2024 22 spalio

Vytauto Didžiojo universiteto absolventams įteikiami diplomai

By kaunoaleja.lt Bir22,2024 #VDU

35 metų Atkūrimo jubiliejų švenčiančio, artes liberales (liberaliųjų menų) koncepcijos Lietuvoje pradininko Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) absolventams birželio 19–21 d. įteikiami bakalauro ir magistrantūros studijų diplomai. Šįmet pirmą kartą diplomai teikiami brailio raštu, o visiems absolventams išduodami skaitmeniniai pažymėjimai.

Apdovanojimai už pasiekimus

„Šiandien universitetas nebėra vien tik konkreti vieta. Tai erdvė bendradarbystei, klausimams, nuomonei, kūrybiškumui, atradimams. Esame tikri, kad visa tai su savimi išsinešate bei išeinate įsikvėpę savo užsibrėžtų tikslų siekti toliau“, – sveikindamas absolventus sakė VDU rektorius prof. Juozas Augutis.

Pasak jo, studijos yra įsimintina stotelė žmogaus gyvenimo kelionėje, tačiau kartu tai ir naujų galimybių bei naujo gyvenimo tarpsnio pradžia. „Nuoširdžiai tikiu, jog savo veržlumu, atkaklumu ir žiniomis esate puikiai pasiruošę kurti ateities visuomenę, kuriai rūpi Lietuvos ir viso pasaulio gerovė“, – teigė rektorius.

Šįmet su VDU atsisveikina beveik du tūkstančiai bakalauro ir magistrantūros studijų absolventų. Jiems įteikiami diplomai, išduodami skaitmeniniai pažymėjimai, o už pasiekimus studijose, moksle, sporte, kultūrinėje, meninėje ir visuomeninėje veikloje absolventai apdovanojami jubiliejiniais VDU 35-mečio ženkleliais.

Kovotojų už laisvę dvasia

Penktadienį VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto absolventų išlydėtuvėse apsilankė Amerikos lietuvė, Seton Hall universiteto Naujajame Džersyje Akademinių programų direktorė  rašytojo ir diplomato Antano Vaičiulaičio dukra Danutė Vaičiulaitytė-Nourse.

Daugiau nei dvidešimt metų VDU vykdomos magistrantūros programos „Diplomatija ir tarptautiniai santykiai“ globėjai, Nepriklausomybės aušroje kartu su ambasadoriumi Stasiu Lozoraičiu dirbusiai kuriant Lietuvos ambasadą Vašingtone, buvo įteiktas VDU 100-mečio medalis.

„Esu sujaudinta stovėti toje pačioje vietoje, kur 1992-aisiais ambasadoriui Stasiui Lozoraičiui jūs įteikėte Garbės daktaro regalijas, šiame universitete, kuriame jūs saugojate Lozoraičių šeimos atmintį ir palikimą, ir kur mano tėvas, rašytojas Antanas Vaičiulaitis dirbo profesoriumi“, – džiaugėsi D. Vaičiulaitytė-Nourse.

Viešnia prisiminė, kad vienas iš projektų, skirtas įamžinti S. Lozoraičio atminimą, ir buvo VDU magistrantūros programa, kurią ji įkūrė kartu su ambasadoriaus žmona Daniela.

„Linkiu absolventams dvasios tvirtybes, ištikimybes, išminties ir vilties – pasauliui ir istorijai jūs esate reikalingi. Dabar atėjo laikas įgyvendinti savo vaidmenį istorijoje, šiame besikeičiančiame pasaulyje. Jums pasisekė, kad VDU jums suteikė puikų išsilavinimą ir pastatė ant kojų, o svarbiausia – perdavė jums kovotojų už laisvę dvasią“, – sakė D. Vaičiulaitytė-Nourse.

Individualus studijų kelias

VDU artes liberales koncepcija apima studijas, mokslinius tyrimus ir organizacinę kultūrą.  Ji pasižymi tarpdiscipliniškumu ir galimybe individualizuoti studijų kryptis: lanksčiai derinant pagrindines ir šalutines programas, suteikiant galimybę pasirinkti iš 30 pasirinktų kalbų, dirbant su konkrečiu profesoriumi kaip mentoriumi individualių studijų sistemoje „Academica cum laude“, taip pat pasitelkiant labai platų tarptautinių partnerių tinklą studijoms užsienyje.

Neseniai vykusio tarptautinio-ekspertinio vertinimo metu ekspertai pažymėjo, kad VDU vykdomos artes liberales studijos išsiskiria aukščiausiu studento studijų individualizavimo lygiu ir yra unikalios visos Europos aukštojo mokslo kontekste. Kritiniu ir analitiniu mąstymu grįstos studijos, studijuojant ne tik savo specialybės studijas, bet pačiam susimodeliuojant savo studijų kelią ir įgyjant platų išsilavinimą, kiekvieną studentą ugdo kaip asmenybę.

Birželio mėnesį paskelbtame pasaulio universitetų reitinge „QS World University Rankings“ (QS) VDU ženkliai pagerino ir išsaugojo aukštus rodiklius, ypač tarptautiškumo srityje, kur pagal studentų bei dėstytojų iš užsienio skaičių VDU išliko lyderiu visoje Lietuvoje, o pagal bendrą surinktų taškų kiekį tarp penkių reitinguojamų Lietuvos universitetų iš ketvirtos vietos pakilo į antrą.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *