2024 29 birželio

Muziejus – lankytojams atviras pusšimtį metų

Lietuvos etnografijos muziejus įkurtas 1966 m., o lankytojams oficialiai atidarytas 1974 m. birželį. Šiemet sukanka 50 metų, kaip muziejus yra atviras lankytojams. 2024 m. birželio 30 d. 11:00 val. muziejus kviečia kartu paminėti šią jubiliejinę sukaktį išskirtinėje šventėje: lankytojų laukia gyvo muziejaus paveikslas. Nuo amato iki dainos, nuo dainos iki amato – esate laukiami visoje muziejaus teritorijoje: bus pilna muzikos, pasakojimų, veiklų, žaismės, skonių, kvapų ir tiek mažą, tiek didelį įtraukiančių nuotykių.

Pagrindinis šventės akcentas – Mažosios Lietuvos Vabalų kaimo pelkininkų sodybos ekspozicijos atidarymas. Lankytojai joje galės susipažinti su lietuvininkų kasdienės ir šventinės gyvensenos ypatumais. Tikroviška, atraktyvi ir įtrauki ekspozicija padės geriau suprasti bei palyginti Mažosios ir Didžiosios Lietuvos religinius bei kultūrinius skirtumus. Čia išryškės XX a. 3–4 deš. lietuvininkams būdingi namų ruošos įpročiai, gyvensenos aspektai, kurie Didžiosios Lietuvos kaimų gyventojams tuo laikotarpiu vis dar buvo svetimi. Bus galima apžiūrėti muziejuje išsaugotus vietos gyventojų Gerulių šeimos daiktus, evangelikų liuteronų religines tradicijas atspindinčias vertybes, arklio „klumpes” –  menančias nelengvą pelkininkų gyvenimą. Ekspozicijoje sklindantys garsai, kvapai bei skoniai praplės lankytojų pažinimo galimybes. Atidarymo renginį papuoš Šilutės folkloro ansamblio „Verdainė” programa.

Lankytojų lauks daugybė įvairių edukacinių veiklų: „Per barzdą varvėjo, burnoj neturėjau”, paslaptingos „Jaujos istorijos”, mergvakario papročių pristatymas ir daugybė kitų. Vyks įvairios dirbtuvės ir amatų demonstravimas: kojinių adymas, kočiojimas rinte, lyginimas, nėrimas, audimas staklėmis, mezgimas, gėlių iš krepinio popieriaus dirbtuvėlės. Muziejaus miestelyje svečių lauks įdomios ir įtraukiančios veiklos, suteikiančios galimybę pažinti Lietuvos etnografinį paveldą ir tradicijas: 50-mečio šiaudinio sodo pynimo dirbtuvės, žvakių liejimas, pasakojimai apie siuvimą ir audimą, susipažinimas su senaisiais saiko matais, kvapnių meduolių kepimas, galąstojo amato demonstravimas, senovinio traktoriaus „Fordson” pristatymas.

Mažųjų lauks pasivažinėjimas arklio traukiamu vežimu ir jodinėjimas. Smalsieji savo žinias galės išbandyti gamtos edukacijoje „Pažink miške augančius”. Galės susipažinti su senaisiais kaimo vaikų žaislais ir jais pažaisti. Taip pat jų lauks pažintis su muzikos instrumentais ir muzikavimas, kur kiekvienas galės išbandyti įvairius instrumentus. Vyks aitvarų skraidinimas.

Praktinių veiklų mėgėjai galės išbandyti pusgulstinės ir žiogrinės tvoros tvėrimą, svirnelio modelio stogelio gamybos dirbtuvėlės. Gal bus norinčių prisiminti ar susipažinti su senovės kaimo darbais: žolės šienavimu dalge ir krovimu į kupetį, malkų skaldymu iš trijų skirtingų medžių kaladžių? Lauks įdomūs pasakojimai apie žolynus, senovės kaimo darželius. Muziejaus bitininkai papasakos apie bitininkystę ir pristatys gardų muziejaus medų. 

Renginio programą paįvairins įvairūs muzikiniai pasirodymai: Dzūkijos sektoriuje į šokių ratelius pakvies Varėnos KC folkloro ansamblis „Žeiria”. Žemaitijoje skambės folkloro ansamblis „VISI”, o Aukštaitijos kaime lankytojai galės pasiklausyti sutartinių, atliekamų sutartinių grupės „Trys keturiose”. Suvalkijoje – kartu padainuoti ir susipažinti su muzikos instrumentais. Miestelyje vyks įtraukiantis tradicinės žydų muzikos grupės „Rakija Klezmer Band” pasirodymas.

Muziejaus pagrindas – medinė architektūra. Vyks parodos „Medis ir mes” atidarymas. Be to, bus galima apžiūrėti ir kitas veikiančias parodas: „Nepilnamečiams žiūrėti draudžiama” „Etnografinis natiurmortas”, „Lietuvos etnografijos muziejus: pradžia”, „Lovatiesių piešiniai iš Lietuvos etnografijos muziejaus archyvo”, „Tradicinės kryždirbystės puoselėtojas: Algirdo Šalkausko darbai”.

Kviečiame į gyvą muziejų – būkime kartu, kurkime kartu, švęskime kartu.

Pasižymėkite datą – birželio 30 d., sekmadienį, kviečiame kuo didesniu būriu dalyvauti muziejaus šventėje. Renginys nemokamas.

Renginio programa: ČIA

Facebook įvykis: ČIA

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *