2024 27 liepos

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną susitikime spaustuvėje „ab”

Gegužės 7-ąją minime Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną.

Šiemet diena ypatinga tuo, kad prieš 120 metų, 1904-aisiais, nustojo galioti carinės valdžios įvestas draudimas europinės imperijos dalies gubernijose spausdinti, įvežti ir platinti lietuviškus (įskaitant ir latvių katalikų) leidinius lotyniškomis raidėmis.

Knygnešių sienelė prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus primena šį 1864-1904 m. laikotarpį. Čia įamžinti labiausiai nukentėję ir pasižymėję knygnešiai, knygų platinimo organizatoriai. Šalia stovinti 1939 metais Juozo Zikaro sukurta skulptūra „Knygnešys” mums taip pat primena apie šiuos laisvo žodžio nešėjus.

Už laisvą žodį kovojo ir jį slapčia nuo okupacinės valdžios lietuviai skleidė ne tik carinės, bet ir sovietinės okupacijos metais. Laisvo lietuviško žodžio spaustuvė yra įtraukta į tarptautinį istoriškai vertingų šaltojo karo įrenginių ir vietovių sąrašą.

Vytauto Andziulio ir Juozo Bacevičiaus įrengta pogrindinė spaustuvė nesusekta veikė dešimtį metų – nuo 1980-ųjų ir Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo. Čia spausdinti patriotinio ir religinio turinio leidiniai, buvę labai svarbiais kovojant su sovietine okupacija. Čia buvo leidžiami Juozo Urbšio prisiminimai, poetų kūryba, Adolfo Damušio studija apie sovietinį genocidą. Bendras leidinių tiražas siekė 138000 egzempliorių. Spaustuvėje-muziejuje vis dar galima pamatyti išlikusią spaudos įrangą.

Gegužės 7 dieną, antradienį, kviečiame jus susitikti čia!

Nuo 19 valandos jūsų lauks įdomūs pokalbiai su viena iš spaustuvės įkūrėjų Birute Andziuliene, jaukus grupės „Vitražai” gyvo garso koncertas, šilta žolelių arbata, vakarinė ekskursija autentiškoje vietoje.

Adresas: Salių g. 2, Salių km., Domeikavos sen.

Renginys yra atviras nemokamas.

Susitikime unikalioje vietoje su nepaprastais žmonėmis!

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *