2024 21 lapkričio

Pagal itališkas tradicijas kepamos picos sugundė žinomus žmones – jų vyko net į užmiestį

By kaunoaleja.lt Lap13,2024 #picerija

Picos, dėl  kurių verta įveikti ne vieną kilometrą – taip apie picerijos „Neapolio skonis“ kūrinius kalbėjo jų paragavę žinomi žmonės.

Galimybę pasimėgauti iš itin kokybiškų itališkų, prancūziškų bei ispaniškų produktų gaminamais skanėstais jie turėjo sulaukę dalelę mėgstamo patiekalo tradicijų į mūsų šalį perkėlusių virtuvės paslapčių žinovų kvietimu.

„Man skaniausia yra krosnyje kepta, nors esu ragavusi ir kitaip ruoštų picų. Mėgstu ploną, traškų padą. Jau atkreipiu dėmesį ir į miltų, sūrių, kumpių kilmę, nes juk kuo daugiau žinai, tuo daugiau tikiesi iš gamintojų“, – šypsosi televizijos gelbėtoja Gerda Žemaitė.

Žinoma moteris šmaikštauja – ji neatsimena, kada pirmą kartą ir kur paragavo picos, bet žino, jog iki dabar tai yra vienas daugiausiai jos degustuotų patiekalų.  G. Žemaitei labiau patinka aštrus maistas, todėl picoje ji tikisi atrasti būtent tai. Tobulais ingredientais ji vadina faršą, kumpį, sūrį, jalapeną, svogūnus, česnakus, raudonėlį ir baziliką. Tai pašnekovė naudoja ir gamindama picas namuose. Ją maloniai nustebino „Neapolio skonio“ viena iš picų, kurios gamyboje naudotas artišokas.

Anot G. Žemaitės, iš brangių produktų ruošiamos picos yra itin sočios, todėl per kartą ji gali suvalgyti tik daugiau nei pusę jos. Kokybė, pašnekovės nuomone, suteikia dar vieną privalumą – pica būna skani ir atvėsusi.

„Apie picą aš žinau tai, kad ji yra paprastas, bet kartu sudėtingas patiekalas. Ji neabejotinai yra visų vakarėlių, filmavimų ir krizinių situacijų sprendimo maistas: nespėjai į restoraną – išgelbės pica, vaikas suirzo – išgelbės pica. Tai – stilius ir gyvenimo būdas, triukas, kurį gali panaudoti, kada tik jis reikalingas“, – sako kino ir televizijos projektų prodiuseris Gediminas Juodeika.  

Aštresnes, plonapades picas mėgstantis žinomas vyras taip pat pašmaikštauja sakydamas, jog nėra neskanių picų, o yra tik per mažai jalapeno bei česnakinio padažo.

Grupės „16 Hz“ atlikėjas Robertas Jucevičius sako picos neįsivaizduojantis be kumpio, sūrio ir svogūnų. Jam keptos krosnyje yra itin sultingos bei kvapnios.

„Nesu didelis specialistas, bet kai būna skanu, tai būna skanu“, – sako muzikos pasaulio atstovas.

Vienu kartu R. Jucevičius gali pasimėgauti visa vidutinio dydžio pica.

„Per mėnesį kokias dvi tikrai suvalgau. Tai tarsi prieskonis kasdieniniam racionui“, – sako jis.

Šokių festivalio organizatorius Saulius Skambinas picas itin mėgsta.

„Jos lydi mane visur. Šią savaitę su „Neapolio skoniu“ šventėme ir sūnaus Majaus gimtadienį. Tokiomis picomis vaišinsime ir netrukus vyksiančio šokių festivalio komisiją. Tai – visiems patinkantis, sotus ir gardus maistas“, – įsitikinęs pašnekovas.

Keliaudamas po pasaulį, o ypač po picų tėvynę Italiją, Saulius visada ragauja šių kepinių, bet… skaniausi jie jam yra Lietuvoje.

„Nežinau, kodėl. Gal dėl ingredientų ar dėl įvairovės. Picoje man reikia daug sūrio, marinuotų agurkėlių ir būtinai – grybų“, – sako S. Skambinas.

Italų kalbos ir kultūros žinovas, dainininkas Mindaugas Mickevičius – Mino šypsosi – jis picų nevengia bei labai mėgsta – skanauja pats, vaišina bičiulius. Dar dirbdamas Italijoje jis įvertino krosnyje keptų picų privalumus bei ingredientų kokybės svarbą. Dainininkas, atvykęs į sunkiai pro šalį važiuojantiems pastebimą, bet didžiausių komplimentų ne už eksterjerą ar interjerą, o už receptus bei skonį sulaukiančią piceriją, pirmiausia išsiaiškino, iš kur į Kauną atkeliauja jo mėgstami sūriai bei kumpiai. Jis sako mažame „Neapolio skonio“ kioskutyje, įsikūrusiame Vaišvydavoje, miesto ir rajono sandūroje, atradęs naują, išskirtinių skonių derinį su subtiliai virtu kiaulienos kumpiu „Veroni Boshetto“, brandintu 10–12 mėn. sūriu „Grana padano“, intensyvaus skonio mėlynojo pelėsio sūriu, rafinuotu ispanišku vytintu kumpiu, autentiška ispaniška „Tello Pepperoni“  dešra ir švelniu prancūzišku šviežiu ožkos pieno sūriu.

„Daug sūrio, grybų, saliamio – tokia mano mėgstama pica. Ją ne tik mėgstu, bet ir kalbu apie šio itališko patiekalo kilmę – mano studentai tikrai daug legendų ir tikrų faktų žino apie virtuvės klasiką – sūrių karalienę „Margaritą“, – sako M. Mickevičius – Mino.  

Be minėtų žinomų žmonių pagal itališkas tradicijas ruošiamomis picomis susigundė ir plaukų stilistas Karolis Murauskas, šiandien gimtadienį švenčianti atlikėja Aušrinė Gerikienė – Tikroji išdykėlė, dainininkas Deividas Dubinbovas – Deivizo, aktoriai Rita ir Marius Sekmokai, krepšinio sirgaliai Nauris ir Normundas Maciai, parmanentinio makiažo meistrė Juana Balkevičienė ir kiti.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *