2024 16 rugsėjo

Tarnybą Lietuvos kariuomenėje savo noru pasirinko beveik 350 jaunuolių

By kaunoaleja.lt Rgs3,2024 #savanoriai

Apie 350 jaunuolių, savanoriškai pasirinkusių atlikti 9-ių mėnesių tarnybą Lietuvos kariuomenėje, rugsėjo 2 d. pradeda nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) Pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas” Kunigaikščio Vaidoto pėstininkų batalione, Rokantiškėse. Didžioji dalis, savo noru tarnybą Vaidoto batalione pasirinkusių, NPPKT karių atvyko iš Vilniaus ir Kauno regionų. 

„Manau, kiekvienas lietuvis, Lietuvos pilietis turi atlikti savo pareigą Tėvynei, ypač jei jį šaukia. O jei dar turi noro, tai tikrai verta tarnauti. Tai yra garbė. Savo garbę verta atstovauti”, – Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos punkte atviravo Martynas, sporto žurnalistas, dirbęs Paryžiaus olimpinėse žaidynėse ir šiandien pasirinkęs atlikti tarnybą kariuomenėje. Savo artimiausių giminaičių rate jis bus pirmasis, užsivilksiantis Lietuvos kariuomenės uniformą, todėl  palaikymas – didžiulis.

Devynių mėnesių NPPKT Vaidoto batalione savo noru pasirinko virš 80 procentų iš beveik 350 šiandien išvykusiųjų karo prievolininkų, kurie nebuvo įtraukti į šaukiamųjų sąrašą, o likusieji jaunieji kariai buvo įtraukti į šaukiamųjų sąrašą, bet pasinaudojo teise tarnybą atlikti pirmumo tvarka. Tai jau 10-toji Kunigaikščio Vaidoto pėstininkų bataliono karių laida, kuri tarnybą baigs 2025 metų gegužę, o iki tol jų laukia intensyvūs mokymai įvaldant skirtingas ginklų sistemas, ugdant karinės disciplinos, praktiškai treniruojant bazinius išgyvenimo ir pirmosios medicinos pagalbos įgūdžius.

Lietuvos šaulių sąjungos narė Faustina, baigusi mokyklą taip pat nusprendė eiti į Lietuvos kariuomenę: jei patiks, liks tarnauti profesinėje karo tarnyboje arba galbūt stos ir į Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademiją. „Rinkitės. Visų pirma, išmoksite savarankiškumo, fiziškai būsite paruošti, susirasite draugų gyvenime, taip pat tave aprengs, apgyvendins, maitins, plius bus socialinės garantijos, papildomas balas stojant į tolimesnes studijas – žodžiu, puikus startas gyvenimo pradžiai”, – privalumus vardijo mergina, norinti išbandyti ir šūvius pagrindiniu Lietuvos kariuomenės ginklu – automatu G36.

Šiuo metu devynių mėnesių trukmės tarnyba atliekama kariniuose vienetuose pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintas programas. Per tarnybą jauniesiems kariams teks įveikti trijų mėnesių bazinius kario kursus, kuriuose jie bandys perprasti taktikos, inžinerijos, topografijos, rikiuotės, pirmosios medicinos pagalbos teikimo mokslus, išmoks naudotis ginklais bei jiems bus suformuoti kiti – kariui būtini – pradiniai įgūdžiai. Jaunųjų karių lauks priesaikos Tėvynei ir tarnybos pabaigos ceremonijos.

Baigus bazinį kario kursą, kariai bus skirstomi pagal specialybes į skirtingus būrius, bei skyrius, kuriuose ruošis ir treniruosis veikti padalinio sudėtyje. Po tarnybos kariams bus suteikta galimybė pretenduoti į profesinę karo tarnybą arba jie bus įtraukti į Lietuvos kariuomenės rezervą ir periodiškai šaukiami atnaujinti karinių įgūdžių.

Kunigaikščio Vaidoto pėstininkų bataliono pagrindinė funkcija – išlaikyti aukštą padalinių parengtį vykdant šalies gynybą ir dalyvaujant įvairiose operacijose. Pagrindinis bataliono akcentas koviniame rengime – štabo parengimas planuoti pėstininkų operacijas ir joms vadovauti.

Nuotr. aut. vyr. eil. Lukas Valvonis.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *