2024 28 rugsėjo

Leis studentams atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą neprarandant studento statuso

Seimas tvirtino galimybę studentams suderinti privalomąją pradinę karo tarnybą ir studijas.

Nuo 2024 m. liepos 1 d. Lietuvos piliečiams, kurie mokosi aukštosiose mokyklose, bus sudarytos sąlygos derinti studijas ir privalomosios pradinės karo tarnybos atlikimą arba išeiti akademinių atostogų bet kuriuo studijų laikotarpiu ir atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą Karo prievolės ir alternatyvios krašto apsaugos tarnybos įstatymo nustatyta tvarka.

Priimtu įstatymu patikslinti stojimo į aukštąsias mokyklas antrosios konkursinės eilės reikalavimai, kad asmenims, norintiems stoti į aukštąsias mokyklas, būtų paskata iš karto po mokyklos atlikti 9 mėnesių privalomąją pradinę karo tarnybą ir po tarnybos atlikimo jie galėtų stoti pagal antrosios konkursinės eilės sąlygas: į praktinės veiklos patirties trukmę bus įskaitoma ne tik darbo pagal darbo sutartį, savanoriškos veiklos pagal savanoriškos veiklos sutartį, bet ir privalomosios pradinės karo tarnybos, profesinės karo tarnybos ir savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos trukmė. Atlikta 9 mėnesių privalomoji pradinė karo tarnyba prilyginama 12 mėnesių praktinės veiklos patirčiai. Šios nuostatos įsigalioja 2027 m. liepos 1 d.

Mokslo ir studijų įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIVP-3802(2) pritarė 92, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė du Seimo nariai.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *