2024 16 rugsėjo

Hakatonas „Ugninis skydas 2024″: dar daugiau dėmesio ir lėšų gynybos inovacijoms

By kaunoaleja.lt Rgp30,2024 #Kaunas

Spalio 4–6 dienomis Kaune antrą kartą vyks Lietuvos šaulių sąjungos inicijuojamas kibernetinės gynybos ir saugumo inovacijų hakatonas „Ugninis skydas 2024″. Organizuojant hakatoną jėgas taip pat suvienijo Kauno mokslo ir technologijų parkas „Tech Park Kaunas” bei trys investicijų fondai. Iniciatyvą globoja Ekonomikos ir inovacijų ministerija. 

Be gynybos pramonės nebus gynybos

„Pirmojo šaulių hakatono dalyviai pernai buvo pripažinti gynybos sektoriaus novatoriais ne tik renginio komisijos – jie toliau tobulina savo produktus, sulaukė didelių investicijų bei jau sėkmingai testuoja savo įrangą Ukrainoje. Toks ir yra mūsų tikslas. Lietuva turi plėtoti savo gynybos pramonę, todėl tikiu, kad antrasis šaulių inicijuojamas hakatonas „Ugninis skydas 2024″ bus ta platforma, nuo kurios startuos ne vienas rimtas projektas, sustiprinsiantis mūsų valstybę”, – sako Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. ltn. Linas Idzelis.

Hakatono „Ugninis skydas 2024″ organizatorių – Lietuvos šaulių sąjungos bei technologijų parko „Tech Park Kaunas” tikslas – suvienyti skirtingų kompetencijų turinčius specialistus, kad jie dalytųsi savo žiniomis ir patirtimis bei kurtų naujus produktus, skirtus spręsti valstybei kylančius saugumo iššūkius.

Hakatone ypač laukiami elektronikos, inžinerijos, kibernetinio saugumo, dirbtinio intelekto specialistai, dronistai, mokslo darbuotojai, galintys susiburti į komandas. Prisijungti prie susikūrusių komandų galės ir pavieniai dalyviai, neabejingi savo krašto saugumui.

„Jeigu turite idėją, projektą ar jau pradėję kurti produktą, bet jums reikalingos investicijos ar profesionalų patarimas, registruokitės ir dalyvaukite. Šiemet bus dar daugiau profesionalių mentorių, dar daugiau galimybių parodyti ir patobulinti savo idėjas, produktus bei dar didesnis prizinis fondas bei investicinis paketas. Prisidėkite prie Lietuvos gynybos pramones stiprinimo, nes jeigu nėra gynybos pramonės, nėra ir gynybos”, – įsitikinęs plk. ltn. Linas Idzelis.

Pasak Lietuvos šaulių sąjungos vado, labai svarbu atrasti talentus, padėti jiems ir užtikrinti jų veiklos tęstinumą pasibaigus hakatonui. Būtent dėl orientavimosi į ilgalaikį rezultatą šis hakatonas sulaukia vis daugiau susidomėjimo iš mokslo ir verslo bendruomenių.

Pernai kibernetinės gynybos ir saugumo inovacijų hakatone „Ugninis skydas” dalyvavo daugiau nei 150 įvairių sričių atstovų. Augant gynybos inovacijų poreikiui, šiemet klasikiniame hakatone ir kibernetinio saugumo žaidime „Capture the Flag” (liet. „Užfiksuokite vėliavą”) tikimasi sulaukti dvigubai daugiau dalyvių.

Motyvuoja  patriotizmo  elementas

„Tech-Park Kaunas” direktorius Paulius Nezabitauskas pastebi, jog technologijų parke veikiančios įmonės logistikos, medicinos, programavimo, robotikos srityje stebi ir bando kurti dvigubos paskirties technologijas, skirtas gynybos pramonei bei civiliam gyvenimui. 

„Vienas iš tokių pavyzdžių  – išminavimo robotas, dronas-žvalgas. Hakatonas yra labai gera proga pasitikrinti, kokią technologiją kurti, kad ji būtų paklausi ir naudinga. Be to, matome, jog  kurti motyvuoja ir stiprus patriotizmo elementas. Keletas sėkmingų įmonių komandų ir bendrakūrėjų aktyviai dalyvauja Šaulių sąjungos veikloje”, – sako P. Nezabitauskas. 

Hakatone „Ugninis kydas 2024″ komandoms išplėtoti savo idėją ar sukurti prototipą padės ekspertai iš Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos, Gynybos resursų agentūros prie Krašto apsaugos ministerijos, Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinų valdybos, įvairių su gynybos pramone susijusių sričių ekspertai.

Perspektyviausiems  milijoninės investicijos

Šiemet planuojama skirti keturiasdešimt penkis tūkstančius eurų geriausiai hakatone pasirodžiusioms komandoms, o perspektyviausiems startuoliams bus įteikiami kelialapiai į „ScaleWolf” ir „Baltic Sandbox Ventures” pre-akceleratorius. Juose dalyviai tobulins savo produktus ir turės galimybę pritraukti pirmąsias investicijas. 

Investicijų fondas „Coinvest Capital” atstovai taip pat planuoja atidžiai stebėti komandų progresą hakatone. Pasak fondo vadovės Viktorijos Trimbel, „Coinvest Capital” buvo pirmasis rizikos kapitalo fondas Baltijos šalyse, pilnai autorizuotas investuoti į gynybos startuolius.

„Poreikį apibrėžia rinka, todėl kartu su partneriais ir kitais fondais jau esame investavę 4,8 mln. eurų į keturis startuolius, veikiančius gynybos, dvigubos paskirties bei kosmoso ir aviacijos srityje, ruošiame naujus sandorius ir dairomės kitų potencialių startuolių naujoms Fondo investicijoms. Analizuodami ir vertindami inovacijas, skirtas atgrasymui ir gynybai, atsižvelgiame į NATO bei Lietuvos Respublikos strateginius prioritetus gynybos srityje, vertinant investicijas bendradarbiaujame su gynybos srities ekspertais”, – sako „Coinvest Capital” vadovė.

Investicijas sėkmingai pritraukė du pernai Lietuvos šaulių sąjungos hakatoną „Ugninis skydas 2023″ laimėję startuoliai „Broswarm” ir „Stirleng”. „Broswarm” komanda, besispecializuojanti minų aptikime naudojant dronus, dirbtinį intelektą ir jutiklių technologiją, gavo 100 tūkst. eurų investiciją iš fondo „ScaleWolf”. Lietuvos šaulių sąjungos Kibernetinio saugumo Lizdeikos šaulių kuopos šauliai, įkūrę startuolį „Stirleng”, šiuo metu taip pat pasirašinėja sutartį dėl investicijų į tolesnį didelio efektyvumo termoelektros generatoriaus USB įrenginiams vystymą.

Hakatono „Ugninis skydas 2024″ dalyvių registracija vyksta iki rugsėjo 27 d. ww.sauliuhakatonas.lt

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *