2024 4 liepos

Tarptautiniai mainai – kelias į naujas karjeros galimybes

By kaunoaleja.lt Lie2,2024 #Erasmus

„Galimybė net ir studijuojant nuotolinėje studijų programoje, semestrui išvykti mokytis į norimą šalį su „Erasmus+” tarptautine studijų mainų programa, buvo pagrindinis veiksnys, kodėl nedvejodama pasirinkau mokytis Vytauto Didžiojo universitete“, – sako Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Lyginamųjų kultūrų studijų absolventė Alisa Rūta Stravinskaitė.

Merginos teigimu, studijų semestras Turino universitete Italijoje ne tik suteikė galimybę geriau pažinti šią šalį, išlavinti italų kalbos žinias, bet ir atvėrė naujas karjeros galimybes.

Apie tai, kodėl verta pasinaudoti universiteto siūlomomis mobilumo galimybės ir išvykti semestrui „Erasmus+“ studijoms ar praktikai – pokalbis su VDU studentėmis ir absolventėmis.

Italų kalba – iššūkis, nulėmęs darbo perspektyvas

Kaip pasakoja Alisa Rūta, dar bakalauro studijų metu praleistas semestras Romos menų universitete merginai paliko didžiulį įspūdį, todėl pažintį su šia šalimi ji nusprendė pratęsti ir magistro studijų metu. Noras geriau pažinti šiaurės Italijos regioną, VDU studentę atvedė į Turino universitetą.

„Nors niekad į „Erasmus+“ studijas nežiūrėjau kaip į galimybę pailsėti nuo mokslų, studijų tempai ir krūvis Italijoje buvo kur kas didesni nei Lietuvoje. Į paskaitas čia susirinkdavo begalė studentų. Nors atvykusi kalbėjau itališkai, tačiau užtruko, kol ėmiau viską suprasti laisvai – ruošiantis paskaitoms reikėdavo skaityti mokslinius straipsnius italų kalba, išmokti savitą terminologiją“, – integracijos iššūkius prisimena mergina.

VDU absolventė išskiria ir nemažai drąsos pareikalavusius egzaminų atsiskaitymus, vykusius žodžiu italų kalba. „Buvo tikrai nelengva, kai turi išeiti į auditorijos priekį ir vienas prieš dėstytoją atsakinėti į jo užduodamus klausimus. Tuo metu galvoji ne tik apie teisingus atsakymus, bet kartu supranti, jog vietiniai studentai italai girdi ne tik tavo atsakymus, bet ir visas gramatines klaidas. Tai tikrai kėlė nemažai streso. Vis dėl to, italų kalbos įvaldymas taip pat atvėrė visas galimybes šią šalį, jos žmones ir kultūrą pažinti geriau“, – pasakoja Alisa Rūta bei tikina, jog nors pagrindinis šių „Erasmus+“ studijų tikslas buvo pasisemti papildomų žinių, ir geriau pažinti šalį, tačiau būtent italų kalba jai atvėrė naujas karjeros perspektyvas. Šią vasarą ji, kartu su teatro trupe iš Lietuvos, leidosi į gastroles po Turiną ir Veneciją.

Studijos užsienyje įskiepijo meilę Lietuvai

Sociologiją ir antropologiją VDU Socialinių mokslų fakultete studijuojanti Viktoriia Piatnytska tikina šalį „Erasmus+“ studijų mainams rinkusis praktiškai. Dar vaikystėje susidomėjusi vokiečių kalba, vėliau anglų ir vokiečių kalbų filologiją savo gimtajame Kyjivo mieste, Ukrainoje studijavusi mergina, studijų mainams pasirinko Dortmundo technikos universitetą Vokietijoje.

„Manau, „Erasmus+“ studijos yra puiki galimybė panaudoti savo turimas užsienio kalbos žinias praktiškai, tiek ir „pasimatuoti“ šalį, į kurią vyksti. Vokietija domėjausi nuo vaikystės, iki tol daug kartų lankiausi čia kaip turistė. Tačiau norėjosi šią šalį pamatyti kitomis akimis, pasižiūrėti, kaip sektųsi integruotis į Vokietijos visuomenę. Kadangi mūsų universitetas su šiuo Dortmundo universitetu mainų sutartį pasirašė visai neseniai, buvau pirmoji mainų studentė iš VDU“, – pasakoja mergina.

Viktorii‘os teigimu, gyvenimas ir studijos 9-ame pagal dydį Vokietijos mieste jai įsiminė ne tik lietingu klimatu, bet ir gausia veiklų pasiūla mainų studentams. „Pats Dortmundas savo dydžiu priminė Kauną, o universitetas, kuriame mokiausi, mainų studentams siūlė nemažai veiklų: keliones į kitus miestus ar šalis, organizuodavo stalo žaidimų vakarus ir pan.“, – pasakoja VDU studentė, „Erasmus+“ studijų metu spėjusi aplankyti ir kaimynines šalis: Belgiją, Nyderlandus, Liuksemburgą.

Mergina taip pat atkreipia dėmesį, jog prieš vykdama į Vokietiją buvo įsitikinusi, kad vietinės kalbos mokėjimas padės greičiau integruotis, tačiau teigia, jog toks mąstymas nepasiteisino.

„Mes, VDU studentai, labai rūpinamės atvykstančiais tarptautiniais studentais, nuolat stengiamės jiems padėti, padaryti, kad jie jaustųsi patogiai čia būdami. Dortmundo universitete viskas buvo kiek kitaip. Pastebėjau, jog tiek studentai, tiek ir dėstytojai nėra linkę itin bičiuliautis su aplinkiniais. Tuo metu VDU galiu laisvai užsukti pas savo fakulteto dekaną ir išsiaiškinti man reikiamus dalykus ar tiesiog pasikalbėti”, – pagrindinius kultūrinius skirtumus įvardija Viktoriia.

Vis dėl to, didžiausiu „Erasmus+“ mainų studijų atradimu mergina įvardija naujai užgimusią meilę Lietuvai. „Būdama Vokietijoje labai pasiilgau Kauno ir Lietuvos. Čia yra mano draugai ir dalis šeimos. Tai vieta, kuriai priklauso mano širdis. „Erasmus+“ studijų metu supratau, jog savo ateitį matau Lietuvoje“, – pokalbį baigia VDU studentė.

Mokytis iš geriausių

„Sėkminga ankstesnė patirtis „Erasmus+“ mainų studijų metu paskatino į šią šalį sugrįžti dar kartą“, – sako VDU Marketingo studijų absolventė Kamilė Dumskytė, „Erasmus+“ praktikos mainams pasirinkusi Prancūziją. Mergina ne tik turėjo galimybę pagyventi viename gražiausių pasaulio miestų tituluojamoje šalies sostinėje Paryžiuje, bet ir iš arti pamatyti, kaip organizuojamas vienas didžiausių kino renginių, bei dirbti su šioje srityje gerai žinomais profesionalais.

„Neplanavau ir specialiai nesiekiau atsidurti kino ir filmų industrijoje. Viename puslapyje atradau daugybę praktikos pasiūlymų ir aplikavau atsitiktiniu būdu. Tiek pirmas, tiek antras pokalbiai buvo sėkmingi, kurie ir nulėmė mano kelią į Europos nepriklausomų filmų festivalį, kur buvau atsakinga už renginius ir partnerysčių palaikymą su festivalio partneriais“, – pasakojimą pradeda mergina.

Pasak Kamilės, patirtis tarptautinėje komandoje ją išmokė dirbti su žmonėmis iš skirtingų kultūrų bei prisitaikyti prie skirtingų bendravimo stilių. Vis dėl to, labiausiai merginai įsiminė darbas ir pažintis su festivalio prezidentu, dokumentinių filmų režisieriumi Scott Hiller.

„Man buvo didelė garbė vien būti šalia tokio žmogaus. Verta vadovautis patarimu – jei nori tobulėti, susirask žmogų, į kurį nori lygiuotis ir tiesiog semkis iš jo kuo daugiau patirties. Tuo laikotarpiu būtent tą stengiausi ir daryti. Dabar dažnai išgirstu iš žmonių, jog esu drąsi ir kūrybinga. Anksčiau į šį komplimentą atsakydavau tiesiog padėka ir šypsena, bet ilgainiui supratau, jog kūrybos pagrindas yra žinios, o drąsos pagrindas yra patirtis. Būtent tai man suteikė tiek „Erasmus+” studijos, tiek praktika Prancūzijoje”, – tikina VDU absolventė.

VDU siūlo išskirtines galimybes visiems studentams, norintiems išvykti studijuoti arba atlikti praktiką užsienyje: universitetas šiuo metu turi daugiau nei 600 „Erasmus+“ ir dvišalio bendradarbiavimo partnerių iš 75 šalių visame pasaulyje. Per paskutinį dešimtmetį, studijoms ar praktikai užsienyje išvyko daugiau nei trys tūkstančiai VDU studentų.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *