2024 27 liepos

Po svarstymo pritarta siūlymui griežtinti atsakomybę už nusikaltimus valstybei

Seimas po svarstymo pritarė Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos inicijuotoms Baudžiamojo kodekso pataisoms, kuriomis numatoma nustatyti proporcingas bausmes už pačius pavojingiausius nusikaltimus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos konstitucinius pagrindus.

Iniciatyvos rengėjai yra tvirtinę, kad kodekso pakeitimų poreikį lėmė pokyčiai dabarties realijose – atsiradusios naujos ir suaktyvėjusios ankstesnės geopolitinės grėsmės, įvertinta karo Ukrainoje patirtis.

Svarstomu projektu numatoma papildyti nuostata, kad tas, kas organizavo ar dalyvavo sąmoksle valstybės perversmui įvykdyti arba dalyvavo perversme, galėtų būti baudžiamas ne tik laisvės atėmimu nuo 4 iki 20 metų, bet ir laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

Griežtesnė atsakomybė lauktų ir tų, kurie padėtų kitai valstybei ar jos organizacijai veikti prieš Lietuvos Respubliką pasinaudodami ekstremaliąja situacija, nepaprastąja padėtimi ar mobilizacija. Už tai asmuo būtų baudžiamas laisvės atėmimu nuo 3 iki 10 metų.

Pagal įstatymo projektą, griežtėtų atsakomybė už kolaboravimą. Lietuvos pilietis, okupacijos ar aneksijos sąlygomis padėjęs neteisėtos valdžios struktūroms įtvirtinti okupaciją ar aneksiją, slopinti Lietuvos gyventojų pasipriešinimą arba kitaip talkinęs neteisėtai valdžiai veikti prieš Lietuvos Respubliką, būtų baudžiamas laisvės atėmimu nuo 4 iki 12 metų (šiuo metu gresia laisvės atėmimas iki 5 metų).

Baudžiamąją atsakomybę numatoma griežtinti ir už dalyvavimą antikonstitucinių grupių ir organizacijų veikloje. Šiuo metu už tai gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų. Pagal projektą, už tai būtų baudžiama nuo 5 iki 15 metų. Jei būtų dalyvaujama šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis ginkluotų antikonstitucinių organizacijų ar grupių veikloje, už tai grėstų laisvės atėmimas nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos. Tokių organizacijų ar grupių vadovai būtų baudžiami laisvės atėmimu nuo 12 iki 20 metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

Po svarstymo už teisės akto pakeitimus (projektas Nr. XIVP-3001(2) balsavo 110 Seimo narių, susilaikė 5 parlamentarai. Tam, kad naujos nuostatos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *