2024 19 rugsėjo

Pirmą kartą vandens motociklų pramogą išbandžiusi Aurika iš Kačerginės: „Kaip gerai, kad nelaukiau pensijos“

„Ekstremalus sportas tikrai ne mano sritis, bet kodėl gyvenime to nepabandžius“ – sako į „Lietuvos ryto“ televizijos ekranus sugrįžusios laidos „Pirmi kartai“ herojė Aurika. Penktojo sezono premjeroje moteris drąsiai ners į avantiūrą ir įveikusi asmeninius stabdžius, išpildys ilgai saugotą svajonę prisiliesti prie vandens motociklo ir su juo perskrosti bangas.

Vargu, ar kas Kačerginėje nepažįsta Aurikos Laurinaitienės. Ji – mokyklos-daugiafunkcio centro vadovė, kuri šiame krašte nuo pat vaikystės. Jos seneliai gyveno Kačerginėje, vėliau ji čia baigė mokyklą, o po universiteto grįžo dirbti kaip mokytoja. Tuomet išbandė pavaduotojos pareigas, o dabar užima mokyklos direktorės kėdę, daugiafunkciniame kurorto centre leisdama laiką nuo ryto, iki vakaro net ir vasaromis.

„Kačerginė yra vienas gražiausių pakaunės kurortų. Labai mėgstamas turistų, inteligentijos. Kačerginė turbūt dabar išgyvena antrąjį savo renesanso laikotarpį. Pirmasis buvo tarpukariu, kuomet Kauno inteligentija čia statėsi vilas ir Kačerginė iki šiol yra garsi savo tarpukario vilų istorija. O šiandien Kačerginė vėl graži, žaliuojanti, sutvarkytais dviračių takais ir apžvalgos ratais“, – apie gimtąjį kraštą pasakos Aurika.

Moteris atvira, laisvalaikį renkasi ramų, su trimis šunimis ir katinais, knyga rankose ar buvimu gamtoje. Visgi, paklausta apie nebandytus pirmus kartus, Aurika prasitarė norinti išeiti iš komforto zonos, pabandyti ką nors netikėto bei drąsaus ir patirti adrenalino pojūtį – pavyzdžiui, pasiplaukioti vandens motociklu.

„Mano poilsis yra knyga, buvimas gamtoje ir dviratis. O ekstremalus sportas tikrai ne, bet kodėl gyvenime ko nors nepabandžius. Visą laiką smagu, kai yra pirmų kartų. Pakankamai ilgai svajojau apie tai, ką šiandien išbandysiu. Net vidury nakties prabusdama galvojau“, – prisipažins laidos herojė.

Būtent Kauno marių prieplaukoje Aurikos lauks ypatinga akimirka – pirmas susidūrimas su adrenalino kupina pramoga ir pažintis su vandens motociklų instruktore Vita. Praskrodusi vandens paviršiumi ir grįžusi į krantą, laidos herojė neslėps patirtos euforijos ir nuo jaudulio žibančių akių, mat greitis, laisvės pojūtis ir nuolatinė adrenalino banga suteikė ne tik fizinį malonumą, bet ir emocinį pakylėjimą.

„Jaučiuosi nuostabiai! Kaip gerai, kad nesulaukiau pensijos, o išbandžiau tai anksčiau. Visiems šio jausmo linkėčiau, nes potyris nerealus, o baimės – absoliučiai jokios“, – įspūdžiais dalinsis Aurika.

Kita laidos tema, kalbanti apie sezonines aktualijas, pakvies pas vilnietį Arūną į sodybą, kurioje vyras leidžia daug laiko. Grynas oras ir fizinė veikla, kaip jis sako, prisideda prie jo sveikos gyvensenos, mat ja pašnekovas itin susirūpino, kuomet netikėtai neteko tėčio.

„Mano tėtis mirė jaunas nuo prostatos vėžio. Jam per vėlai nustatė, nes tuomet nebuvo programų, raginančių vyrus tikrintis. Todėl pagalvojau, kad ir man reikia tuo domėtis, nes genetika yra genetika ir reikia į ją atkreipti dėmesį. Ir kuomet pradėjau domėtis, sužinojau, kad yra produktai, kurie gali padėti“, – laidoje savo istorija dalinsis Arūnas.

Jungtinės Karalystės Kembridžo universiteto mokslininkai, vadovaujami garsaus profesoriaus, onkologo Robert Thomas, atrinko daugiausiai polifenolių ir antioksidantų turinčius keturis superproduktus – brokolius, granatus, ciberžoles ir žaliąją arbatą, kuriuos patalpinę į kapsules, klinikiniais tyrimais nustatė jų priešvėžinį poveikį. Yra žinoma, kad polifenoliai ir antioksidantai, mažina ne tik onkologinių ligų, bet ir daugelio kitų lėtinių ligų riziką, nes palaiko imuninę sistemą. Atliktas nacionalinis klinikinis Pomi-T tyrimas pirmąkart pasaulyje patikimai įrodė, kad tinkamai suderinti skirtingų augalų polifenoliai ir antioksidantai, koncentruoti vienoje kapsulėje, slopina ne tik vėžio žymenų augimą, bet ir kitus organizmo uždegimo procesus, lemiančius įvairių lėtinių ligų atsiradimą bei vystymąsi.

„Tai daug polifenolių turintys augalai, iš kurių gaminami specialūs maisto papildai, kurie padeda pakelti imuninės sistemos stovį, pagerinti vidaus sekrecijos liaukų veiklą bei sustiprinti apsaugą nuo įvairių ligų. Na, o prostatos vėžys vyrams yra antroji pagal mirtingumo skaičių liga, todėl ji verta nuolatinio dėmesio. Norėčiau palinkėčiau vyrams tvirto charakterio ne tik namuose, ne tik su žmona ar vaikais, bet ir su savo sveikata, nes saugot sveikatą yra kur kas lengviau, negu tą sveikatą grąžinti ir gydytis“, – teigs urologas, med. m. dr. Vytautas Kamarauskas.

Trečioje laidos temoje žiūrovai išgirs apie vitamino C naudą organizmui, kuris ne tik stimuliuoja imuninę sistemą, bet ir saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų, palaiko normalią energijos apykaitą, stiprina nervų sistemą ir sumažina pervargimo jausmą. Tačiau šeimos gydytojas Jevgenij Kurovskij sako, kad vitamino C galime gauti tik su maistu, nes pats organizmas jo negamina.

„Vitamino C mums reikia kasdien ir rekomenduojama paros norma yra iki 100mg per dieną, o tai būtų 200g citrinų, kas yra tikrai sudėtinga suvalgyti per dieną. Todėl papildų vartojimas, tokiu atveju, būtų veiksmingas“, – sako „InMedica“ klinikos gydytojas.

Artėjus rudeniui, specialistai pabrėžia, kad norint sustiprinti imunitetą, nepakaks savaitės ar dviejų, o siekiant saugiai pasitikti šaltąjį sezoną, imunine sistema reikia pradėti rūpintis jau dabar. Vaistinėse vitaminas C siūlomas įvairiose formose: įprasto veikimo tabletės ir kapsulės, pailginto atpalaidavimo tabletės ir nauja pažangi technologija – liposominė forma, kurią siūlo tokie maisto papildai kaip Rexsavit Lipo C.

„Ši forma kraujyje išlieka ilgesnį laiką ir taip pat jinai turi geresnį pasisavinimą, kadangi ta liposominė forma yra riebalinis lašiukas, kuris apsaugo vitaminą C nuo skrandžio rūgšties poveikio ir to dėka turime geresnį įsisavinimą bei ilgesnį veikimą kraujyje“, – teigia vaistininkė Giedrė Tautkevičienė.

Laida „Pirmi kartai“ – tai puikus įrodymas, kad troškimui mėgautis gyvenimu ribų nėra! Laidos vedėjo Tomo Grigaičio kalbinami herojai, jų asmeninės istorijos bei pasiryžti pirmi kartai – šeštadieniais, 17 val., per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *