2024 27 liepos

3 skirtingi skausmo slopinimo būdai odontologijoje

Profilaktinė dantų apžiūra ir higiena yra būtina, norint turėti sveikus dantis. Vis dėlto, dėl tam tikrų priežasčių kartais nepavyksta išvengti dantų ligų, todėl gali prireikti ilgesnių ir skausmingesnių gydymo būdų. Šiuolaikinėje odontologijoje yra priemonių, kurios suteikia komfortą pacientams ir palengvina darbą odontologams. Straipsnyje pateiksime ir aptarsime 3 skausmo slopinimo būdus ir kada šie yra taikomi.

Peroralinė sedacija

Peroralinis slopinimo būdas dažniausiai taikomas vaikams, naudojant jų kūno svorį atitinkančią geriamųjų vaistų dozę. Poveikis dažniausiai prasideda po maždaug 15–30 minučių. Šiuo atveju dantų gydymas su sedacija trunka apie 30–40 minučių. Per šį laiką odontologas gali pagydyti 1–2 dantis, o kartais net ir 3, viskas priklauso nuo pažeistų dantų kiekio ir lygio.

Peroralinės sedacijos metu vaikas būna ramus, nejaučia baimės, todėl gydymas tampa kur kas paprastesnis ir lengvesnis. Po atliktos procedūros vaikas gali netgi neprisiminti, kas vyko arba prisiminti gydymą iš teigiamos pusės. Todėl, tikėtina, kad vaikas kitą sykį jaus mažiau baimės prieš eidamas į odontologijos kliniką.

Intraveninė sedacija

Intraveninis skausmo malšinimo būdas taikomas suaugusiems. Šiuo atveju vaistai leidžiami tiesiai į veną. Šis sedacijos būdas dažniausiai taikomas, kai:

  • planuojamas sudėtingesnis, ilgiau trunkantis odontologinis gydymas;
  • pacientui sunku ramiai išbūti vienoje vietoje ilgesnį laiką;
  • gydymo metu naudojamos priemonės, galinčios sukelti žiaukčiojimą, springimą ar pykinimą.

Taikant intraveninę sedaciją, pacientas įprastai nemiega, tačiau yra pilnai atsipalaidavęs, Žinoma, kai kurie pacientai gali užmigti, tačiau taip pat greitai gali ir atsibusti. Taikant šį sąmonės slopinimo būdą, viso gydymo metu pacientu rūpinasi patyręs anesteziologas. Profesionalūs anesteziologai rūpinasi ir užtikrina visapusišką komfortą pacientui ne tik procedūros metu, bet ir po jos, stebi pooperacinę paciento būklę.

Bendrinė nejautra

Bendrinė nejautra, dar kitaip vadinama narkoze, yra pats stipriausias sedacijos tipas. Narkozės metu pacientas įvedamas į gilų miegą, kuriame visiškai nejaučia skausmo. Narkozę galima atlikti suleidžiant vaistus kateteriu arba įkvepiant dujų su kauke.

Narkozė įprastai taikoma sudėtingo odontologinio gydymo atvejais, kai operacija trunka ilgą laiką. Narkozę galima taikyti, pavyzdžiui, šalinant kelis protinius dantis vienu metu. Po ilgai trūkusios procedūros, pacientas kurį laiką gali būti stebimas klinikoje. Vis dėlto, jeigu pacientas paleidžiamas namo, jį turi lydėti suaugęs asmuo.

Keli skausmo malšinimo būdai leidžia efektyviai atlikti dantų gydymą ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Bet kuriuo atveju tinkamą sedacijos normą nustato profesionalus anesteziologas. Specialistas atsižvelgia į paciento sudėjimą, baimės lygį ir procedūros sudėtingumą. Tinkamai parinkta sedacijos dozė leidžia džiaugtis sklandžia gydymo eiga ir efektyviais rezultatais.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *