2024 28 rugsėjo

Renginys Birštono kurhauze sudomino žinomus žmones – smalsavo, ko klausosi ir ką ragauja minintys šventes

By kaunoaleja.lt Rgs28,2024 #Birštonas

„Kiekvieną renginių sezoną žmonės tikisi naujų potyrių – muzikinių grupių, vedėjų, vaišių, pramogų. Kai kurios iš jų vėliau įsitvirtina ilgam, o kai kam tenka ieškoti kitų kelių į publikos širdį“, – įsitikinęs žinomas renginių vedėjas Dainius Martinaitis.

Domina ir tradicijos, ir prabanga

Šįkart jam teko misija legendiniame Birštono pastate kurhauze pristatyti ne tik tai, kas mininčiuosius įvairias progas domina labiausiai, bet ir kokios netikėtos tendencijos šventėse ima ryškėti artėjant metų sandūrai.

„Lietuviška muzika, tradicinė virtuvė, nealkoholiniai kokteiliai su natūraliu mineraliniu, edukacijos ir rankų darbo prabangūs saldumynai“, – apibendrino D. Martinaitis.

Jis pabrėžė, jog organizuojant šventes vienos ar kelių taisyklių nėra. Renginių vedėjo nuomone, žmonės renkasi pagal tai, ką jie mėgsta bei gali sau leisti.

„Tačiau yra vietų, kur žmonės netaupo. Jiems visada svarbu, kuo vaišinti svečius ar kas rūpinsis užimtumu“, – pastebi pašnekovas.

Renginį Birštone, sudominusį daugybę žinomų žmonių, įkvėpusios kūrybinės agentūros „Why Not Events“ atstovė Gabrielė Kisliūtė pasakoja, jog pastaruoju metu tiek nedideliuose įmonių renginiuose, tiek ir krikštynose ar net vestuvėse norima ne tik lepintis maistu bei gėrimais, bet ir sužinoti ar patirti kažką naujo. Būtent todėl privačiose šventėse būna laukiami menininkai, dainavimo mokytojai, gidai, someljė.

Šįkart renginio viešnia tapo menininkė Giedrė Slavinskienė, labiau žinoma kaip dirbtuvele.lt.

„Mano gyvenimą yra užvaldę angelai, jie – mano meditacija, mano malda. Kurdama savąjį angelą, turiu norą, kad į jį žvelgiančio žmogaus mintys ir širdis sušiltų, svajonės plačiai išskleistų sparnus“, – sako originalių darbų autorė, Birštono kurhauzo svečius supažindinusi su daugybe aplodismentų jai dovanojančia kūryba.

Laurus skina mineralinių vandens kokteiliai

Pašnekesį su susirinkusiais pratęsė vandens someljė Aistė Miliūtė Pranckuvienė, priminusi, kad Birštonas šįmet mini net keletą mineralinio vandens sukakčių – prieš 145 metus buvo atrastas Viktorijos mineralinio vandens šaltinis, o prieš 100 metų gyvybės eleksyru vadinamas gėrimas pradėtas pilstyti į butelius. Skaičiuojama, kad šiame kurorte yra apie 40 mineralinio vandens šaltinių, iš kurių įveiklinta 17.

Anot A. Miliūtės Pranckuvienės, karščiausia šio sezono švenčių naujiena – mineralinio vandens kokteilių baras.

Ji pastebėjo, jog žmonės vis dažniau šventėse renkasi nealkoholinius gėrimus, tačiau nežino, kaip patraukliai bei skaniai juos pateikti.

„Mūsų komanda yra sukūrusi išskirtinių mineralinio vandens kokteilių receptų. Viena iš jų sudedamųjų kokteilių yra ir sveikatai palankesni sirupai, importuojami iš patikimo bei į visuomenės norą gyventi kokybiškiau atsižvelgiančio tiekėjo“, – užsiminė pašnekovė.

„Volfas Engelman“ generalinis direktorius Marius Horbačauskas sako, kad nealkoholinių gėrimų rinka Lietuvoje turi potencialo augti ir dar nėra užėmusi tokios dalies, kaip, pavyzdžiui, Pietų Europos šalyse.

„Vestuvėse, greta įprastos alaus statinaitės, jau vis dažniau stovi ir jos dvynė, pažymėta „alcohol free“ ženklu“, – įžvalgomis pasidalino pašnekovai, pridurdami, jog žmones jau domina produktų išskirtinumas, o ne kiekis.

Dviejų šeimų 2022 metais pietų Lietuvoje įkurtos pirmosios natūralios fermentacijos vaisių uogų gamybos vyninės „Miella vyninė“ vyndariai Marijus bei Irmantas pasakoja, jog lengvesniems gėrimams iš tiesų skiriama daugiau dėmesio. Jie pasidžiaugė, kad, siekiant originalumo, yra pavykę sukurti vynus iš serbentų, šilauogių, svarainių, bruknių, šaltalankių, braškių ir net iš pomidorų.

„Bendradarbiaujame su ūkininkais, puoselėjame ir savo vynuogyną“, – pasakoja pašnekovai.

Svarbi sudėtis ir dizainas

Griežtą ingredientų atranką savo gaminiuose naudoja ir tikros duonos bei legendinių tortų namų „Mon Ami“ meistrai.

„Mūsų prioritetas – skonis ir kokybė. Visada pirmiausia ieškome tobulų derinių, o tik tada skaičiuojame sąnaudas. Naudojame tik natūralius produktus: ant kraiko auginamų vištų kiaušinius, tikrą pieną, lietuvišką sviestą. Net uogienes tortams gaminame patys“, – dalijasi kepyklėlės „Mon Ami“ vadovė Elena Anilionienė.

Kad populiarėja desertai be laktozės, glitimo, su mažiau cukraus patvirtina ir „Bijolos“ komanda. Jų stiprybė yra ne tik prisitaikyti prie rinkos pokyčių, bet ir rengti tortų degustacijas, sukurti jiems patį netikėčiausią dizainą.

Šventėse, pasak maisto tiekėjų, kol kas vyrauja dvi ryškios tendencijos: maždaug penktadalis puotų rengėjų renkasi garsius virtuvės šefus, o likusieji užsisako tradicinius patiekalus.

„Tiesa, nemažai žmonių prašo ir tokių karštų užkandžių, kaip mini cepelinai“, – sako restorano „Bernelių užeiga“ atstovai.

Kalbant apie šventės dekoracijų tendencijas, pasak „Why Not Events“ komandos, gyvos gėlės nebėra vienintelis pasirinkimas. Dėmesio, anot pašnekovų, sulaukia kokybiškos, ilgalaikės puokštės, kurias komponuoja tokie dizaineriai, kaip Rigonda Užpalevičienė.

Net dvi premjeros

Išsprendus vietos, kur vyks šventė, ir vaišių, kuriomis bus pamaloninti svečiai, klausimus, pasak G. Kisliūtės, imamasi dairytis pramogų. Šioje srityje, anot jos, taip pat pastebimos ryškios kryptys – renginiai, kuriuose pirmu smuiku groja mūsų šalies atlikėjai, ir šventės, patikimos madingiems didžėjams. Pastarosiose dėmesys dažniausiai skiriamas improvizacijoms ir bendravimui.

„Tai – kitokio tipo vakarėliai: be žaidimų, vedėjų, animatorių ir užstalių. Tiesa, tokie renginiai yra dažnesnis gimtadienių, pristatymų, atidarymų nei kito tipo švenčių pasirinkimas“, – sako DJ Darius Noid.

Šį sezoną didelio populiarumo sulaukęs dainininkas Mindaugas Mickevičius – Mino Birštono kurhauzo svečiams padovanojo savo naują dainą „Itališka meilė“ ir vieną iš pirmųjų koncertų surengė gyvo garso grupė „Vėl švieski“.

Mino sako – uno, due, tre… ir sukako dvidešimt metų, kai jis dainuoja.

„Taigi, pradedu po truputį atsisveikinti su scena ir minėti šitą garbingą sukaktį. Ir tai darysiu gal penkis, gal dešimt metų! Scenos jubiliejus mano, tad, kiek noriu, tiek ir švenčiu. Kviečiu visus švęsti būsimuose koncertuose, kartu su nauja daina ir kitais mano hitais“, – sako Mino.

Įkvėptas beveik 17 metų trukusio muzikinio bendradarbiavimo ir gražios draugystės su maestro Stasiu Povilaičiu, buvęs „Rebelheart“ būgnininkas Kęstutis Jurkšaitis įkūrė jo atminimo gyvos muzikos grupę „Vėl švieski“, atliekančią išskirtinai tik legendinio repertuaro dainas.

„Visada žinojau, kokia griežta buvo Stasio Povilaičio pozicija, kuomet neatsiklausę kiti atlikėjai perdainuodavo jo atliekamas dainas. Todėl, subūręs grupę, pradėjus repetuoti, šių metų pavasarį susisiekiau su jau dabar šviesaus atminimo Birute Povilaitiene ir paprašiau  leidimo bei palaiminimo grupės muzikinei veiklai, – pasakoja K. Jurkšaitis, – Ji išklausinėjo manęs apie viską: grupės narius, viziją, atlikimo stilių. Jai patiko grupės koncepcija ir idėja apjungti į vieną grupę skirtingų amžiaus bei kartų muzikantus“.

Grupėje yra penki nariai, atėję iš skirtingų kolektyvų, turintys skirtingas istorijas – tarp kai kurių narių amžiaus skirtumas net 50 metų.

„Tačiau būtent skirtingos mūsų patirtys ir formuoja muzikinį šios grupės skambesį – Lietuvos estradinės muzikos klasika su subtiliu roko prieskoniu“, – neabejoja „Vėl švieski“ įkūrėjas K. Jurkšaitis.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *