2024 7 rugsėjo

Seimas sušvelnino atsakomybę už automobilių keliamą taršą


Seimas priėmė Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, kuriomis nuspręsta švelninti administracinę atsakomybęuž automobilių keliamą taršą keliuose.

Šiuo metu už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė: asmenims – 100–300 eurų (už pakartotinį 300–500 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–500 eurų (už pakartotinį 600–900 eurų).

Priimtais pakeitimais sutarta fiziniams asmenims nustatytą atsakomybę už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, papildyti švelnesne nuobaudos rūšimi – įspėjimu.

Pasak iniciatyvos rengėjų, šio pakeitimo rengimą paskatino visuomenės reakcija į naujus pokyčius ir taikomas per griežtas poveikio priemones.

Seimas nuo šių metų pradžios aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnams yra suteikęs teisę stabdyti transporto priemones ir tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį techniniams motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimams, taip pat panaikinti motorinių transporto priemonių ir priekabų, kurių į aplinką išmetami teršalai neatitinka techninių reikalavimų, privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Už tai numatančias naujas nuostatas (projektas Nr. XIVP-3628(2) balsavo 95 Seimo nariai, prieš – 6, susilaikė 5 parlamentarai.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *