Šiandien auskarų vėrimo meistre dirbanti Gintarė Jurgaitienė ne visada buvo artima grožio pasauliui. Dar vaikystėje išmokusi savarankiškumo ir atsakomybės, ji ilgą laiką daugiau rūpinosi kitais nei savimi. Po sūnaus gimimo, pasak Gintarės, joje sustiprėjo „vyriška energija“, o dirbdama banke, ji gyvenimo pasirinkimus grindė vien logika ir racionalumu. Tačiau šeimą papildžius dukrai, Gintarė ėmė ieškoti daugiau švelnumo bei moteriškumo. Būtent tada ji suprato, kad ryšys su pačia savimi yra nusilpęs ir tai tapo lūžio tašku, paskatinusiu imtis pokyčių.
Jau šį sekmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos žiūrovų laukia savaitgalio ryto kulinarinė laida „Skanus gyvenimas“, kurioje žinoma kulinarė, receptų knygų autorė ir tinklaraštininkė Ilona Juciūtė pas save į svečius pasikviečia įdomius Lietuvos žmones, kurie vertina gerą maistą bei jaukius pokalbius. Šįkart ji susitinka su auskarų vėrimo specialiste, auskarologijos pradininke Gintare Jurgaitiene, kuriai patiki tiek savo, tiek savo dukrų ausų grožį.
„Tokio termino kaip „auskarologija“ nėra. Jį sugalvojo mano klientės, bet jis puikiai nusako mane. Neveriu bet ko, neveriu, kas kaip nori ir pačią ausį matau visai kitaip. Įmanoma viskas, bet grožis yra viena, sveikata – kita, o dar mano įsitikinimai ir šiaip žmogaus matymas – trečia. Aš dažnai pastebiu, kas dirgina klientus ir iš karto matau vietas, kurios bus sudėtingos. Tai kam daryti gyvenimą dar sudėtingesnį? Reikia, kad būtų gražu ir lengva“, – įsitikusi laidos pašnekovė.
Visgi, tokia veiklos sritis nebuvo pirmasis Gintarės pasirinkimas karjeros kelyje. Kadaise ji dirbo banke, bet pajutusi perdegimą, priėmė sprendimą pasukti į grožio verslą, kur suprato galinti augti, kurti ir matyti savo darbo rezultatą. Tačiau kartu su tuo teko susidurti ir su visuomenėje vis dar gajais stereotipais, neva grožio specialistės darbas yra mažiau vertingas ar rimtas.
„Esu baigusi finansus, paskui vadybinę specialybę ir dar slaugą, bet dažnai susiduriu su stereotipais bei klausimu – kas tau gyvenime nepavyko, kad tapai grožio specialiste? Mane stipriai sudirgina šita mintis, nes lyg ir gerai jaučiuosi savo darbe, esu gera specialistė, jaučiuosi paaugusi, bet kažkas ateina ir tave tarsi sumažina. Lygiai tas pats buvo, kai pradėjau studijuoti slaugą. Tada iš gydytojų girdėdavau „kas ta slaugytoja?“. Tai mane labai daug metų veikė, bandžiau save pakeisti, norėdavau būti geresne savęs versija ir tik dabar išmokau priimti save tokią, kokia esu“, – pasakoja moteris.
Dar vaikystėje Gintarė perėmė atsakomybę už kitus – ji prižiūrėdavo jaunesnius giminaičius, padėdavo namuose, tad, kaip pati sako, suaugo gana anksti. Rūpestis aplinkiniais tapo savaime suprantama jos tapatybės dalimi, tačiau tuo pat metu ji pamažu ėmė pamiršti save. Tik prieš dvejus metus Gintarė sąmoningai sustojo ir nusprendė skirti dėmesio tam, ką iš tiesų jaučia, tačiau pradėjusi žvelgti giliau, ji su nerimu suprato, kad ryšio su savimi beveik nėra.
„Kai gimė sūnus, pas mane buvo daug „vyriškos energijos“, o kai gimė dukra, pajaučiau, kad nesu moteriška. Aš matau save su grąžtu rankose, su špakliuote ir kilo mintis, jog ir mano dukra bus tokia. Tada pradėjau tą kelionę, bet ją dariau labai netaisyklingai: norėjau save pakeisti, per prievartą tapti moteriškesne, tapti geresne mama, geresne žmona, tačiau tas pokytis nevyko. Ir tik paskui pradėjau matyti, kad neturiu tos pusės, nežinau, kaip aš jaučiuosi“, – atvirauja laidos viešnia.
Imtis savęs paieškų proceso, kaip sako Gintarė, stipriai paskatino ir skyrybos. Tai buvo vienas sunkiausių apsisprendimų jos gyvenime, nes santykius ji paliko dar turėdama jausmų, tačiau suvokė, kad jiems nuolat atiduoda daugiau, nei gauna atgal.
„Turėjau dėl savęs išeiti iš santykių vis dar mylėdama. Pagavau akimirką, kad sėdžiu, žiūriu ir galvoju: „aš renkuosi tave, bet kokį tave ir laukiu, kada rinksiesi mane“. Beveik dvidešimt metų eina, bet manęs nesirenka. Moterys neišeina iš santykio labai greita, jos iš pradžių kalba, paskui gal ir rėkia, prašo, maldauja, žeminasi. Visi tie etapai praėjo ir manęs vis tiek nesirinko“, – savo istorija dalinasi Gintarė.
Laidoje gamintos pupelių ir keptos duonos mišrainės receptas
Ingredientai:
200 g virtų pupelių
100 g kietojo sūrio
50 g poro
1 obuolys
2 skiltelės česnako
3 v. š. majonezo
2 riekelės „Klaipėdos plikytos duonos“
1 v. š. aliejaus
Druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas:
Duoną supjaustykite kubeliais ir apkepinkite aliejuje iki traškumo. Sūrį ir obuolį supjaustykite kubeliais. Porą supjaustykite plonais žiedeliais, česnaką susmulkinkite, o pupeles nusausinkite. Viską sudėkite į dubenį, pagardinkite druska, pipirais, įdėkite majonezo ir išmaišykite. Prieš pat patiekiant įmaišykite keptą duoną.
„Skanus gyvenimas“ – kulinarinė pokalbių laida su Ilona Juciūte jau šį sekmadienį, 10:30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.
