2024 26 liepos

Lietuvoje auga susidomėjimas: 6 kovinio šaudymo sporto privalumai

Šaudymo sportas – tai ne tik pataikymas į taikinį. Šioje veikloje slypi daugybė privalumų, turinčių teigiamos įtakos tiek fizinei, tiek psichologinei savijautai. Panagrinėkime 6 priežastis, kodėl šaudymo sportas – ne tik hobis, bet gali tapti ir vertinga asmeninio tobulėjimo veikla.

„Kas dažnam nutinka išbandžius šaudymą ginklais? Dažnam tai būna ne tik naujas patyrimas, bet ir kažkas, kas pasilieka atmintyje visam gyvenimui. Iš pradžių visiems būna baisu, po to pasidaro įdomu, dar vėliau tai tampa tokia laisvalaikio dalimi, be kurios neįsivaizduojamas savaitgalis. Kodėl ta verta išbandyti? Nes tai aktyvi fizinė veikla, reikalaujanti aukštos koncentracijos, kada tiesiog nebelieka galvoje vietos mintims apie darbines problemas. Dar vienas žingsnis nugalėti sovietiniais laikais tiesiog įskiepytą baime ginklui – nes ginklas tiesiog yra įrankis, kuris atlieka savo funkciją dažniausiai tiek gerai, kiek geras yra tas, kuris tą ginklą laiko savo rankose. Ir taip, šiandien yra geriausia diena padaryti tai, ką ilgai atideliojai. Nes kada dar ne dabar?”- Vilius Kuzmickas, kovinio šaudymo instruktorius.

Lietuvoje veikia patogiai įrengtos, licenzijuotos lauko ir uždaros šaudyklos, kur nuolatos treniruojasi sportinio šaudymo entuziastai, šauliai, institucijų pareigūnai ar vyksta pramoginiai- sportiniai renginiai įmonėms, organizacijoms ir privatiems asmenims. Čia gali dalyvauti kiekvienas ir neturėdamas leidimo ginklo savigynai.

1.      Geresnė koordinacija

Taikliam šūviui, ypač jei taikinys yra toli, būtinas tikslumas bei sinchronizuoti rankų ir akių judesiai. Reguliarios treniruotės šiuos įgūdžius stiprina, o pagerėjusi kūno judesių koordinacija vėliau atsispindi ir kasdienėje veikloje.

2.      Augantis pasitikėjimas savimi

Pirmieji taikinį sėkmiongai pasiekę šūviai gali pasirodyti kaip laimingas atsitiktinumas. Vigi tobulinant įgūdžius sėkmės faktorių ima keisti valingas sprendimas. Apčiuopiamai gerėjant šūvio tikslumui ir technikai natūraliai pradeda augti pasitikėjimas savimi bei savo gebėjimu įveikti iššūkius.

3.      Lengviau valdomas stresas

Ramus, kontroliuojamas kvėpavimas bei kūno judesiai, dėmesio sutelkimas į netoliese ar į vos įžiūrimą taikinį – itin svarbūs norint atlikti tikslų ir kokybišką šūvį.  Čia nebelieka vietos nei darbo dienos rūpesčiams, nei pašalinėms dėmesį blaškančioms mintims. Mokymasis kontroliuoti kvėpavimą, sutelkti dėmesį ir atlikti tikslius šūvius taip pat padeda lengviau valdyti stresą kasdienėse situacijose, lavinti vidinę ramybę.

4.      Kūno raumenų stiprinimas

Tiksliam šūviui atlikti būtinas kūno stabilumas bei šaudymo pozicijos išlaikymas. Tam įdarbinamos įvairios raumenų grupės. Kuo didesnis ginklas, tuo daugiau pastangų tai gali pareikalauti, ypač jei šūvis atliekamas iš stovimos pozicijos. Reguliarios treniruotės ugdo kūno ištvermę, raumenų jėgą, kurios padeda ne tik išlaikyti stabilų ginklą, bet ir lengviau susitvarkyti su atatranka.

5.      Geresnė koncentracija

Taiklumas reikalauja dėmesio koncentracijos. Ši savybė, kaip ir visos išvardintos auksčiau, taip pat tobulinama treniruočių metu. Geri koncentracijos įgūdžiai, gebėjimas išlaikyti dėmesį  bei atsiriboti nuo blaškančių išorės veiksnių gali būti puikiai pritaikomi ir kitose kasdieninėse veiklose.

6.      Unikali pramoga

Šaudymo sporto entuziastams tai ne tik fizinė ir psichologinė nauda, bet ir unikalus bei turiningas laisvalaikio praleidimo būdas. Nesvarbu, ar ja užsiimama individualiai, ar grupėje, ji suteikia bičiulystės, iššūkių įveikimo ir asmeninių pasiekimų džiaugsmą. Taigi, jei ieškote naujos veiklos, kuri pagerintų jūsų koordinaciją, pasitikėjimą savimi ir bendrą savijautą, pamąstykite apie šaudymo sportą – čia pataikysite tiesiai į dešimtuką.

„Per paskutinį penkmetį kovinio šaudymo sportinio tipo pažintiniams renginiams jaučiamas tikras bumas. Tendencija auga ir dėl geopolitinių aplinkybių ypač po 2022 m, bet ir tuo pačiu, žmonių, įmonių, organizacijų noro turėti daugiau aktyvių, originalaus komandos formavimo ar šventinių renginių gamtoje, su kovinio šaudymo treniruote. Ypač patraukli -papildoma „ginklų degustacija”- nuo įvairiausių legendinių ginklų modelių, kurie dažnai yra matyti tik Holivudo filmuose. Galima drąsiai teigti, jog „kovinio šaudymo kultūra” tampa vis populiaresnė, o jos nauda yra daugiasluoksnė ir turi visapusiškai teigiamas perspektyvas,”- pasakoja komunikacijų ir renginių organizavimo ekspertas, visuomenininkas Alkas Paltarokas.

Organizatorių foto.

Vilnius Lifestyle ir „Vanago Lietuva” informacija

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *