2024 27 liepos

Universitetas imasi spręsti finansų sektoriaus problemą – teisės specialistų stygių

By kaunoaleja.lt Geg24,2024 #VDU

„ES skaitmeninių finansų strategijoje bei FinTech sektoriaus plėtros Lietuvoje gairėse pripažįstama, kad sudėtingėjanti reguliacinė aplinka ir atitiktis šiems teisiniams reikalavimams yra vienas iš didžiausių finansų įstaigų iššūkių, kuriam spręsti reikalingi patyrę įvairių sričių specialistai su naujais įgūdžiais. Atitinkamai, kvalifikuoto ir tinkamo talento bei specialiųjų studijų trūkumas yra pripažįstamas viena pagrindinių finansų sektoriaus problemų“, – teigia advokatas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslo darbuotojas dr.  Paulius Astromkis.

Aibė galimybių ir paklausa ateityje

Teisininkas vadovavo naujos, nuo rugsėjo VDU Teisės fakultete startuojančios Finansų teisės magistro programos rengimo darbo grupei. Programa buvo unikaliai pritaikyta norint suderinti teisinį ir finansinį išsilavinimą bei sutelkiant dėmesį į pagrindinius finansų teisės aspektus. Pabaigę Finansų teisės magistrą studentai mokės analizuoti ir užtikrinti finansų įstaigų veiklos atitiktį teisės aktams, spręsti skaitmeninių finansų iššūkius ir kritiškai taikyti tarpdisciplinines žinias.

„Finansų sektorius yra didžiausias skaitmeninių technologijų įveiklintojas ir pagrindinis ekonomikos bei visuomenės skaitmeninės transformacijos variklis. Pasitelkdamos naujas technologijas ir inovatyvius verslo modelius, finansų rinkų dalyviai išplėtė finansinių paslaugų spektrą, o finansinių technologijų kūrimo ir eksporto skatinimas yra pripažintas vienas iš pagrindinių valstybės prioritetų. Tačiau šios finansinės inovacijos ir technologinės transformacijos atskleidė ir naujus iššūkius“, – pasak advokato P. Astromskio, šiuo metu viena didžiausių finansų sektoriaus problemų yra  teisinės atitikties specialistų trūkumas.

Anot jo, šią sritį išmanantiems teisininkams yra garantuojama aibė galimybių ir, žinant, kad finansų sektorius yra vienas sparčiausiai besivystančių bei vienas iš pagrindinių valstybės prioritetų, ir – paklausą ateityje.

„Finansų teisės specializacija leis šios srities teisininkams dirbti tiek tradicinėse teisinėse profesijose, tiek specializuotuose teisės srityse. Teisėjai, advokatai, notarai, įmonių teisininkai ir kiti tradicinėse profesijose dirbantys teisininkai su finansų srities žiniomis gebės geriau spręsti ekonomikos ir finansų srities ginčus, ruošti įmonių įsigijimo ar jungimosi sandorius, analizuoti kitus šios srities klausimus. Tuo tarpu šiems teisininkams atsiveria ir specifinės finansų įstaigų teisinės atitikties specialistų karjeros tiek finansų įstaigose, tiek jų priežiūros institucijose“, – sako P. Astromskis.

Konkurencinis pranašumas per trumpesnį kelią

Verslo analitiku pinigų plovimo prevencijos (AML) srityje dirbantis  VDU Teisės fakulteto absolventas Rokas Lazdauskas patvirtina, kad finansų teisės išmanymas padėjo jam pradedant savo karjerą. Anot jo, finansų institucijos dėl griežto teisinio reguliavimo ir didelio poreikio specialistams, kurie padėtų laikytis teisinių reikalavimų, yra puiki sfera finansų teisės išsilavinimą įgijusiems asmenims.

„Lietuvoje yra nemažai didelių finansinių institucijų operacinių centrų, kuriuose yra nuolat ieškoma žmonių su pinigų plovimo prevencijos užtikrinimu susijusioms pozicijoms. Dirbant tokiose pozicijose yra labai svarbu suprasti finansų teisės principus, būna rengiami specialūs mokymai, reikalingi sertifikatai – visi šie žingsniai tampa gerokai paprastesni ir sukuriantys tam tikrą konkurencinį pranašumą tiek darbinantis, tiek vėliau kylant karjeros laiptais“, – pasakoja pašnekovas.

Pasak R. Lazdausko, savo krepšelyje turint sujungtas finansų ir teisės žinias tampa gerokai lengviau įsilieti į finansines paslaugas teikiančių institucijų darbo rinką:  „Lietuva vis dar išlieka patraukli naujiems finansiniams startuoliams, turime didelį kiekį jau veikiančių finansinių institucijų teikiančių įvairiausias paslaugas. Finansų teisės reguliavimas nuolat kinta, Europos Sąjunga mėgina kuo aktyviau prisitaikyti prie naujausių technologinių tendencijų, o tai įpareigoja finansų institucijas ir toliau skirti didelį dėmesį savo veiklos atitikties teisiniam reglamentavimui užtikrinimui“.

Viena iš darboviečių – Finansų ministerija

VDU alumnė, Finansų ministerijos Audito, turto vertinimo ir nemokumo valdymo skyriaus vadovė Siuzana Ščerbina-Dalibagienė pastebi, kad finansų sektorius tampa vis sudėtingesnis dėl technologijų tobulėjimo, didėjančio reguliavimo, globalizacijos, o kartu ir atsirandančių naujų grėsmių. Dėl to teisininkai susiduria su daugybe iššūkių, kuriems įveikti reikia naujų papildomų kompetencijų, įskaitant ir finansų žinių.

„Ši transformacija atveria didesnes karjeros galimybes teisininkams, turintiems finansinių žinių, nes jiems tenka vis didesnis vaidmuo užtikrinant šios sudėtingos sistemos sklandų veikimą. Finansų ministerija, kaip institucija, atsakinga už politikos formavimą nemokumo, mokesčių ir finansų rinkų srityse, ypač ieško motyvuotų ir tobulėti siekiančių teisininkų, turinčių finansinį išmanymą ir norinčių prisidėti prie nacionalinės ir tarptautinės teisėkūros šiose srityse“, – teigia teisininkė.

Anot pašnekovės, finansų ir teisės mokslų derinys atveria duris į platų karjeros spektrą, apimantį tiek tradicines, tiek naujai besiformuojančias sritis. Tradiciškai tokių specialistų laukiama mokesčių, nemokumo, draudimo, vertybinių popierių ar finansų įstaigų reguliavimo srityse.

„Tuo tarpu naujos sritys, tokios kaip fintech, kriptovaliutų ar blockchain technologijos, kurios dabar yra ypatingai aktualios ir Finansų ministerijos politikos formavimo darbotvarkėje, suteikia galimybę dalyvauti sparčiai besivystančioje ir novatoriškoje aplinkoje. Finansiniai nusikaltimai taip pat kelia rimtą grėsmę finansų sistemai, todėl teisininkai, turintys žinių šioje srityje, yra tikrai paklausūs. Jie gali prisidėti prie nusikaltimų prevencijos ir tyrimų, dirbdami pinigų plovimo ar atitikties užtikrinimo srityse“, – vardija  S. Ščerbina-Dalibagienė.

Karjera, neapsiribojanti Lietuva

VDU socialinio partnerio, finansinių technologijų įmonės „Bankera“ vadovas Tadas Dapšys teigia, kad išmanant finansų teisės reguliavimą egzistuoja galimybės realizuoti save ne vien Lietuvoje, bet ir Europoje ar visame pasaulyje. Anot jo, „SpectroCoin“ bei „Bankera“ paslaugas teikia ne tik Lietuvoje, tačiau ir Europos Sąjungoje, o tam tikrais atvejais ir viso pasaulio finansinių technologijų bei kriptovaliutų rinkai. Juolab, kad šiandieninės nuotolinio darbo galimybės atveria galimybes dirbti iš įvairiausių pasaulio šalių, kas sukuria itin patrauklų darbo ir gyvenimo santykį.

„Perspektyvos šiems specialistams yra didelės ir neapsiriboja vien tik galimybėmis dirbti Lietuvoje. Pradedant advokatų kontoromis, įvairiomis finansinėmis įstaigomis, audito įmonėmis iki startuolių ar nišinių verslo įmonių. Atkreiptinas dėmesys, kad jau daug metų FinTech įmonės, kurių paslaugos tampa vis aktualesnės, yra vieni patraukliausių ir didžiausio jaunų specialistų dėmesio sulaukiančių darbdavių rinkoje“, – pabrėžia T. Dapšys.

„Finansų teisės specialistų trūkumą pastebime ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse ir už jų ribų, – primena ir VDU Teisės fakulteto dėstytojas, tarptautinio advokatų kontorų tinklo „Magnusson“ partneris, advokatas Evaldas Rapolas. – Unikali naujoji VDU programa jungia teisės ir finansų žinias, daugiausia dėmesio skiriama esminiams finansų teisės aspektams. Ją baigę finansų teisės magistrai gebės analizuoti ir užtikrinti finansų įstaigų veiklos atitiktį teisės aktams, spręsti skaitmeninių finansų iššūkius ir kritiškai taikyti tarpdisciplinines žinias.“

Pasak pašnekovų, teisės sritis yra ganėtinai konkurencinga, tad norint sėkmingai konkuruoti rinkoje, svarbu išmanyti įvairias teisės disciplinas. „Šiandien dauguma klausimų yra kompleksiniai ir tik turint platų jų suvokimą, o geriausia, ir žinias, jų sprendimas gali būti efektyvus“, – teigia T. Dapšys.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *