2024 27 liepos

Išankstinis kolekcinių monetų pasakai „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“ pardavimas

Gegužės 22 d. Lietuvos bankas į apyvartą išleidžia kolekcines monetas, skirtas pasakai „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“ iš serijos „Mano pasakos“. To paties dizaino monetos dviejų nominalų – 5 eurų sidabro ir 1,50 euro vario ir nikelio lydinio. Šių monetų nuo gegužės 15 d. 8.00 val. galima nusipirkti Lietuvos banko el. parduotuvėje monetos.lb.lt.

Tai trečioji pasaka, įamžinta monetų serijoje „Mano pasakos“.

„Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“ – gerai žinoma lietuvių liaudies pasaka apie sesę, ieškančią užburtų savo brolių, paverstų juodvarniais. Juodvarniai simbolizuoja paslaptingą ir stebuklingą pasaulį, į kurį patekti nėra labai lengva. Pasakoje pabrėžiama bendradarbiavimo svarba, atkaklumas ir ryžtas siekiant įveikti iššūkius. Ši pasaka – vertinga mokymo priemonė, perduodanti vertybines ir moralines tautos nuostatas ateities kartoms.

Monetos reverse pasakos personažo – sesers – siluetas bei dvylikos jos brolių Juodvarnių, besileidžiančių ir virstančių žmonėmis, simbolinės figūros. Simbolinė tatuiruotė – gyvybės medis – sesers nugaroje – tai svarbūs jos gyvenimo momentai: paukščiai, vėjai, debesys, kalnas, vaikai, laužas, karūna, perteikti lietuvių liaudies raštais, tuo sustiprinamas mistiškas pasakos siužetas. Kompoziciją juosia užrašas „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“.

Monetos averse – mezginys, kuriame išmegztas pagrindinis pasakos motyvas, užrašas „Lietuva“, simbolinis Vyčio siluetas. Kompoziciją, tarsi aliuziją į jaukų vakarą, kai buvo sekamos pasakos, supa žvaigždutės ir mėnulis, monetos nominalas, atitinkamai, „5 €“ arba „1,50 €“, monetų gamintojo UAB „Lietuvos monetų kalykla“ logotipas ir 2024 metai.

Sidabro monetoje atskiri kompozicijos reljefiniai elementai yra nuspalvinti panaudojant UV spaudos technologiją. Sidabro monetos briaunoje užrašas: „Jie per dienas juodvarniais lakioja,  o ant nakties žmonėmis kalne gyvena“, vario ir nikelio monetos briaunoje – rantai.

Naujųjų kolekcinių monetų dailininkė – Eglė Žemaitė.

Pasakai „Dvylika brolių, juodvarniais lakstančių“, skirta 5 eurų nominalo sidabro moneta išleidžiama 2 750 vnt. tiražu, o 1,50 nominalo vario ir nikelio lydinio moneta – 30 000 vnt. tiražu.

Primename, kad, remiantis Lietuvos banko numizmatinių vertybių pardavimo taisyklėmis, įsigydamas kolekcinių monetų, nukaldintų iš tauriųjų metalų, išankstinio pardavimo laikotarpiu ar pirmąją monetos pardavimo dieną, vienas pirkėjas galės jų nusipirkti ne daugiau kaip 1 vnt., o ne iš tauriųjų metalų – ne daugiau kaip 5 vnt.

Plačiau: https://www.lb.lt/lt/naujienos/isankstinis-kolekciniu-monetu-pasakai-dvylika-broliu-juodvarniais-lakstanciu-pardavimas-nuo-geguzes-15-d

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *