2024 3 liepos

Kaune pristatoma istorinių bei šiuolaikinių Lietuvos ir Europos žemėlapių paroda

By kaunoaleja.lt Lie1,2024 #paroda

Kaune nuo liepos 2 d. bus eksponuojama unikali kartografijos paroda „Lietuva Europoje”. Ekspozicijoje, kuri apjungs senuosius XVII-XVIII amžiaus žemėlapius, tarpukario ir naujausios, šiuolaikinės kartografinės medžiagos derinį, lankytojų laukia pažintis su netikėtomis istorinėmis peripetijomis bei žemėlapiuose atsiskleidžiančiomis aktualiomis geopolitinėmis prasmėmis.

Parodos eksponatai buvo renkami siekiant atspindėti ilgametį Lietuvos vaidmenį Europos žemyne. Joje lankytojai sužinos, kada ir kaip Lietuva pirmą kartą paminėta žemėlapiuose, kaip atsirado pirmasis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėlapis, kaip atrodė Europos žemyno viduramžiškoji alegorija. 

„Kiekvienas eksponatas – tarsi atskiras pasakojimas, liudijantis istorines situacijas, leidžiantis įvertinti bei suprasti istorinį kontekstą. Didžiuojamės, kad mums pavyko surinkti šią istorinės kartografinės medžiagos visumą, nuosekliai atskleidžiančią šiandien ypač aktualias prasmes. Šie žemėlapiai – originalūs šaltiniai, leidžiantys tapti atsparesniems nūdienos informacinio karo, grindžiamo epizodine informacija, iššūkiams”, – sako parodą parengusios Nacionalinės žemės tarnybos atstovas Audrius Gelžinis.

Ekspozicijoje taip pat pristatomas žemėlapis, kuris buvo pridėtas prie Molotovo-Ribentropo pakto, atskleidžiama, kas yra valstybės pasas ir kaip atrodo šie Lietuvos ir Ukrainos dokumentai. 

„Kad geriau suprastume tai, kas vyksta šiandien, svarbu žinoti savo šalies ir regiono istoriją. Žemėlapiai suteikia unikalią perspektyvą į svarbiausius istorinius ir politinius procesus, todėl džiaugiuosi, kad galime šią prasmingą parodą pristatyti Kauno „Akropolio” erdvėse, kur su ja susipažinti galės visi norintys”, – sako prekybos centro valdytoja Brigita Kuodytė. 

Paroda liepos 2–16 d. eksponuojama Kauno „Akropolyje”, trečiame aukšte, prie 3A išėjimo. Parodos lankymas nemokamas.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *