2024 2 spalio

Įkurtuvės Kauno inovacijų parke: pirmasis investuotojas su 50 milijonų eurų krepšeliu

By kaunoaleja.lt Spa2,2024 #Aleksotas

Valstybei svarbaus ekonominio objekto statusą turintis Aleksoto inovacijų pramonės parkas sulaukė pirmojo investuotojo – biotechnologijų bendrovės „Wellgem Biopharma”. Trečiadienį oficialiai paskelbti naujakurių plėtros planai dėl gyvybės mokslų įsitvirtinimo Kaune. Tuo pačiu pristatytas naujasis inovacijų parko prekės ženklas „ALEX”.

Biotechnologijų plėtra Kaune

Pirmasis „ALEX” Kauno inovacijų parko investuotojas ir didžiausias nuomininkas – biotechnologijų įmonė „Wellgem Biopharma”, dirbanti genų inžinerijos ir biofarmacijos sektoriuje. Įmonės siekis Aleksote sukurti ir teikti pilną biotechnologinių gamybos procesų bei produktų testavimo paslaugų spektrą. Kaunas pasirinktas dėl lokacijos – gero susisiekimo su visa Europa.

Planuojamų investicijų vertė viršys 50 mln. eurų, o per kelerius metus „Wellgem Biopharma numatę įdarbinti daugiau kaip 100 aukštos kvalifikacijos analitikų, inovatorių bei gamtos mokslų specialistų.

Didesniame nei 7 tūkst. kv. m plote, Inovacijų angare (Europos pr. 27), įsikurs administracinės patalpos ir mokslininkų darbo vietos. Tai inžinerijos ir ląstelių klonavimo, biosintezės ir gryninimo procesų vystymo, biofarmacinių vaistų formulavimo ir išpilstymo, biologinio aktyvumo testavimo, analitinių metodų vystymo bei kokybės kontrolės laboratorijos. Taip pat veikliųjų vaistinių medžiagų, formų vystymo ir gamybos linijos.

„Kaunas – greitis. Galime įsikurti čia ir dabar. „ALEX” parkas – vieta ir teritorija, kurioje plėsimės, dirbsime ir augsime. Turime kertinius žmones, patyrusią biotechnologijų bendrovę: ir istoriškai, ir iš pramonės pusės. Trūkstamus darbuotojus samdysime Kaune. Jau dabar bendradarbiaujame su LSMU, VDU, KTU, todėl tikimės sulaukti potencialių darbuotojų. Universitetai paruošia 1–1,5 tūkst. biomedicinos mokslų bakalaurantų, galinčių atliepti mūsų poreikius”, – apie įmonės planus kalbėjo „Wellgem Biopharma” valdybos narys Giedrius Žunda.

Komandos branduolį sudaro biotechnologijų specialistai, sukaupę ilgametę patirtį Lietuvos ir užsienio rinkose. Remiantis jų įžvalgomis ir buvo kuriamos Kauno laboratorijų ir diegimo linijų infrastruktūra. Klientams bus siūlomi specialiai jiems pritaikyti sprendimai platforminės technologijos biologiniams produktams, gamykla pasižymės lanksčiu dizainu ir pritaikomumu skirtingų produktų vystymui. Planuojama pilnos apimties produktų skaitmenizacija.

Įmonės plėtra numatyta trimis etapais: iki 2025-ųjų vidurio pradės veikti inovatyvių biotechnologinių procesų vystymo ir kokybės kontrolės laboratorijos. Vėlesniuose etapuose bus atidarytos biologinių produktų pilotinė, klinikinės ir gamybinės skalės biotechnologinių produktų diegimo linijos.

Bendradarbiavimo potencialas

„Simboliška, kad į tarpukarinį ANBO ir karinės technikos lopšį vėl sugrįžta industrinės, technologinės, kūrybinės įtampos, galinčios tapti akceleratoriumi inovacijų proveržiams. Esame įsitikinę, kad „ALEX” užpildys iki šiol tuščią vietą Kauno inovacijų ekosistemoje: taps jungtimi tarp aukštųjų mokyklų, startuolių ir inovatorių, Kauno LEZo ar kitų pramonės įmonių”, – įžvalgomis dalinosi „Kaunas IN” Verslo skyriaus vadovas Andrius Veršinskas.

Pasak jo, „Wellgem Biopharma” įsikūrimas „ALEX” – didžiulis žingsnis Kauno ir visos šalies gyvybės mokslų ekosistemai, rodantis vietos potencialą – suburti šalies ir tarptautines įmones bei akademinę bendruomenę į vieną klasterį. Vidinės sinergijos ir partnerystės tarp skirtingų industrijų leis sukurti sąlygas naujų technologijų ir produktų atsiradimui.

„Kiekvienas gali gražiai pasidažyti, apsirengti, bet to negana, kad pritrauktume investuotojus. Apie šį parką pradėjome pasakoti kur kas anksčiau, nei jis atsirado. Kalbant apie medicinos mokslus, investuotojai ieško vietos, kur yra veiksmo. Mes esame patrauklus tik per turimas kompetencijas ir pridėtines vertes. Kuo daugiau bus tiekimo grandies žaidėjų, tuo mes būsime geriau išpildę savo konkurencinį pranašumą. Šis parko atsiradimas – labai savalaikis”, – diskusijoje apie objekto reikšmę sakė VŠĮ „Investuok Lietuvoje” generalinis direktorius Elijus Čivilis.

Inovacijų parkas taps papildoma paskata ir miesto akademinei bendruomenei. Šalia startuolių ir aukštųjų technologijų įmonių, čia suplanuoti 3 mokslo ir studijų institucijų filialai, verslo inkubatorius. Universitetai, orientuodamiesi į realius rinkos ir verslo poreikius, galės ugdyti juos atitinkančius specialistus.

„Kaunas – fantastinė vieta. Žvelgiant iš LSMU pozicijos, čia jau sukoncentruotas mokslas ir ligoninės. Viskas su potencialu. Studentams svarbu kur yra darbovietė, ką joje veiks ir kiek galės uždirbti. Bendradarbiaudami galime atliepti šiuos poreikius. Parko atidarymas jau yra sėkmės istorija”, – LSMU Sveikatos inovacijų vystymo centro vadovas Edmundas Šalna.

Tokia mokslo ir verslo sąveika užtikrins geresnį studentų pasirengimą darbui, leis talentus išlaikyti mieste.

Strateginis objektas Lietuvai

„Kaunas jau kuris laikas lyderiauja švietimo srityje ir turi ambiciją siekti proveržio technologijose. Inovacijų parkas „ALEX” ir pirmieji  naujakuriai – žingsnis į priekį, kad mūsų miestas pateisintų lietuviškojo „Silicio slėnio” vardą, pritrauktų vietos ir užsienio talentus”, – apie Kaunui ir šaliai svarbų strateginį objektą kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Buvusi Aleksoto aviacijos gamyklos teritorija ir senos sraigtasparnių dirbtuvės transformuotos ir atviros mokslo tyrimams bei eksperimentinei plėtrai. Prioritetas teikiamas gyvybės mokslams, informacinėms technologijoms ir automobilių pramonei.

2018–2019 m. Kauno miesto savivaldybė, Europos Sąjunga ir Vyriausybė Kauno inovacijų parkui skyrė apie 24,7 mln. eurų. Prognozuojama, kad patraukli aplinka bei išvystyta infrastruktūra iki 2048 m. pritrauks bent 90 mln. eurų privataus kapitalo investicijų, sukurs virš 1100 gerai apmokamų darbo vietų,  įdarbins apie pusantro šimto mokslinių tyrėjų.

„Pamenu, kaip stovėjome prie galinės sienos ir vaizdelis buvo absoliučiai kitoks. Bandėme praeiti per lūžusius šiferius, lašančias sienas. Dabar net sunku patikėti, kad esame toje pačioje vietoje, atrodančioje visiškai kitaip. Šios vietos transformacija atspindi Lietuvos transformaciją. Turime eilę vietų, kurios turi keistis. Labai džiugu, kad „ALEX” parkas tampa dar vienu Lietuvos augimo ir progreso simboliu.

Gyvybės mokslai – vienas kertinių Lietuvos ekonomikos variklių, augusių ir per pandemiją. Kaunas garsėja begale industrijų, tarp jų – ir gyvybės mokslų. Tokio parko čia tikrai reikėjo”, – sakė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos viceministras Karolis Žemaitis.

Jam antrino ir buvusi EIMIN viceministrė Jekaterina Rojaka: „Nebuvo abejonių dėl išskirtinio statuso suteikimo šiam objektui. Džiaugiuosi, kad šiandien jau galime būti šiose patalpose su nauju investuotoju.”

Dar 2020-aisiais Kauno inovacijų pramonės parkas pripažintas Valstybei svarbiu projektu, jam  suteikiant svarbaus ekonominio objekto statusą. Toks įvertinimas žymi svarų indėlį į šalies ekonominį augimą, atliepia šalies strateginius interesus bei planus.

Būsimus investuotojus Inovacijų parkas pasitiks su trumpu, skambiu ir įsimenančiu pavadinimu „ALEX” bei naujais namais internete: alexinnovationpark.lt/.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *