2024 2 liepos

Valstybės gynyba yra visų mūsų reikalas, todėl piliečiai turi turėti reikiamas žinias ir įgūdžius

By kaunoaleja.lt Bir30,2024 #X diena

Krašto apsaugos ministerijoje pristatytas Pasirengimo dienai „X” kursas, skirtas visuomenės pilietinio pasipriešinimo įgūdžių stiprinimui. Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, pristatydamas kursą, kalbėjo apie krašto apsaugos sistemos indėlį į visuomenės rengimą pilietiniam pasipriešinimui, viziją ir išvystytą naują piliečių rengimo sistemą.

„Svarbiausi Lietuvos gynybos politikos prioritetai – stipri, pasiruošusi gynybai kariuomenė, patikimi kolektyvinės gynybos įsipareigojimai bei pasirengusi ir atspari visuomenė. Valstybės gynyba yra visų mūsų reikalas, todėl pilietinio rengimo kursas – didelis žingsnis pirmyn rengiant visuomenę pilietiniam pasipriešinimui, keičiant piliečių požiūrį į tai, ką riekia žinoti, kaip privalu ruoštis”, – sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Penktadienį pristatyta nauja rengimo pilietiniam pasipriešinimui sistema, susideda iš trijų etapų: bazinio kurso, kuris vyksta nuotolinėje mokymų platformoje „Mobilizacijos mokykla”, el. adresu www.MobilizacijosMokykla.lt, Atsparumo hibridinėms grėsmėms kurso, suteiksiančio teorines žinias, stiprinsiančias visuomenės atsparumą ne tik krizės atveju, bet ir kasdien ir Praktinių įgūdžių kursų modulio, orientuoto į išgyvenimą pačiam ir pagalbai kitiems karo atveju būtinus įgūdžius. Tikimasi, kad 2025 metus šiuos kursus baigs apie 53 tūkstančiai piliečių, didžiąją dalį jų turėtų sudaryti išklausiusieji bazinius kursus.

Pasak Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie KAM direktoriaus Virginijaus V. Vilkelio, tokių kursų reikia, nes visuomenė nori prisidėti prie šalies saugumo užtikrinimo, bet nežino, kaip tai daryti.

Visuomenei stinga žinių, kaip reikėtų veikti dieną „X” . Krašto apsaugos ministerijos užsakymu tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai” 2023 m. gruodį atliktos visuomenės nuomonės apklausa rodo, kad 45 proc. apklaustųjų pagrindine neprisidėjimo prie pasipriešinimo priežastimi įvardina žinių ir įgūdžių stygių; 62 proc. jaučiasi nepakankamai informuoti apie galimybes prisidėti prie pilietinio pasipriešinimo; dar didesnė dalis – nežinotų, kaip elgtis mobilizacijos atveju.

„Šie kursai, tikimasi, užpildys žinių spragas ir paskatins žmonės jaustis drąsiau bei veikti aktyviau”, – viliasi Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie KAM direktorius.

Šiuo Pasirengimo dienai „X” kursu taip pat siekiama įtraukti jų dalyvį siekti žinių ir įgūdžių kitose platformose ir, galimai, ateityje prisijungti prie Šaulių sąjungos veiklos ar komendantūrų, Krašto apsaugos savanorių pajėgų ar kitų tarnybos Lietuvos kariuomenėje būdų, kur bus formuojami aukštesnio lygio ginkluoto ar neginkluoto pilietinio pasipriešinimo įgūdžiai.

Registracija į Pasirengimo dienai „X” kursą prasidės nuo šių metų rugpjūčio 1 d. Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie KAM interneto svetainėje www.mppd.lrv.lt. Bazinis kursas, vykstantis nuotolinėje mokymų platformoje MobilizacijosMokykla.lt yra skirtas visiems, privalomas ginklų savininkams ir ateityje taps būtinu valstybės tarnautojams. Planuojama, kad mokymai dažniausiai vyks šeštadieniais.

srž. sp. K. Kavolėlis / KAM nuotr.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *