2024 27 liepos

Tarpdisciplininis menininkas L. Svirplys Kaune pristato satyrišką patyrimų „Puotą”

Kauno „Akropolio” renginių aikštė trims savaitėms virto pokylių sale: čia pradedama eksponuoti tarpdisciptininė-patirtinė Luko Svirplio paroda „Puota”. Kaip pasakoja pirmąją solo parodą pristatantis autorius, satyrinėje, eklektiškoje, absurdiškoje kompozicijoje lankytojai pasijus lyg įžengę į sustojusią plikbajorių pokylio akimirką.

„Kviečiu šventėje ir prisėsti, ir pasikvėpinti, ir pasidabinti ir, jei tik norisi, pašokti. Svečiai ant stalų ras skirtingus meniu, kurie kvies ragauti, sustoti, pabūti. Norėčiau, kad kiekvienas savaip patirtų šią puotą ir ji paliestų asmeniškai, sukeltų naujų minčių” – sako L. Svirplys.

„Puotoje” lankytojų laukia ekspozicija su patiekalais, autoriniais keramikos gaminiais, mados elementais, tapybos darbais, scenografija ir parfumerija – specialiai šiai parodai bendradarbiaujant su lietuvišku kvepalų prekės ženklu „maar” kurtu kvapu.

Dalis eksponatų sukurti iš antram gyvenimui prikeltų senų baldinių plokščių, paveikslų ir jų rėmų, drabužių, audinių. „Ši paroda – tai ir kvietimas peržiūrėti savo sukauptą turtą, apgalvoti ateities pirkinius, atiduoti, parduoti arba, galų gale, išmesti tai, ko nebereikia”, – sako L. Svirplys.

Be vartotojiškumo, parodoje L.Svirplys taip pat paliečia tokias temas kaip dvigubas gyvenimas, hedonizmas ir egocentrizmas. Pasak autoriaus, tarp prasiskolinusio Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Abiejų Tautų Respublikos laikų plikbajorių luomo bei savo įvaizdį puoselėjančio šiuolaikinio žmogaus galima įžvelgti daug paralelių.

„Manau, kad ši paralelė labai aktuali, įdomi ir svarbi, nes atskleidžia, kiek daug mes stengiamės dėl savo viešojo įvaizdžio ir statuso. Šiuolaikinis žmogus patiria nuolatinį spaudimą viską turėti, patirti, gerai atrodyti, o jei negali sau to leisti – gyventi į skolą, lipti per galvas, meluoti, imituoti…Tad esame lyg plikbajoriai, kurie vis dar ne pagal savo galimybes nori atrodyti galingi, turtingi, laisvi, išsipuošę – šių laikų bajorai. Tad galbūt jie niekad ir neišnyko?..” – svarsto menininkas.

Vis dėlto jis pabrėžia nesiekiantis priekaištauti, šokiruoti ar liūdinti – priešingai, kviečia išdrįsti pažvelgti į save su humoru, nepamiršti žaisti, mėgautis, pramogauti, švęsti ir puotauti.

Kauno „Akropolyje” parodą rengiantis L. Svirplys teigia, jog tai puiki erdvė kalbėti apie tokias temas kaip vartojimas ir hedonizmas, be to, gausiai žmonių lankomos prekybos centro erdvės leidžia pateikti meną arčiau žmonių. „Tiek vartojimas, naujų daiktų pirkimas, tiek malonumo siekis savaime nėra žalingi, tačiau svarbu nesileisti į kraštutinumus, išlikti sąmoningiems. Prekybos centras – puiki vieta apie tai kalbėti”, – sako jis.

Nemokama patirtinė paroda „Puota” Kauno „Akropolio” renginių aikštėje eksponuojama iki birželio 2 dienos.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *