2024 2 spalio

Šiaulių įmonėse – atvirų durų dienos: unikali galimybė pamatyti tai, kas įprastai neprieinama

Ar kada susimąstėte, kaip vyksta darbas medicinos laboratorijoje, kurioje lašelis kraujo gali parodyti įvairiausius sveikatos sutrikimus? Ar įsivaizduojate, kaip „gimsta“ namus ir pastatus apšildantis plieninis katilas? Ar pagalvojote, kaip iki jūsų stalo atkeliauja daugelio taip mėgstami pievagrybiai? Jau visai netrukus šiuos ir daugelį kitų procesų bus galima išvysti savo akimis iš arti, nes daugiau kaip dvi dešimtys įvairiausių Šiaulių miesto įmonių atvers duris visuomenei. Dvi dienas truksiančio unikalaus renginio metu šiauliečiai ir miesto svečiai bus kviečiami pamatyti įmonių „virtuvę“, kuri įprastai gyventojams nėra prieinama.

Įmonių darbo užkulisiai – iš arti

Spalio 11–12 dienomis vyks atvirų durų dienos „Pažink Šiaulių verslą!“. Jų metu įvairiose miesto gamybos, paslaugų sektoriaus įmonėse, švietimo įstaigose vyks nemokamos ekskursijos, į kurias kviečiami visi norintys. Viena renginio organizatorių, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinė direktorė Edita Grigaliauskienė, sako, kad atvirų durų dienų formatas nėra naujiena miesto verslams, tačiau iki šiol jos daugiausiai buvo organizuojamos tikslinėms grupėms – moksleiviams, jaunimui. Toks masiškas renginys, į kurį kviečiami visi gyventojai, Šiauliuose organizuojamas pirmą kartą.

E. Grigaliauskienė sako, kad į kvietimą atverti duris visuomenei noriai atsiliepė gausus būrys miesto verslų. Tikimasi sulaukti ne ką menkesnio gyventojų susidomėjimo, mat parodyti ir papasakoti Šiauliuose veikiančios įmonės tikrai turi ką.

„Daugelis turbūt nežino, kokios inovatyvios technologijos yra naudojamos šiuolaikinėje pramonėje, kaip ištobulinti gamybos procesai, kad čia pasitelkiamos aukštosios technologijos, robotizacija, dirbtinis intelektas. Šiauliuose veikiančios pasaulyje žinomos ir pripažintos įmonės kartais būna menkai žinomos patiems šiauliečiams. Todėl labai norisi supažindinti visuomenę ir parodyti, kokio aukšto lygio verslai veikia mūsų mieste ir kuria jo pridėtinę vertę“, – sako E. Grigaliauskienė.

Verslui tai yra puiki galimybė stiprinti savo prekės ženklą, kurti santykį su klientais, pademonstruoti įmonės socialines atsakomybes, pritraukti naujų talentų.

Verslas – miesto tapatybės dalis

Šiauliai nuo seno garsėja kaip pramonės miestas ir turi gilią industrinę istoriją. Statistika rodo, kad ir šiandien apie 47 tūkst. šiauliečių dirba gamybos įmonėse, daugiau nei pusė iš jų – didelėse, daugiau kaip 100 darbuotojų turinčiose bendrovėse. Šiaulių miesto vicemeras Justina Švėgžda sako, kad pažinti miestą reprezentuojančias įmones svarbu kiekvienam šiauliečiui, nes jos – ne tik Šiaulių ekonomikos, bet ir istorijos bei tapatybės dalis. Galima pasidžiaugti, kad ta istorija toliau rašoma į rinką įsiliejant ir modernioms užsienio kapitalo įmonėms.

„Nuo 2015-ųjų metų tiesioginių užsienio investicijų rodiklis Šiaulių mieste išaugo daugiau nei keturis kartus: nuo 80 mln. iki 339 mln. eurų. Tai parodo, kad globalioje rinkoje Šiauliai yra įsitvirtinę ir matomi. Manau, kad tokie renginiai yra nebloga edukacija geresniam supratimui apie miestą. Šiauliai tapo daug labiau atviri globaliai ekonomikai ir dabar jau užsienio kapitalo įmonės drauge su senosiomis, gilias tradicijas turinčiomis įmonėmis, toliau kuria mūsų miesto istoriją“ , – teigia J. Švėgžda.

Išskirtinė galimybė pažinti pramoniniu paveldu turtingą miestą

Viena renginio organizatorių, Šiaulių turizmo informacijos centro vadovė Rūta Stankuvienė, sako, kad tiek šiauliečiai, tiek turistai turėtų suskubti ir nepraleisti progos apsilankyti tokiose ekskursijose, nes ši galimybė – tikrai išskirtinė.

„Žmogus negali kada panorėjęs patekti į įmonę, į gamybos cechą ir mes tikrai nežinome, kas ten vyksta. Mes nepažįstame ir daugelio įmonių, ką jos gamina, ką veikia, kokias paslaugas teikia. Todėl tai yra išskirtinė proga sužinoti, kuo gyvas miestas, kuo mes esame turtingi. Didžiulė vertė, kad visas ekskursijas ves įmonių darbuotojai, nes jie tuo gyvena, jie geriausiai žino ir jie geriausiai gebės atsakyti į kylančius klausimus, papasakoti apie savo darbo kasdienybę ir subtilybes“ , – mano R. Stankuvienė.

Pasak Šiaulių TIC vadovės, Šiauliuose yra įmonių, kurios tradiciškai organizuoja ar priima ekskursijas ir jos sulaukia didžiulio gyventojų susidomėjimo. Apskritai, mūsų miestas turtingas pramonės paveldo objektais, kurie iki šiol veikia ar yra pritaikyti turistų lankymui.

„Tai ir 111 metų veikiantis saldainių fabrikas „Rūta“, įkūręs Šokolado muziejų, siūlantis įvairias edukacijas, degustacijas, ekskursijas, tai ir prieš 145 metus įkurtas Chaimo Frenkelio odų fabrikas, davęs pradžią odos pramonei Šiauliuose, kurio vertę, iškilią istoriją puoselėja ir turistams atskleidžia Šiaulių „Aušros“ muziejus įvairiomis ekspozicijomis, parodomis, leidiniais, konferencijomis, taip pat kitomis rekreacinėmis veiklomis. Tai ir 154 metus gyvuojanti vaistinė „Valerijonas“, ne tik parduodanti, bet ir iki šiol gaminanti vaistus, kosmetiką, įkūrusi arbatinę, edukacijų ir degustacijų salę, o Arbatinės rūsyje įrengę visuomeninį vaistininkystės muziejų“ , – pasakoja R. Stankuvienė.

„Pažink Šiaulių verslą!“ ekskursijos vyks ir įmonėse, kurios iki tol niekada neorganizavo tokių renginių visuomenei, todėl atvykti, pamatyti ir išgirsti – tikrai verta.

Pramoninės Šiaulių tapatybės svarbą ir reikšmę pastebi ne tik miesto turizmo informacijos centras, bet ir Šiaulių miesto savivaldybė, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, pačios miesto ir regiono įmonės. Nuo šių metų pradžios įkurta Pramoninio turizmo darbo grupė, kurioje ieškoma galimybių, formų ir būdų, kaip tai paskleisti, viešinti ne vienos įmonės lygmeniu, o kaip viso miesto praeities, dabarties ir ateities tapatybės aspektą.

Visa informacija apie renginyje dalyvaujančias įmones ir įstaigas www.visitsiauliai.lt, skiltyje „Renginiai“.

Į renginį „Pažink Šiaulių verslą!“ būtina registracija, kuri prasidės savaitę prieš renginį, t. y. nuo spalio 4 d. 10 val. internetu, tame pačiame Renginio puslapyje.

Neturintiems interneto – atėjus gyvai į Šiaulių turizmo informacijos centrą, Vilniaus g. 213. Telefonu registracija nevykdoma.

Organizatoriai: Šiaulių miesto savivaldybė, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Šiaulių turizmo informacijos centras

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *