2024 7 rugsėjo

Specialiųjų poreikių vaikams klasėse galės padėti ir kiti specialistai

By kaunoaleja.lt Lie19,2024 #mokykla

Seimas priėmė Švietimo įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama užtikrinti geresnę ugdymo kokybę specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams.

„Nuo rugsėjo pirmos dienos vaikams klasėse, kurie turi tam tikrų specialiųjų poreikių, nebebus prievolės dviem mokytojams jiems padėti, greta mokytojo dirbti galės švietimo pagalbos specialistas ar psichologas ar kitoks specialistas, kuris reikalingas tam vaikui. Tai šiek tiek palengvins mokymosi procesą visai klasei, kadangi bus galima atitaikyti pagalbą teikiantį žmogų pagal konkretaus vaiko ar vaikų poreikius. Kartu tai bus didesnis pasirinkimas ir mokyklai – kokį specialistą turėti norės mokykla, kad atlieptų vaikų poreikius ir galėtų jiems padėti mokytis ir pagerintų mokymosi kokybę, žinoma, ir tam tikrą klasės drausmę, discipliną ar susikoncentravimą”, – Seimo kanceliarijos Spaudos biurui sakė viena pataisų iniciatorių Seimo narė Dalia Asanavičiūtė.

Įstatyme įtvirtinta, kad mokinių, turinčių specialiųjų ugdymosi poreikių, ugdymą įgyvendina visos privalomąjį ir visuotinį švietimą teikiančios mokyklos, kiti švietimo teikėjai. Švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka ugdymo procesą, kuriame dalyvauja mokiniai, turintys nedidelių ir vidutinių specialiųjų ugdymosi poreikių, gali vykdyti vienas mokytojas, arba mokytojas, ugdymo procese dalyvaujant švietimo pagalbą teikiančiam asmeniui, arba daugiau kaip vienas mokytojas, o ugdymo procesą, kuriame dalyvauja mokiniai, turintys didelių ar labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių, vykdo mokytojas, ugdymo procese dalyvaujant švietimo pagalbą teikiančiam asmeniui, arba daugiau kaip vienas mokytojas. Švietimo pagalbą teikiantys asmenys, dalyvaujantys ugdymo procese, privalo atitikti švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatytus reikalavimus.”

Taip pat nustatyta, kad švietimo pagalbą teikiantys asmenys, dalyvaujantys ugdymo procese (išskyrus mokyklų psichologus, socialinius pedagogus, specialiuosius pedagogus, logopedus, tiflopedagogus, surdopedagogus ir kitus specialistus, teikiančius specialiąją pedagoginę pagalbą) priimti į darbą iki šio įstatymo įsigaliojimo dienos, švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatytus reikalavimus privalo atitikti iki 2027 m. rugsėjo 1 d

Švietimo įstatymo pataisos (projektas Nr. XIVP-3958(2) priimtos už jas vieningai balsavus 111 balsavime dalyvavusių Seimo narių.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *