2024 19 rugsėjo

VDU studentų organizacijos: nuo diskusijų apie investavimą iki visuomenės švietimo

By kaunoaleja.lt Rgs18,2024 #VDU

Kasmet atėjus rugsėjui studentai ne tik skuba į paskaitas, bet ir ieško papildomų savirealizacijos galimybių. Vienas iš būdų suderinti šias sritis – dalyvavimas universiteto studentų organizacijų veikloje. Vytauto Didžiojo universitete (VDU) veikiantys klubai ne tik vienija skirtingus interesus bei poreikius turinčius studentus, bet ir suteikia erdvę vaisingoms diskusijoms, idėjų bei nuomonių apsikeitimui, saviraiškai, tobulėjimui.

Kalbintų VDU studentų organizacijų atstovai vieningai sutaria, jog sprendimas prisijungti prie panašia veikla besidominčių bendraminčių rato neapsiriboja tik prasmingu laisvalaikio praleidimu, bet ir padeda ugdyti asmenybę bei plėsti akiratį.

Finansinio raštingumo ugdymas – geresnei šalies ateičiai

Rasti patinkančią veiklą ne visada yra lengva. Būtent su tokia dilema susidūrė VDU Ekonomikos ir vadybos fakulteto absolventas Simonas Radzevičius. Ieškodamas investavimu besidominčių entuziastų, vaikinas prieš kelerius metus nusprendė juos suburti į neformalių diskusijų grupę, pasivadinusią „Investavimo klubu”.

„Norėjosi ne tik diskutuoti apie tai, kas vyksta investavimo rinkoje, bet ir turėti galimybę išmokti kažko naujo bei dalintis jau turima patirtimi”, – pasakoja „Investavimo klubo”, kuriam prieš metus suteiktas oficialus studentų organizacijos statusas, įkūrėjas Simonas. Šiuo metu klubas vienija 10 aktyvių narių ir aktyviai plečia norinčiųjų prisijungti ratą.

Klubo prezidentės Aistės Dirdaitės teigimu, pagrindinė organizacijos misija yra kurti bendruomenę, kurioje jos nariai gali perduoti savo patirtį ir žinias apie investavimo strategijas tiek jau turintiesiems investavimo patirties, tiek dar tik norintiesiems pradėti investuoti.

„Remiantis statistiniais duomenimis, Lietuva turi vieną žemiausių finansinio raštingumo rodiklių visoje Europos Sąjungoje, todėl yra labai svarbu skleisti finansinio raštingumo svarbą. Skatiname diskutuoti apie investavimą nesiekiant parduoti finansinių produktų bei griauti mitus apie greitą pinigų uždirbimą”, – apie finansinio raštingumo skatinimą kalba VDU  ekonomikos studentė.

„Investavimo klubo” įkūrėjo Simono pastebėjimu, į organizacijos susitikimus renkasi skirtingą patirtį turintys studentai, tačiau svarbiausia – noras įsitraukti į bendras veiklas. „Studentai patys imasi iniciatyvos, pavyzdžiui, daro pristatymus apie juos dominančią konkrečią temą, kiti ateina tiesiog norėdami pasiklausyti ir sužinoti naujos informacijos. Galbūt tai bus paskata pradėti domėtis nauja sritimi – kartais vieno žmogaus įžvalga gali padėti geriau suprasti tą rinką, apie kurią turi mažiau žinių. Savo gretose turime ir jau dirbančiųjų su nekilnojamu turtu ar kriptovaliutomis”, – sako Simonas.

Nors oficialų organizacijos statusą klubas įgavo vos prieš metus, tačiau, jo atstovų teigimu, spėta nuveikti tikrai daug: visą šį laikotarpį reguliariai rengtos prezentacijos investavimo bendruomenei, klubo atstovai aktyviai dalyvavo organizacijų mugėse ir renginiuose su universiteto dėstytojais bei finansų sektoriaus atstovais. Klubo prezidentės įsitikinimu, „Investavimo klubas” yra puiki vieta auginti verslumo įgūdžius.

„Dar turime, kur augti, tačiau klubo potencialas – milžiniškas. Viena paskaita apie biudžetavimą ir asmeninių finansų valdymą gali teigiamai atsiliepti žmogaus požiūriui į savo finansus, dėl ko jis galės priimti labiau informuotus, apmąstytus finansinius sprendimus, o tai prisidės prie bendro mūsų valstybės Bendro vidaus produkto (BVP) kilimo”, – sako Aistė.

Gamtos mokslai – visiems

Gamtos mokslais besidomintieji universiteto studentai taip pat turi, kur save realizuoti. Norinčiuosius ne tik padiskutuoti įvairiomis gamtamokslinėmis temomis, bet ir prisidėti prie edukacinių veiklų įgyvendinimo, prisijungti kviečia VDU Akademinio jaunimo mokslinė draugija (AJMD) „Modusas”.

„Esame iniciatyvių, kūrybingų ir iki ausų įsimylėjusių gamtą, VDU Gamtos mokslų fakulteto studentų organizacija. Buriame ne tik tuos studentus, kurie domisi įvairiomis gamtos mokslų sritimis, bet ir siekiame savo vieklomis prisidėti prie visuomenės švietimo”, – organizacijos veiklą apibūdina VDU AJMD „Moduso” prezidentė, Aplinkotyrą ir aplinkos apsaugą studijuojanti Martyna Buklytė.

2005 m. iniciatyvių doktorantūros studentų dėka atsiradusi organizacija iš pradžių fokusavosi į galimybę suburti bendraminčius, norinčius tarpusavyje padiskutuoti mokslinėmis temomis. Netrukus šis studentų susibūrimas peraugo į organizaciją, o vienu pagrindinių tikslų tapo siekis su gamtamokslinėmis temomis geriau supažindinti visuomenę.

VDU AJMD „Modusas” prezidentės teigimu, dalyvavimas draugijos veikloje taip pat yra puiki galimybė atrasti mėgstamą užsiėmimą. „Organizacijos nariu gali tapti kiekvienas universiteto studentas. Tereikia užpildyti anketą. Atrinkti kandidatai yra priimami bandomajam 30 dienų laikotarpiui, kurio metu suteikiama galimybė iš arti pamatyti, kaip veikia pati organizacija, pačiam prisidėti prie edukacijų ar kitų veiklų organizavimo. Dauguma kandidatų pasibaigus bandomajam laikotarpiui ir praėję specialius mokymus, pasilieka ilgam”, – sako Martyna bei džiaugiasi, jog į organizacijos gretas įsitraukia ir vis daugiau užsienio studentų, iš kurių dalis tampa ir koordinatorių tarybos nariais.

Tačiau galimybė užsiimti mėgstama veikla ir rasti bendraminčių nėra vienintelis veiksnys, skatinantis prisijungti prie šios organizacijos. Aktyviausiai jos nariai gali pretenduoti į Gamtos mokslų fakulteto dekano skiriamą stipendiją.

„Reikia pripažinti, kad be pačių narių užsidegimo, organizacija tokia aktyvi tikrai nebūtų. Nuolat vienas kitą padrąsiname ir paskatiname, bendradarbiaujame su kitomis jaunimo organizacijomis, pavyzdžiui, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), organizuojame edukacijas, skaitome pranešimus moksleiviams, esame nuolatiniai studijų mugių dalyviai, kurių metu kiekvienas gali išbandyti mūsų atliekamus gamtamokslinius eksperimentus”, – sako VDU AJMD „Moduso”, šiuo metu vienijančios daugiau nei 50 narių, atstovė Martyna.

Ieškantiems naujų patirčių ir tarptautiškumo

Svajojančius susirasti naujų draugų iš viso pasaulio, tobulinti užsienio kalbų žinias bei įgyti daugiau renginių organizavimo patirties, kiekvieno semestro pradžioje prisijungti kviečia ESN VMU – tarptautinės ESN (Erasmus Student Network) organizacijos padalinys VDU.

„Pagrindinis mūsų organizacijos principas – „Studentai padeda studentams”. Esame didžiausia savanoriška studentų organizacija Europoje, gyvuojanti 35-erius metus. Jos tikslas – apjungti visų kultūrų atstovus, padėti atvykstantiems užsienio studentams integruotis į universiteto aplinką bei sukurti jaukią atmosferą. Mūsų universitete ESN VMU veikia nuo 2009 m. ir yra atsakinga už įvairių renginių, išvykų, akcijų organizavimą”, – pasakoja organizacijos prezidentė, Specialiosios pedagoginės pagalbos studentė Eglė Mataitytė.

Prisijungti prie organizacijos gali kiekvienas universiteto studentas, įskaitant ir pagal tarptautinius mainų programas semestrui ar dviem atvykusius tarptautinius studentus.

„Pagrindinis lūkestis – kad studentai kuo aktyviau įsitrauktų į mūsų vykdomas veiklas, kurių organizuojame tikrai nemažai. Stengiamės bent kartą per savaitę užsienio studentus suburti ne tik linksmai praleisti laiką, pavyzdžiui, leistis į žygį po Kauną, dalyvauti piknike, kino filmo peržiūroje, stalo žaidimų vakare ar protmūšyje. Savo renginiais taip pat norime skatinti socialinę atsakomybę: esame lankęsi gyvūnų prieglaudose, dalyvavę kraujo donorystės akcijose, organizavę susitikimus su negalią turinčiais žmonėmis ar tautinių mažumų atstovais, siekdami atkreipti dėmesį į šių grupių atstovams kylančius kasdienius iššūkius”, – veiklos sritis apibūdina organizacijos viceprezidentė Gabrielė Grigaliūnaitė.

ESN VMU atstovės svarbiausiais dalyvavimo organizacijos veikloje privalumais laiko ne tik galimybę plėsti akiratį bendraujant su studentais iš užsienio, tobulinti anglų ar kitų užsienio kalbų žinias, bet ir įveikti tam tikras silpnybes ar išbandyti naujas veiklas. Štai Eglei buvimas organizacijoje padėjo įveikti scenos ir viešojo kalbėjimo baimę, o Gabrielei suteikė renginių organizavimo patirties.

„Buvimas renginių organizatorės pozicijoje leido ne tik iš arti pamatyti ir patirti, kaip vyksta biudžeto planavimo, rėmėjų paieškos procesai ar prisidėti prie vizualų socialinėms medijoms kūrimo. Ši patirtis leido dar kartą įsitikinti, kad mano pasirinktos viešosios komunikacijos studijos yra ta sritis, kurioje save noriu realizuoti ir ateityje”, – džiaugiasi Gabrielė.

Daugiau informacijos apie VDU veikiančias studentų organizacijas galite rasti čia: https://www.vdu.lt/lt/vdu-studentams/studentu-organizacijos/

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *