2024 3 spalio

Magistro darbą teisės studentė pristatė naudodama cheminį eksperimentą

By kaunoaleja.lt Spa1,2024 #VDU

Rugsėjo pradžioje Lietuvos Aukščiausiajame Teisme apdovanoti šių metų geriausių teisės magistro darbų autoriai. Pirmąją ir antrąją vietas pasidalino Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentai Eglė Vaizgėlaitė ir Karolis Orlauskas.

Drąsa būti protingu

E. Vaizgėlaitė, kuri parašė magistro darbą tema „Pranešėjo atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės problematika Lietuvos baudžiamojoje teisėje“, taip pat pasižymėjo kūrybiškiausiu vienos minutės darbo pristatymu. Aiškindama pranešėjo instituto problematiką mergina pasitelkė cheminius reagentus.

„Norėjau vaizdžiai pateikti pavyzdį, kad lakoniškas teisinis reguliavimas pranešėjo atleidimo nuo atsakomybės klausimu neturi rezultato. Tam pasirinkau cheminius reagentus. Pasikonsultavusi su buvusia chemijos mokytoja įsigijau cheminius indus bei reagentus ir pristatymo metu pademonstravau natrio šarmo ir fenolftaleino reakciją – sumaišiusi skaidrius skysčius gavau rožinį. Taip parodžiau, kad teisinio reguliavimo veikimui praktikoje būtini ir kiti elementai“, – pasakojo E. Vaizgėlaitė.

Anot studentės, rinkdamasi temą baigiamajam darbui, ji žinojo, kad nori rašyti prasmingai. „Pranešėjo institutą suvokiu kaip vieną iš nūdienos pilietiškos apraiškos būdų. Ši tema galėtų būti artima kiekvienam, kadangi anksčiau ar vėliau susiduriame su darbo santykiais. Todėl, jei nuspręstumėte tapti pranešėju, svarbu žinoti, kokias apsaugas turėtų suteikti valstybė ir kokios teisinio reguliavimo spragos gali apriboti jų taikymą. Viešai neatskleista informacija apie korupciją, kyšininkavimą ir panašų neteisėtą bei netinkamą elgesį yra svarbi didinant pasitikėjimą viešosiomis ir privačiomis institucijomis, skatinant skaidrumą ir atskaitomybę, siekiant visuomenės gerovės ir konkurencijos rinkoje“, – teigė E. Vaizgėlaitė.

Sapere Aude (liet. išdrįsk būti protingas) – tokia lotyniška fraze vadovaujasi studentė, pasirinkusi drąsią temą baigiamajam darbui ir išdrįsusi jo rezultatus komisijai pavaizduoti cheminiu eksperimentu. „Kartais mes leidžiame baimėms ar kitiems asmenims būti mūsų gidais. Tikiu, kad kiekvienas galime įgalinti savo protą ir pasinaudoti jo galimybėmis. Tik ne visi turi drąsos. Tačiau ši frazė nėra vien tik apie karjerą“, – anot E. Vaizgėlaitės, save ji mato teisiniame pasaulyje, kuris yra prasmingas ir dinamiškas.

„Jau studijų metais pradėjau dirbti teisinį darbą, tačiau vis bandau išsigryninti, kurioje teisės kryptyje galėčiau sparčiausiai augti kaip asmenybė ir kaip teisininkė. Esu pasiruošusi neterminuotai teisinei kelionei bei esu atvira pasiūlymams ir idėjoms“, – teigė mergina.

Artes liberales modelis ir kūrybinė laisvė

Antru geriausiu magistro darbu komisija, sudaryta iš universitetų atstovų, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjų ir darbuotojų, išrinko VDU studento Karolio Orlausko baigiamąjį darbą tema „Ar baudžiamosios atsakomybės taikymas už padėkos dovanas sveikatos sistemoje nepažeidžia proporcingumo principo?“.

Vaikinas šia tema domėjosi ne vienerius metus, parengė kelis mokslinius straipsnius kartu su VDU profesore Edita Gruodyte, kuri ir pasiūlė imtis korupcijos sveikatos sistemoje temos. Kadangi tyrimo metu buvo paliesta kur kas daugiau sričių nei buvo galima pristatyti ribotos apimties straipsniuose, studentas tęsė tyrinėjimus ir pradėjo gilintis į dovanos ir kyšio santykį sveikatos sistemoje.

„Pirmiausia parengiau kursinį darbą, kurį pristačiau mūsų universiteto organizuotoje konferencijoje „Laisvė kurti“. Konferencijos metu supratau, kad ši tema svarbi ne tik man, bet kiekvienam iš mūsų, nes korupcija yra visos visuomenės priešas, o demokratinėje visuomenėje svarbiausias yra kiekvienas jos pilietis ir jo teisėti interesai, todėl visi turime būti suinteresuoti nesitaikstyti su korupcija ir jos netoleruoti“, – pasakojo K. Orlauskas.

Anot vaikino, toks aukštas baigiamojo darbo įvertinimas svarbus ne tik jam, bet ir universitetui: „Kartu tai įrodymas, kad mūsų teisės fakulteto dėstytojai geba ruošti šaunius, kompetentingus teisės studentus, kurie gali parengti itin aukšto mokslinio lygio magistro darbus. Tą patį galima pasakyti ir apskritai apie mūsų universitetą, mat jo taikomas artes liberales studijų modelis bei sudarytos visapusės sąlygos mokslinei ir kūrybinei laisvei neabejotinai prisidėjo prie aukštos magistro darbo kokybės, ypač turint galvoje mano darbe nagrinėtos temos tarpdisciplininį pobūdį“.

Studentas savo nagrinėtos temos žada neapleisti – tyrimus tęs VDU teisės fakulteto doktorantūroje, tuo pat metu dirbdamas teisininku Advokatų profesinėje bendrijoje „Dumčaitienė, Vosyliūtė ir partneriai“ taip gilindamas ir savo teisės praktikos žinias.

„Esu be galo dėkingas savo šio nuostabaus kolektyvo kolegėms, sudariusioms sąlygas kartu sėkmingai ir dirbti, ir mokytis bei visokeriopai palaikiusioms mane tiek rengiant magistro darbą, tiek stojant į doktorantūrą, taip pat ir toliau leidžiančioms suderinti mano pasirinktą teisės mokslininko ir praktiko profesinį kelią“, – teigė VDU studentas.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *