2024 22 spalio

Nepatogus kinas: brolis ieško svarbių atsakymų dėl sesers pasirinkimo

„Vieno atsakymo, kodėl paaugliai pradeda vartoti narkotikus, nėra. Tai gali būti ir dėmesio stygius, ir noras išmėginti kažką naujo, ir nuobodulys. O gal ir viskas kartu”, – tokia diskusija publiką įtraukė po festivalio „Nepatogus kinas” filmo „Mano sesuo” peržiūros.

Šią savaitę organizacija „Gelbėkit vaikus” pranešė atlikusi 1000 paauglių iš pusšimčio Lietuvos miestų apklausą. Jos duomenys nurodo, kad respondentai savo emocinę būklę vertina 6 iš 10 balų.

TV3 žinių tarnybos parengtame reportaže minima, jog, pasak visuomenės, tai gali būti susiję su per geru vaikų gyvenimu, misijos bei vizijos neturėjimu, tikslų nesiekimu. Žurnalistų pašnekovai tvirtina, jog, dėl pakitusio gyvenimo tempo bei tradicijų, vaikai iš tėvų reikalauja daug daugiau dėmesio nei, tarkim, prieš 30 metų.

„Tėvai yra pervargę nuo darbų, siekio aprūpinti save ir vaikus, įvairių grėsmių, tokių, kaip ligos ar karas. Nereikia pamiršti ir kiek rūpesčių užkraunama šiuolaikiniam suaugusiam žmogui. Tarkim, kad ir atėjus į parduotuvę: žmogus ne tik išsirenka prekes, bet jas ir pasveria, nuskenuoja, atnaujina nuolaidų kortelę, už viską atsiskaito bei pirkinius susideda į maišus. Tai – puikus nūdienos iliustravimas, kai vartotojas apkraunamas, išnaudojamas, turi prisiimti atsakomybę bei save aptarnauti. Ar savitarnos epochoje yra sutaupoma pinigų? Ne. Atvirkščiai. Parduotuvėse viskas tik brangsta”, – pastebi „Nepatogaus kino“ lankytoja Liuda Nutautė.

Anot jos, filmo „Mano sesuo“ režisierius Mariusz Rusiński subtiliai pasidalina savo įžvalgomis, kodėl paauglė ėmė naudoti narkotikus.

„Juosta išryškina pagrindinę mintį, bet aš vis tiek labiausiai filme mačiau bejėgius tėvus, nebegalinčius nieko paaiškinti. Va būtent taip aš matau šiuolaikinę situaciją, kai pagalbos pirma reikia tiems, kurie ryžtasi kurti šeimą. Bankai, darbdaviai, valdžios institucijos yra sutelkusios pajėgas į savo užduočių perdavimą eiliniams žmonėms, kurie, jei nepaklus tvarkoms, bus ir nubausti, ir patys dar turės įsitikinti, kad baudas sumokėjo. Situaciją reikėtų keisti iš esmės – tėvai vaikams laiko daugiau turės tuomet, kai nebeturės dirbti už viešąjį sektorių“, – neįprastomis įžvalgomis dalinosi pašnekovė.

„Nepatogus kinas” – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temomis, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais. Vieni pagrindinių festivalio rėmėjų – Lietuvos kino centras, Vilniaus miesto savivaldybė, ES programa „Kūrybiška Europa MEDIA”, Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos vystomojo  bendradarbiavimo programa „LT AID”.

Related Post

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *