2024 19 rugsėjo

VDU išlaiko lyderio pozicijas – didžiausias universitetas Kaune pagal pirmakursių skaičių

By kaunoaleja.lt Rgs13,2024 #VDU

Prasidėjus mokslo metams Kauną užplūdo gausus būrys studentų, o daugiausia jų pasirinko studijas Vytauto Didžiojo universitete (VDU). Pagal šiemet į universitetus priimtų bakalauro ir vientisųjų studijų studentų skaičių, VDU išlieka tarp lyderių Lietuvoje,  pasitikdamas 1385 pirmakursius. Norą studijuoti universiteto siūlomose bakalauro studijų programose šiemet išreiškė daugiau nei 8 tūkst. kandidatų, atitinkančių priėmimo  sąlygas, t. y. 12 proc. daugiau nei ankstesniais metais.

Populiariausios – psichologijos studijos

„Tikrai stebime išaugusį VDU studijų populiarumą ir pasitikėjimą universitetu. Vien tik pirmajame priėmimo etape pirmu prioritetu studijas VDU rinkosi 1474 abiturientai. Šiemet taip pat sulaukėme labai stiprių kandidatų, tačiau nesant pakankamam valstybės finansavimui, deja, nemaža dalis jų pakvietimų studijuoti negavo ir mėgino stoti kituose etapuose”, – teigia VDU Studijų prorektorė dr. Simona Pilkienė.

Pasak prorektorės, daugiausia pirmakursių, net 143, mokslo metus pradės Psichologijos studijų programoje, kuri patenka ir į populiariausių Lietuvos studijų programų dešimtuką. Itin didelio susidomėjimo taip pat sulaukė Marketingo, Verslo administravimo, Teisės ir finansų, Multimedijos ir interneto technologijų studijų programos, kuriose priėmimas išaugo net 50 proc.

Išskirtinė galimybė universitetą pažinti dar mokyklos suole

VDU Studijų marketingo ir priėmimo skyriaus vadovė Loreta Petrauskaitė atkreipia dėmesį, jog VDU Kaune yra lyderis ne tik pagal priimtų studentų skaičių, bet ir pagal siūlomų studijų programų plotį: universitetas siūlo daugiausiai studijų krypčių, kurias gali rinktis studentai.

Artes liberales koncepcija, kuri padeda ruošti ne siauros specializacijos specialistus, bet ugdyti plataus profilio asmenybes, sudomina vis daugiau jaunuolių. Toks pasirinkimas ne tik sumažina klaidos galimybę, nes kiekvienas pats modeliuojasi savo studijas, bet ir padeda ateityje prisitaikyti prie nuolat besikeičiančių sąlygų. Prieš kokius 10 m. galėjome sunkiai numanyti, jog paklausiomis profesijomis taps socialinių tinklų administratoriai ar dirbtinio intelekto valdytojai, taip ir dabar nėra lengva nusakyti, kokių specialybių atstovai geriausiai prisitaikys prie ateities darbo rinkos”, – pažymi L. Petrauskaitė.

VDU Studijų prorektorė dr. S. Pilkienė džiaugiasi kasmet itin didėjančiu motyvuotų, VDU pirmu prioritetu pasirinkusių, studentų skaičiumi, kurie su unikaliomis Artes Liberales studijomis susipažino dar mokyklos suole ir joms sistemingai rengėsi dalyvaudami įvairiose universiteto veiklose: Moksleivių universitete, VDU mokyklų tinkle, Vasaros mokykloje, ir kitose veiklose.

„Šiais metais VDU koridoriuose sutikome ne vieną dešimtį buvusių moksleivių, anksčiau dalyvavusių universiteto veiklose. Smagu matyti, kad jie kur kas drąsesni, daugiau žinantys ir netgi padedantys tiems, kurie į universitetą žengė pirmą kartą. VDU projektai yra orientuoti į vyresnių klasių moksleivius, tad kai kurie pirmakursiai iki šiol jau ne vienerius metus dalyvavo VDU Vasaros mokykloje ar Moksleivių universitete, tad žodis „pirmakursis” jiems net nelabai tinka”, – didėjančio studijų populiarumo priežastis vardina L. Petrauskaitė.

Magistrantūros studijas rinkosi daugiau nei 1200 studentų

Šiemet išaugo priėmimas ir į magistrantūros studijas – daugiau nei 1200 studentų VDU pasirinko siekti magistro laipsnio. „Nors jaunimas skuba įsilieti į darbo rinką kuo greičiau ir pradeda dirbti dar net mokantis gimnazinėse klasėse arba pirmuosiuose kursuose, tačiau jie vis dažniau suvokia, kad norint siekti profesinės karjeros ir užimti aukštesnes pareigas, reikalingos aukštesnio lygmens kompetencijos, o norint išlikti konkurencingu darbo rinkoje būtina pasinaudoti visomis siūlomomis universiteto galimybėmis. Populiariausiomis magistro studijų programomis išlieka Švietimo vadyba, Sveikatos psichologija, Verslo logistika ir kt.“, – sako VDU Studijų prorektorė.

Į universiteto studentų gretas įsiliejo ir gausus užsienio studentų būrys – daugiau nei 400 užsienio studentų šį rudenį atvyksta studijuoti bakalauro ir magistrantūros studijose. „Pastebime, kad užsienio studentai daugiausia renkasi studijuoti visame pasaulyje itin aukštos kvalifikacijos darbuotojus rengiančiose studijų programose: Verslo administravimo, Informatikos sistemų, Apskaitos ir finansų, Logistikos ir prekybos, Apskaitos ir finansų bakalauro studijų programose, bei Marketingo ir tarptautinės komercijos, Verslo logistikos, Taikomosios informatikos ir kitose magistrantūros studijų programose”, – studijų programų populiarumą užsienio studentų tarpe apibūdina dr. S. Pilkienė.

VDU Studijų prorektorės teigimu, labai simboliška, kad šiemet minint Vytauto Didžiojo universiteto Atkūrimo 35-metį, universiteto vaidmuo yra toks, kokio tuomet, prieš 35 metus, Jungtinėse Amerikos Valstijose veikusi išeivijos profesūra ir siekė: Lietuvoje atkurti laisvą, Artes Liberales principais grįstą, visų sričių profesionalus rengiantį ir svarbų vaidmenį visuomenėje atliekantį universitetą.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *