2024 27 liepos

Kaune pirmą kartą rengiamos Čekijos dienos

Gegužės 17–19 dienomis . Minint bendradarbiavimo su giminingu Brno miestu 30-metį, kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami atrasti netolimą šalį. Trijų dienų programoje – plati renginių paletė: koncertai, parodos, sporto turnyrai, protmūšiai, kino seansas ir netgi čekų kalbos pamoka, kviečianti išmokti, ką reiškia „ahoy” bei kur kas daugiau. 

Lietuva ir Čekija turi nemažai bendro. Artima partnerystė vystosi šalies bei atskirų regionų mastu. Kaunas jau tris dešimtmečius bendradarbiauja su antruoju pagal dydį Čekijos miestu Brno. Broliška draugystė kasmet vis labiau stiprėja.

Šiemet, švenčiant bičiulystės 30-metį, kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami per įvairius renginius pažinti šios šalies kultūrą.

Jau penktadienį perpiet, Laisvės alėjoje priešais Kauno miesto savivaldybę suskambės oficialus atidarymo koncertas „Kelionė iš vieno regiono į kitą”. Muzikos garsais kauniečius pasveikins Čekijos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos karinis meno ansamblis „ONDRÁŠ”.

„Kaunas ir Brno miestai panašūs ne tik savo architektūra, bet ir kultūrine veikla. Galbūt todėl taip paprasta puoselėti užsimezgusius ryšius ir turėti puikų abipusį supratimą. Jau daugelį metų vieni pas kitus vykstame su moksleivių, sportininkų, meno kolektyvų ir bendruomenių delegacijomis. Keičiamės gerosiomis praktikomis, kuriame projektus ir puoselėjame bendradarbiavimą verslo ir investicijų skatinimo, visuomeninio transporto, miesto planavimo, mokslo ir švietimo, sporto bei kitose srityse.

Džiaugiamės minėdami gražią draugystės sukaktį ir kviečiame šiomis dienomis atrasti Čekiją Kaune”, – kviesdamas į renginius pasakojo vicemeras Mantas Jurgutis.

Čekijos dienų dalyviai kviečiami aplankyti dvi parodas. Viena jų Kauno „Akropolyje” pristato 5–6 klasių moksleivių piešinius „Noriu į Čekiją”. Antroji, įsikūrusi Tado Ivanausko zoologijos muziejuje, leidžia iš arčiau pažinti Brno modernistinę architektūrą.

Kino mėgėjai gegužės 17 d. laukiami priešais ekraną „Romuvos” salėje. Suplanuota čekų filmo „Baba z ledu” peržiūra.

Čekijos ir Lietuvos jaunųjų talentų koncertai numatyti Kauno 1-ojoje muzikos mokykloje Bei VDU Didžiojoje auloje.

Neabejingi sportui kviečiami stebėti ir aistringai palaikyti sportininkus. Šeštadienį Kauno sporto mokykloje „Startas” (Miško g. 3) vyks Lietuvos čempionėmis tapusių kauniečių ir Brno merginų klubų tinklinio turnyras. Tą pačią dieną bus galima sudalyvauti ir vaikinų krepšinio turnyre „Žalgirio” krepšinio mokykloje (Pašilės g. 41).

5–6 klasių moksleiviai turės unikalią progą pažinti čekų kalbą, pradedant nuo bičiuliško pasisveikinimo „ahoy”. Pamokose bus pristatomi lietuvių ir čekų kalbų panašumai bei įdomūs faktai apie pačią šalį.

Platesnė Čekijos dienų renginių programa – internete: bit.ly/cekija-kaune.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *