka populiaru Kalėdoms kepti orkaitėje visą paukštį ar jo pusę: kalakutą, antį, žąsį. Taip pat populiarūs kalakuto kumpiai, ančių šlaunelės, ančių filė. Tokie patiekalai kartu tampa ir šventinio stalo puošmena. Dėl receptų dabar bėdos nėra – nesunkiai galima susirasti pačių įvairiausių.

O jeigu nesinori ar nėra laiko ieškoti – galima nusipirkti ir jau paruoštų kepimui marinuotų. Jei kas klausia, parekomenduoju savo receptą – kepimo rankovėje keptą kalakuto kumpį, pamarinuotą su garstyčių grūdeliais“, – sako prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje dirbanti paukštienos prekybininkė Rūta.

Šaltiena ir keptas kumpis

Daug metų šviežią lietuvišką kiaulieną pirkėjams siūlantis Saulius pastebi, kad iki šiol didžiosios metų šventės neapsieina be šaltienos.

„Numeris vienas prieš Kalėdas yra mėsa, iš kurios verdama šaltiena – karkos, kojos. Toliau turbūt būtų galima išskirti kiaulienos kumpį su kaulu – kepa visą orkaitėje. Čia darbas laukia nemenkas – reikia apie 4 paras marinuoti, nes prieskoniai turi įsigerti giliai. Kad būtų dar gardžiau, į kumpį prismaigstoma lašinukų su prieskoniais.

Dar vienas šventiniam stalui labai tinkamas patiekalas, kurį ir patys labai mėgstame – vadinamoji sprandinės armonika. Ją ruošiant giliai vienodais pjūviais šalia vienas kito įpjaunama sprandinė ir į tarpus dedamas mocarelos sūris, pomidorai, svogūnai, prieskoniai. Viskas vyniojama į foliją ir kepama apie 2–3 valandas neaukštoje temperatūroje. O pabaigoje dar apkepama trumpai be folijos, kad paskrustų. Gaunasi superinė labai skani ir minkšta mėsa, nes sūris į ją įsigeria, o pomidorai suminkština“, – patarimais dalijosi turgaus prekiautojas.

Žuvies metas

Žuvys, kitaip nei mėsa, tinka tiek Kūčių, tiek Kalėdų stalui, todėl joms per metų pabaigos šventes tenka išskirtinis dėmesys.

„Tikrai prieš Kalėdas žmonės perka labai daug ir įvairios žuvies. Pirmiausia, žinoma, silkės su galvomis, nes tokia proga nori patys pasiruošti ir pasigaminti. Mėgsta ir karšto rūkymo skumbres, ešerius – papjausto gabaliukais arba naudoja mišrainėms, kitiems patiekalams.

Slėgtainiai ir dešros iš žuvų gana naujas, bet irgi jau populiarus dalykas. Rūkytas tunas puikiai tiks Kūčioms ir Kalėdoms. Turime iš Rusnės atvežtų vytintų, sūdytų žuvų. Upėtakių – karšto rūkymo, karšių – šalto rūkymo.

Šaldytos jūros lydekos puikiai tinka tradiciniam pakepimui su svogūnais ir pomidorų padažu, labai populiarios. Iš įdomesnių variantų – lašiša Kūčioms: tartarui, sušiams“, – pasakojo Centriniame Kauno turguje įsikūrusios prekybos vietos „SamFish“ savininkė Lina.

Ji taip pat pasidalijo ir savo šventiniu žuvies receptu. „Šventėms dažnai kepu dorados filė. Paprieskoniuoju ir visą filė merkiu į kiaušinio plakinį, apvolioju miltuose, kepu keptuvėje iš abiejų pusių. Tada toje pačioje keptuvėje uždedu ant viršaus majonezo, daržovių ir sūrio. Viskas išslydo, užkepa ir gaunasi visai įdomus ir skanus šventinis patiekalas“, – sakė pašnekovė.

Spanguolės – ne tik kisieliui

Daržovių ir vaisių prekybininkė Greta ne tik vardijo, ką šiame skyriuje Kūčioms ir Kalėdoms mėgsta pirkti žmonės, bet ir kartu pažėrė daug įdomių idėjų, tinkančių šventiniam stalui.

„Kūčioms perka šviežias spanguoles – ne tik kisieliui, bet ir silkei paruošti. Labai populiarios džiovintos slyvos, krienai (taip pat ir su spanguolėmis), rauginti agurkai mišrainei. „Laura“ veislės bulves taip pat perka mišrainei, nes jos virtos nesubyra. Kūčių stalui ir valgyti, ir papuošti labai tinka riešutai: graikiniai, lazdynų. Viena iš populiariausių prekių –  lietuviški džiovinti baravykai – Kūčių patiekalams.

Kas nori įdomiau silkę pasiruošti, perka tam granatus. Dar puikiai dera prie įvairių patiekalų kepti konservuoti burokėliai. Na, ir žinoma – koks švenčių stalas be mandarinų. Gan populiarios ir vynuogės“, – vardijo prekybininkė.

Karaliauja vyniotiniai

Rūkytais ir kitais vartoti paruoštais mėsos produktais prekiaujanti Beata sako, kad populiariausia prekė prieš Kalėdas – vyniotiniai.

„Patys įvairiausi: su slyvomis, abrikosais, karka ir taip toliau. Skilandžiai dabar taip pat populiarūs, tačiau juos perka ne tiek šventiniam stalui, kiek dovanoms – ypač siųsti ar vežti į užsienį. Kalėdinės dešros lazdelės – ir kaip dovana, ir kaip stalo puošmena. Kas nenori patys virti šaltienos, perka paruoštą – irgi labai populiarus produktas“, – sakė pašnekovė.

Prieššventiniu laikotarpiu turguje daugiau dėmesio sulaukia ir rūkytos vištos bei „Mėsos imperijos“ legendinis keptas kiaulienos kumpio šmotas.

Desertui – Napoleonas ir Kalėdiniai nameliai

Tikras saldumynų ir desertų rojus Centriniame Kauno turguje yra šeimos kepyklėlės „Mon Paris“ prekybos vieta. Natūraliais, kokybiškais ir labai skaniais gaminiais garsėjanti kepyklėlė šventiniam stalui siūlo ne tik įprastinius skanėstus, bet ir specialiai Kalėdoms skirtas valgomas puošmenas.

„Jau daug metų kepame valgomus meduolinius Kalėdinius namelius, kuriuos reikia patiems susirinkti iš sausaininių detalių. Imbieriniai žmogeliukai taip pat puikiai papuoš ir praturtins šventinį stalą. Kaip ir mūsų firminio senoviško recepto tortas Napoleonas. Dar galima šventėms susikomplektuoti tinginio pyragų rinkinukus. Visada labai populiarūs plikyti pyragėliai, panakotos, tartaletės, kepame ir panetone pyragus“, – vardijo už kepyklėlės prekystalio besidarbuojantis Ričardas.

Kepyklėlės produkciją galima ne tik pirkti vietoje, bet ir iš anksto užsisakyti. Nes kokybiški ir skanūs „Mon Paris“ gaminiai prieš šventes būna tiesiog šluote iššluojami nuo lentynų.

Related Post