2024 19 rugsėjo

Šaulių pratybos „Tauras 2024″: turime išmokti veikti kartu ekstremalioje situacijoje

By kaunoaleja.lt Rgs17,2024 #pratybos

Rugsėjo 20–22 dienomis Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-oji (Kauno apskr.) rinktinė organizuoja praktines kompleksines pratybas „Tauras 2024″. Prienuose, Birštone ir šių savivaldybių apylinkėse kartu su kitų institucijų pareigūnais bei darbuotojais šauliai mokysis įveikti įvairius iššūkius įvykus ekstremaliam įvykiui, spręsti problemas ir padėti žmonėms, atsidūrusiems kritinėse situacijose.

Pasiruošimas dienai X

„Tokių pratybų tikslas – susiderinti ir išbandyti praktiškai, kaip galime veikti kartu su kitomis institucijomis įvykus kokiai nors ekstremaliai situacijai – stichinei nelaimei, kilus neramumas, ar karo grėsmės atveju. Lietuvos šaulių sąjunga yra visada pasirengusi padėti žmonėms ir valstybės institucijoms, bet turime praktiškai mokytis, kaip tai padaryti geriausiai”, – sako Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadas ats. kpt. Vytautas Žymančius.

Pratybas „Tauras” Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios (Kauno apskr.) rinktinės šauliai rengia jau septintą kartą. Šiais metais jos išskirtinės, nes apima dvi gretimas Prienų ir Birštono savivaldybes.

„Labai džiaugiamės, kad prie pratybų noriai prisijungia Viešojo saugumo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos Kauno padalinio pareigūnai, Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai, Prienų ir Birštono policija, Prienų ligoninės medikai, Birštono sanatorijos „Eglė” personalas, Prienų priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba ir, žinoma, Prienų bei Birštono savivaldybės”, – pratybų partnerius vardija šaulių rinktinės vadas.

Pratybose planuoja dalyvauti apie 500 šaulių. Jų metu bus simuliuojamos įvairios situacijos atsižvelgiant į tai, kas numatyta Prienų ir Birštono savivaldybių ekstremalių situacijų operacijų planuose.

„Reaguojant į šių dienų geopolitinę situaciją, aktualijas ir galimas grėsmes, šiuo metu reikia skirti ypatingą dėmesį pasirengimui įvairioms  ekstremalioms situacijoms ar nenumatytiems kasdieniams įvykiams, todėl šios pratybos  reikalingos ne tik šauliams, bet ir gyventojų sąmoningumui didinti”, – sako Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas.

Šauliai prisideda stiprinant saugumą

Rugsėjo 20–22 dienomis uniformuoti ir ginkluoti šauliai patruliuos, naudos imitacinius šaudmenis, garsines ir dūmines priemones.

„Šiemet gavome vienus moderniausių šiuo metu naudojamų automatinių šautuvų„G-36″. Šauliai pratybų metu tobulins įgūdžius, kaip naudotis šiais ginklais. Gerėja aprūpinimas, auga pasitikėjimas savo jėgomis, stiprėjame ir prisidedame prie didesnio Lietuvos saugumo”, – sako Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadas ats. kpt. V. Žymančius.

Pratybų „Tauras 2024″ metu skirtingose vietose iškils patikros punktai, kai kurios teritorijos bus aptvertos stop juostomis. Taip pat bus mokomasi teikti pirmąją medicinos pagalbą ekstremaliose situacijose, transportuoti sužeistuosius, padėti ekstremalioje situacijoje atsidūrusiems gyventojams.

„Šaulių pratybos ne tik padeda pasirengti ekstremalioms situacijoms, bet ir stiprina įvairių įstaigų tarpusavio pasitikėjimą bei gebėjimą veikti kartu. Džiaugiuosi, kad šiemet pratybos vyksta mūsų regione – tai unikali galimybė stiprinti praktinius įgūdžius ir būti pasiruošus bet kokioms netikėtoms situacijoms. Šios pratybos tiesiogiai prisideda prie mūsų bendro saugumo”, – teigia Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė.

Turime pasitikėti vieni kitais

Panašaus pobūdžio pratybos jau vyko Prienuose, Kėdainiuose, Raseiniuose, Kaišiadoryse, pernai – Kauno rajone.

„Šauliams tokios pratybos labai aktualios, nes kasmet vyksta vis kitoje vietovėje. Didelis būrys šaulių pratybose gali ne tik pasitikrinti savo individualias žinias bei įgūdžius, bet ir praktiškai veikti komandoje, įvertinti vadų kompetencijas, veikti kartu su kitomis institucijomis ir vietos bendruomene. Kad būtume stiprūs ir saugūs, turime pasitikėti vieni kitais”, – pastebi šaulių rinktinės vadas.

Pratybas „Tauras 2024″ organizuojantys šauliai prašo Prienų ir Birštono gyventojų geranoriškai laikytis šaulių ar kitų pareigūnų nurodymų, būti supratingiems, pilietiškiems ir nelikti nuošalyje pastebėjus ką nors neįprasto. Apie įtartinas veiklas, neįprastus ar antivalstybinius ženklus bei neramumus gyventojai prašomi informuoti pratybose dalyvaujančius šaulius telefonais: +370 696 89338; +370 614 73714.

Pratybų metu bus laikomasi priešgaisrinių, gamtos apsaugos taisyklių bei kitų saugos reikalavimų.

***

Trumpa atmintinė gyventojams

Pratybų metu bus šaudoma mokomaisiais šoviniais, gali būti naudojamos garsinės ir dūminės priemonės. Atsiprašome už galimus nepatogumus ir prašome būti supratingiems – mokomės tam, kad galėtume jus apsaugoti.

Skirtingose Prienų miesto ir rajono, Birštono miesto ir rajono vietose bus įrengti patikros punktai, kuriuose budės uniformuoti šauliai bei kiti pareigūnai. Nesijaudinkite – tai nepavojinga. Jeigu reikės kirsti saugomus postus, elkitės geranoriškai – įsiklausykite ir laikykitės nurodymų.

Saugumas priklauso nuo mūsų visų. Jei pastebėsite įtartinų veiklų, neįprastų susibūrimų, neaiškių ženklų ar neramumų, apie juos informuokite šaulius, policijos pareigūnus bei kitas tarnybas.

Gyventojai kviečiami stebėti pratybų atidarymą ir iškilmingą pratybų dalyvių rikiuotę rugsėjo 21 d., šeštadienį, 10 val. Birštone, J. Basanavičiaus aikštėje.

Oficialus pratybų uždarymas ir šaulių rikiuotė vyks rugsėjo 22 d., sekmadienį, 12 val. Prienų Laisvės aikštėje.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *